На Хмельниччині створять робочу групу з декомунізації та національної пам'яті

На Хмельниччині створять робочу групу з декомунізації та національної пам'яті
Пам'ятник Антону Одусі в Славуті
  • В області все ще є до 250 вулиць з радянськими та імперськими назвами.

Хмельницькій обласній військовій адміністрації запропонували створити робочу групу з питань декомунізації та національної пам'яті. Відповідний депутатський запит подав перший заступник голови Хмельницької облради Володимир Гончарук. Його на останній сесії підтримали більшість депутатів, повідомляє «Суспільне».

За словами Володимира Гончарука, декомунізація в окремих громадах досі не завершена:

— У нас досі в громадах стоять пам’ятники катам українського народу. До прикладу, Одусі в місті Славута. Він знищив, за свідченнями, понад сто борців за волю України — представників Української повстанської армії. Пам’ятник досі має охоронний статус та оберігається законом. Ми маємо таку ситуацію, що багато громад хочуть приховати і не зносити певні пам’ятники, бо вони мали відношення до Другої Світової війни. Але ті, які були заплямовані кров’ю українців — вони повинні бути демонтовані, — сказав заступник.

Відео дня

Володимир Гончарук додав, що подібні робочі групи були створені у Львівській та Закарпатській ОВА та вже показали результати роботи:

— Львівщина поставила собі за мету і повністю декомунізувала регіон та ліквідувала ці «точки окупації». І я маю прохання так само це зробити на території Хмельницької області. Тому що ми бачимо, що багато, в тому числі й голів громад, не хочуть перейменовувати вулиці Пушкіна, бо там стояли гармати. Не хочуть перейменовувати вулиці Жовтневі, оскільки, як вони кажуть, ці вулиці не мають відношення до Жовтневої революції, а мають відношення до жовтня.

За даними громадської організації «Декомунізація. Україна», Хмельницька область є лідером за кількістю перейменованих вулиць, які носили радянські та імперські назви. Від початку повномасштабного вторгнення змінили найменування майже 2000 об'єктів. Однак таких у регіоні все ще залишається менш як 250.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Читач35

    Замість організації виробництва зброї займаються імітацією патріотичної роботи за державні гроші. З шкодою і розбратом. Нащо чіпати ті памятники. Ті люди теж були українці і воювали за виживання українського народу.
  • Лесовой К.

    "...багато громад хочуть приховати і не зносити певні пам’ятники..." - ти ба які зрадники, вишліть до них комісара з атомним пістолетом
  • Ростислав Мельник

    Да, на сегодня это самое важное! После вылизывания яиц.

keyboard_arrow_up