Курчатова, Котовського, Лібкнехта. Історія хмельницьких вулиць, які перейменували. Частина 2

Курчатова, Котовського, Лібкнехта. Історія хмельницьких вулиць, які перейменували. Частина 2
Джерело фото: спільнота Історія Проскурова у Facebook

#партнерський проєкт

  • Ми продовжуємо розповідати історії вулиць Хмельницького, яким уже десятки років.

  • Як вони змінилися та які назви раніше мали?

  • Дізнавайтеся про все це в другій частині нашого проєкту “#Моя_вулиця”.

Усі мікрорайони Хмельницького - як маленькі населені пункти. В кожному є своя історія, особливі місця, незвичні заклади, людні вулиці й тихі провулки. 

Всі місцини мають свої назви, до яких давно звикли хмельничани. Скажімо, славнозвісна “Рукавичка” в центрі міста. Територія для смачних напоїв і довгих балачок, де вже кілька років немає кав’ярні під назвою “Рукавичка”. Чи “Сілістра” - колишній кінотеатр на Виставці, на місці якого давно розміщений сучасний комплекс. 

Звикли хмельничани і до старих назв вулиць, які вже давно перейменовані. Такі є майже в кожному мікрорайоні. Всі вони мають історію та атмосферу.

Cпільно з партнером стоматологією "Посмішка успіху" ми продовжуємо новий проєкт “#Моя_вулиця”. У ньому розкажемо історію вулиць міста та про те, на честь кого вони називалися, розкриваючи багато цікавих фактів та атмосферу минулих часів. 

Не Карла Лібкнехта

Вулиця Соборна. Центр міста. Саме тут розташована найстаріша споруда Хмельницького. Саме із нею перетинаються інші центральні вулиці.

Вулиця Соборна була прокладена, згідно з планом забудови міста, у 1824 році. Вона пролягає від Прибузької до майдану Незалежності. Із Соборною “зустрічаються” такі вулиці, як Володимирська, Героїв Майдану, Проскурівського підпілля, Подільська, Вайсера та Староміська.

вул. Соборна 1956-1960-ті роки
Джерело: спільнота Історія Проскурова у Facebook

Раніше Соборна починалася від місця, де розміщений Собор Різдва Пресвятої Богородиці. Він є найстарішою спорудою Хмельницького. Адже його історія починається від 1670-х років. Тоді на місці храму була невелика дерев’яна церква. Під час пожежі в місті у 1822 році, вона згоріла. І лише з часом на її місці збудували собор, назву від чого й отримала вулиця. Нагадаємо - саме в цьому соборі хмельничани провели голосування за перехід з УПЦ (мп) до ПЦУ. Було це у травні цього року.

вул. Соборна 1956-1960-ті роки
Джерело: спільнота Історія Проскурова у Facebook

У 1921 році вулицю було перейменовано. Її назвали на честь діяча німецького комуністичного руху - Карла Лібкнехта. У ретро спільнотах та історичних дописах в соцмережах можна й досі натрапити саме на таку назву вулиці Соборної. Насправді ж Карл Лібкнехт ніяк не був пов’язаний із Проскуровом. У його біографії немає жодної згадки про місто. Він відомий тим, що був одним із засновників Комуністичної партії Німеччини.

У 1991 році вулиця в центрі міста знову зазнала змін. Їй повернули назву Соборна, яку вона носить і дотепер.

вул. Соборна

Вже не Курчатова

Мікрорайон Гречани. Це саме та частина Хмельницького, історія якої тягнеться із 18 століття. Розташований на західній околиці міста. Раніше це було село. У 1946 році його було приєднано до Проскурова. Дослідники відтворили опис цієї місцевості:

Сьогодні мікрорайон Гречани - це розвинена інфраструктура, сучасні будівлі, заклади та новобудови. А також - вулиці, які мають свою унікальну історію. Одна із них - Романа Шухевича. Саме вона вважається головною вулицею цієї частини міста. Вона пролягає від Проскурівського підпілля до західної околиці міста - Дальніх Гречан.

вул. Шухевича

Згідно з даними істориків, вулиця була сформована в середині 1960-х років. А саме -  після розбудови ряду підприємств. Зокрема - заводу термопластавтоматів, комбінату будматеріалів та інших. Тоді вулиця отримала назву на честь радянського фізика - Ігоря Курчатова. У біографії цієї персони немає жодної згадки про Хмельницький. 

Вулиця в Гречанах мала назву “Курчатова” до 2021 року. Вже протягом двох років вона має нову - Романа Шухевича. На честь українського політика, громадського і державного діяча.

На головній вулиці Гречан сьогодні кипить життя. Сучасні підприємства, навчальні заклади, спортивно-культурний центр, стадіон “Локомотив”, “Криївка” - все це забезпечує безперервний ритм, в якому вулиця живе вже десятки років.

Стадіон «Локомотив»
Джерело: Хмельницька міська рада

Більше не Аптекарська й не Котовського

Проскурівського підпілля. Вулиця частково належить до мікрорайону Гречани, про який ми згадуємо вище. Тягнеться вона від Вайсера до Олімпійської та Шухевича. За роки свого існування вулиця змінила три назви.

Більша частина цієї вулиці, згідно з даними Централізованої бібліотечної системи, була прокладена від 1824 року. Тоді вона мала назву Аптекарська. І це не випадково. Адже на перехресті з вулицею Проскурівською функціонувала найкраща в місті аптека, що належала Людвігу Деревоєду. Та будівля є на своєму місці й досі. На першому поверсі там розмістилися сучасні заклади.

1-ша Аптека Проскурова
Джерело: спільнота Історія Проскурова у Facebook

На початку 20 століття вулиця Аптекарська була продовжена на захід. Через заплави річки Плоскої проклали насип та дорогу до приміського села Гречани. Згодом цю дорогу забрукували й від того часу вона об’єдналася з міською вулицею.  

вул. Проскурівського підпілля 1950-1970-ті роки
Джерело: спільнота Історія Проскурова у Facebook

У 1921 році вулиця була перейменована на честь полководця Григорія Котовського. Таку назву вона носила до 2000 року. Аж поки їй не дали нову - на честь подвигу проскурівських підпільників-антифашистів. 

вул. Проскурівського підпілля 1950-1970-ті роки
Джерело: спільнота Історія Проскурова у Facebook

Окрім будівлі, де раніше була аптека Деревоєда, на Проскурівського підпілля збереглися й інші будинки з минулого. Це, наприклад - колишній ілюзіон “Оаза”, збудований на початку 20 століття. А також - житлові будинки цегляного стилю.

вул. Проскурівського Підпілля

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ

 

Читайте також:

Більше не Хотовицького й не Гагаріна. Історія хмельницьких вулиць, які перейменували. Частина 1

Впізнайте хмельницькі вулиці за старими фото (ТЕСТ)

Коментарі (2)
  • Olga Khmelevskaya

    Скільки вже просимо перейменувати нашу вулицю Проскурівського підпілля, бо і не зручна назва для заповнення документів та платіжок, ще й дехто плутає з Проскурівською ( як мені наплутали у дп Документ). Та й згадка про радянське комуністичне підпілля зовсім не виглядає доречно у місті
  • Андрей Кузнецов

    Нема вже тих назв...

keyboard_arrow_up