“Боялися, що взірветься все на світі”: через російські ракети родина Гаврилюків взимку залишилась без житла

“Боялися, що взірветься все на світі”: через російські ракети родина Гаврилюків взимку залишилась без житла
Тут і далі фото Суспільного
  • На момент удару 31 грудня вся сім'я Гаврилюків була в будинку. 

  • Вибухова хвиля знесла дах їхнього будинку та пошкодила стіни. 

  • Господар каже, збитків на мільйони, а грошей аби відбудуватися Гаврилюки не мають. 

В останній день грудня дві російські ракети вдарили по мікрорайону Дубове у Хмельницькому. Осколками від вибуху пошкодило житлові будинки та комерційні приміщення, що стояли поруч. Станом на сьогоднішній день комунальники повідомили, що встигли засклити більше 50 вікон у тому мікрорайоні. 

Та роботи й досі тривають. Адже повилітали сотні шибок і дверей. Збитки – великі й серйозні. Історії кількох хмельничан, чиє майно пошкодили росіяни своїми ракетами ми розповідали у матеріалі Наслідки ракетного удару по Хмельницькому ліквідовували комунальники (ФОТО, ВІДЕО)

Того дня мешканці Дубового — родина Гаврилюків — фактично залишились взимку без дому, в якому жили все життя. Що пережили Гаврилюки того дня та в якому стані тепер їхній будинок розповідає Суспільне

Відео дня

“Це був такий жах, що я не можу передати”

Того дня під час вибухів вся сім'я Гаврилюків була вдома — подружжя, їхня невістка та п'ятирічна онука. Вони готувались до зустрічі Нового року. Господиня Алла Гаврилюк каже, всі натерпілись жаху. 

— Це було щось страшне, це був такий жах, що я не можу передати. Було два вибухи: один з одного боку, інший якраз навпроти нас. Загорілася автозаправка, ми боялися, що там зірветься все на світі, — розповіла Алла.  

Її невістка Тетяна додає, коли відбувся перший вибух, вони всі перемістилися ближче до стіни та накрилися з головою. 

— Через дві хвилинки після вибуху моя п'ятирічка дочка каже: "Мамо, я спати хочу". І заснула. Я навіть не можу сказати, чи це був сон, чи вона втратила свідомість, — згадує жінка. 

Дитину одразу після закінчення тривоги відвезли іншої бабусі, щоб вона цього всього не бачила. 

— Не пройти, не підійти, все на голову падає, все летить, в приміщеннях теж штукатурка падає. Я ходжу кругами й плачу, а вона (онучка Гаврилюків — ред.) каже: "Бабуся, не плач! Двері були старенькі, ми замінимо, віконечко побилося, ми купимо”, — додає хмельничанка.

“Збитків на 2-3 мільйони гривень”

Володимир Гаврилюк підрахував, що російська ракета завдала їхньому будинку збитків приблизно на два-три мільйони гривень. Адже вщент зруйнований дах та постраждало саме приміщення. 

— Все побите, по всьому будинку тріщини. Я інвалід другої групи, інфаркт в мене був. В мене шок. Я переживаю, таблетки п'ю, — зізнається господар. 

Тепер сім'я фактично немає де жити. Кажуть, все життя працювали, збирали копійку до копійки, а тепер через російські ракети все зруйновано. До того ж зима на носі — сніг, дощ, морози. Наразі вони не мають грошей на відновлення дому. 

Ми жити не маємо де. Не знаю, чи нам хтось допоможе, чи не допоможе, хотіли б, щоб нам хоч щось виділили. Ми все життя працювали, Зараз зима, почнуться морози, сніг, дощ, а ми фактично лишилися без даху, в нас його просто немає, — каже Алла Гаврилюк.

Поряд із будинком Гаврилюків розташований пункт прийому макулатури. Та також знесло шифер та метал з дахів, від вибуху згоріла частина приміщення, гараж, інструменти та підіймач. Фактично той пункт частково взяв на себе удар, а інакше невідомо в якому б стані був зараз дім Гаврилюків. 

У кондитерському цеху поряд також повибивало шибки й вікна. Їх тимчасово забили поліетиленом. А всередині повна розруха — попадали підвісні стелі, світильники, є приховані руйнування. Більше дивіться на відео:

Нагадаємо, 31 грудня, російські окупанти поцілили двома ракетами по мікрорайону Дубове у Хмельницькому. Вони влучили по військовому об'єкту та АЗС. Того дня було зруйновано міську інфраструктуру та пошкоджено житлові будинки. Перший удар прийшовся по військовому об'єкту, другий — по заправці. 

Внаслідок цього, пошкоджено заправку, дитячий садок, багатоповерхівки, приватні житлові будинки, склади, магазини, об’єкти комунальної інфраструктури, 8 приватних авто. 

Восьмеро людей отримали серйозні травми. Четверо досі знаходяться в лікарні у середньо-важкому стані. А 22-річна Оксана Музика померла в лікарні. Медики не змогли врятувати її життя. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up