На Хмельниччині ще 4 громади вирішили покинути “моспатріархат” (ФОТО)

На Хмельниччині ще 4 громади вирішили покинути “моспатріархат” (ФОТО)
Свято-Покровський храм у селі Волосівці Меджибізької ТГ. Тут і далі фото зі стоінки Олександра Чорнієвича
  • Прихожани сіл Шпичинці Лісогринівецької тергромади та Волосівці Меджибізької тергромади проголосували за вихід із УПЦ. 

  • А ще в двох селах на Шепетівщині зареєстрували статути релігійних громад, які приєдналися до ПЦУ. 

Дедалі більше громад на Хмельниччині з кожним тижнем голосують за вихід з Української Православної Церкви (московського патріархату). Парафіяни організовують голосування та підтримують перехід до ПЦУ. 

Чергові збори вірян днями відбулись у двох селах Хмельницького району. Дві релігійні громади вирішили змінити канонічну підлеглість і приєднатись до Православної Церкви України. Про це повідомив депутат Хмельницької районної ради Олександр Чорнієвич.

Йдеться про парафію Космо-Даміанівського храму села Шпичинці Лісогринівецької тергромади та громаду Свято-Покровського храму села Волосівці, що у Меджибізькій тергромаді.

Відео дня

— Присутні на зборах переважною більшістю голосів підтримали зміну підлеглості у канонічних та організаційних питаннях релігійної організації з упц мп до помісної Православної Церкви України, – написав Чорнієвич.

Космо-Даміанівський храм села Шпичинці
Збори у Шпичинцях
Свято-Покровський храм у селі Волосівці 
Збори у Волосівцях

Також минулого тижня зареєстрували статути 2-х релігійних громад Української православної церкви, які перейшли в ПЦУ. Це відбулось у селах Чотирбоки та Вишневе Шепетівського району. Про це повідомив очільник області Сергій Гамалій. 

Нагадаємо, раніше вийти із УПЦ забажали мешканці села Зубарі, що на Ізяславщині. Також у селах Дубіївка та Заморочення Шепетівського району. А на Полонщині громада перейшла до ПЦУ разом зі своїм настоятелем.  Йдеться про Свято-Покровський храм, який знаходиться в селі Варварівка. 

Також додамо, нині Хмельницька область в країні являється лідером за кількістю переходів з моспатріархату до ПЦУ. За словами очільниці Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій облдержадміністрації Інни Михайлової, станом на осінь 2022 року в УПЦ перебувало 798 релігійних організацій області, з яких 785 релігійних громад, 3 єпархіальні управління, 9 монастирів та 1 братство.

За її даними, впродовж 2022 року 145 релігійних громад прийняло рішення про вихід зі складу УПЦ, зокрема, 114 перейшло в ПЦУ, а 31 стала незалежною.

Дивіться карту переходів на сайті Духовного Фронту України.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (28)
  • kvitecs s

  • kvitecs s

    У мене є ще одне питання якщо на карті подивитись на свято упенську києво Печерську лавру то написано, що собор власність УПЦ а не ПЦУ
  • kvitecs s

    Чого ж ви такі умніки на карті не відмітили церкви ПЦУ в Криму?
  • Андрей Кузнецов

    Переходьте туди,  де бiльше гуманiтарки😊

keyboard_arrow_up