Релігійна громада на Хмельниччині разом із настоятелем вийшли з московського патріархату

Релігійна громада на Хмельниччині разом із настоятелем вийшли з московського патріархату
Тут і далі фото зі сторінки Андрія Моравецького
  • Це трапилось в одному із сіл на Полонщині. 

  • Прихожани провели збори та приєдналися до ПЦУ. 

Днями ще одна церква на Хмельниччині вийшла з-під юрисдикції Української Православної Церкви (московського патріархату). Йдеться про Свято-Покровський храм, який знаходиться в селі Варварівка Полонської тергромади. 

Парафіяни громади вирішили покинути моспатріархат та приєднатися до Православної Церкви України. В неділю, 15 січня, вони провели збори в храмі та разом з настоятелем — отцем Тимофієм Ковалевським — одноголосно підтримали перехід. Він і на­да­лі очо­лю­ва­ти­ме па­ра­фію. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив отець Андрій Моравський. 

Відео дня

— Не словом, а ділом! Сьогодні парафіяни Свято-Покровського храму села Варварівка Полонського благочиння на чолі із  своїм настоятелем отцем Тимофієм приєдналися до лона Православної Церкви України. Збори відбулися 15 січня 2023 року. Вітаємо жителів села Варварівка, які сьогодні на загальних зборах релігійної громади Свято-Покровського храму одноголосно підтримали приєднання до Православної Церкви України. Дякуємо всім за історичний вибір! — зазначив Моравський. 

“Громада прозріла”, “вийшли з блукаючої темряви "церковних окупантів" та “свідомі люди у селі Варварівка”, — коментують вибір вірян в коментарях. 

Нагадаємо, минулого року чимало громад по всій Україні перейшли від УПЦ (мп) до ПЦУ. Та священники моспатріархату не часто підтримували рішення громад. Деякі навіть забирали церковне майно чи зачиняли храми. Та були й такі, що переходили разом з громадою.

Від початку повномасштабного вторгнення Хмельниччина лідирує за кількістю переходів релігійних громад до Православної Церкви України. Станом на 6 січня 2023 року відомо, що зі  160 громад 129 перейшли до ПЦУ, а решта – в незалежну церкву. 

Скандали з УПЦ (мп) на Хмельниччині

Також на Хмельниччині неодноразово священники Української православної церкви потрапляли у скандали. Вони відмовлялися відкривати церкву перед загиблими Героями, вступали в конфлікти з місцевими прихожанами та відмовлялися відспівати загиблих. Про такі історії ми детально писали на нашому сайті. Знайти їх можна за посиланням. 

А влітку, незважаючи на постійні загрози ракетних обстрілів, прихожани УПЦ мп влаштували багатотисячну хресну ходу з Кам’янця до сусіднього Почаєва. Це викликало чималий скандал в соцмережах. Особливо тому, що в натовпі помітили стрічки, що нагадували російський триколор, ікони царської родини та дебелих молодиків, які зовсім не були схожі на вірян. 

Також ми писали, що місцеві попи моспатріархату не пускають прихожан, які вирішили перейти до ПЦУ, до церков, крадуть з храмів майно та не відвідують збори вірян. 

Нагадаємо, у Ходорівцях попи зачинились у храмі. У Буртині з церкви зниклі релігійні речі. В опечатаній церкві в Михайлівці зірвали печатку та відновили службу упц. У Ріпній та Черепівці настоятелі моспатріархату не пускали людей до церкви, бо ті проголосували за ПЦУ. Подібна ситуація сталась і в Пирогівцях. Там “російський піп не пустив людей до храму, бо вважав храм, своєю приватною структурою

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (301)
  • Галина Коркішко

    Дякуємо прихожанам храму за стійку позицію,моліться за воїнів ЗСУ,,,👍🙏
  • Наталья Панина

    Молодці,в Україні українці повинні підтримувати все наша рідне🙏.Бо інакше за що ми несемо таку дорогу ціну такі тяжкі втрати???
  • Женя Огороднік

    Молодці дай Боже здоров'я вам і прозріння
  • Viktor Legeza

    Той випадок, що йроку не пройшли!!!

keyboard_arrow_up