На Хмельниччині запустили автомобільний челендж (ВІДЕО)

На Хмельниччині запустили автомобільний челендж (ВІДЕО)
Скірін з відео "Суспільного"
  • Авточелендж запустили в Чемерівцях та передали іншим громадам. 

  • Він має назву “Подаруй ЗСУ вантажівку”.

Хмельницька область чи не щодня відправляє на передову допомогу. З різних куточків регіону на фронт їдуть автомобілі, одяг, продукти, предмети гігієни, військова амуніція. А нещодавно в одній із громад запустили оригінальний челендж “Подаруй ЗСУ вантажівку”. 

Суть полягає в тому, аби придбати вантажні автомобілі та передати їх військовим. Ініціювали челендж в Чемерівцях. Селищний голова Олександр Собань розповів “Суспільному”, що за зібрані в громаді гроші волонтери купили за кордоном чотири пожежні автівки. Тут, на Хмельниччині ці автомобілі місцеві майстри переробили під вантажівки для військових. 

Чоловік показав чотири вантажні повнопроводні машини, які громада буде передавати  Збройним силам. Свій челендж, каже Олександр Собань, чемерівчани передають іншим містам і селищам області.

Відео дня

— Уявіть собі, скільки громад в Україні. Якщо кожна купить по три-чотири таких машини і передасть на Збройні сили, наскільки ми покращимо цю ситуацію. Особливо восени, коли болото, а це повний привід і дасть можливість нашим воїнам пересуватись будь-якою місцевістю, — пояснив Олександр Собань.

Ці колишні пожежні машини, за словами селищного голови Чемеровець, придбали в Німеччині. Їхній пробіг — 25-30 тисяч кілометрів. Автомобілі якісні та в гарному стані. На вантажівки їх переробили в майстерні місцевого автотранспортного підприємства. Трудилися над ними 5 днів.

— Часу займає десь до п’яти днів, можливо, якщо так взятися і робити на совість. Три-чотири чоловіки працює,— розповів директор підприємства Микола Головатий.

Допомагали переробляти автівки чемерівчани та переселенці, які працюють на підприємстві.  

— Готую і фарбую машини. Ще маляр є, ми з ним вдвох робили. Ми там трохи і камуфляж зробили. То вже ми від себе, — пояснив мешканець Слов’янська Олександр Почтарьов

Фарбу обирають відповідного захисного кольору та матову, аби глянець не давав відблисків. А от з освітленням проблем жодних.

— Порівнюючи з нашими, то наче як гарні машини. Налагодити електрику, перевірити лампочки, щоб все працювало освітлення — це всі роботи з електрики, — пояснює автоелектрик Микола Стрембіцький.

На ці автомобілі зібрали гроші в громаді, до збору долучалися підприємства, агрокомпанії та приватні особи. Придбали їх волонтери організації «Перемога». Збір коштів тривав близько двох тижнів. 

—В 1 мільйон 600 тисяч (гривень — авт.)) приблизно можна оцінити ці чотири машини. Були внески по десять тисяч євро, — зізнається Олександр Собань. 

Окрім цих автівок, із 24 лютого Чемеровецька громада вже купила та передала на потреби ЗСУ 40 легкових автомобілів та бусів. Та наразі, додає селищний голова, військові просять саме вантажівки з високою прохідністю.

— Вони чим хороші? Вони повнопривідні, 4х4, вони економні, всі дизельні. Тобто, для військових це є ідеальна машина. Ще й цікава вона тим, що є дубль-кабіна, і може сідати ціле відділення десь до десяти чоловік, — пояснює посадовець. 

Свій автомобільний челендж чемерівчани передають громаді Кам’янця-Подільського. А там сподіваються, що він пошириться й на інші громади по всій Україні. 

Як вам така ідея із челенджем? Діліться думками в коментарях.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up