На Проскурівській виявили самовільну прибудову. Чи можуть знести? (ФОТО)

На Проскурівській виявили самовільну прибудову. Чи можуть знести? (ФОТО)
  • Двоповерхова споруда викликала сумніви у міських чиновників.

  • Її мають обстежити та з’ясувати, чи законно вона там з’явилася.

У Хмельницькому створили робочу групу для перевірки можливого самовільного будівництва біля міського будинку культури. Вони повинна обстежити споруду, скласти акт та надати свої пропозиції. Про це йдеться у розпорядженні міського голови Олександра Симчишина, яке оприлюднене на сайті міської ради.

Про яку будівлю йдеться

Споруду, яка, ймовірно, збудована самовільно, розташована на Проскурівській у дворі між будинками №45 (багатоповерхівка) та №43 (будинок культури). При цьому вона безпосередньо межує з останнім. Будівля має два поверхи, а на фасаді є табличка з адресою — Проскурівська, 45/1. Цікаво, що у міському адресному реєстрі її немає.

Коли зведена споруда, невідомо. Однак їй принаймні 15 років. Про це свідчить супутниковий знімок 2007 року, доступний у сервісі «Google Earth».

Відео дня

Як виявили будівлю

За коментарем журналіст vsim.ua звернувся до директора міського будинку культури Іванни Мазурук. Вона, до слова, є членом робочої групи, яка створена розпорядженням міського голови. Керівниця закладу розповіла, що 2016 року міський голова розпорядився упорядкувати земельні ділянки, де розташовані комунальні підприємства та установи.

Це стосувалося і міського будинку культури, адже заклад не мав відведеної земельної ділянки, а лише акт на землю. Згодом департамент архітектури виявив, що на земельній ділянці будинку культури є споруда, яка не належить ані самому закладу, ані міській раді взагалі. Тому звернулися до міської ради, аби з’ясувати, на якій підставі ця споруда тут розташована.

— Ми звернулися в міську раду, щоб з’ясувати це питання, на якій підставі цей будинок розташований, чи мають право вони бути тут. Якщо мають право бути розташовані на землі міської ради, то тоді у них має бути свій акт на землю, — розповіла Іванна Мазурук у коментарі журналісту vsim.ua.

Крім того, будівля зведена з численними порушеннями будівельних норм:

— Вона примикає дахом до міського будинку культури. Були інженери з будівництва, які дивилися і з’ясували, що вона побудована абсолютно проти всіх законів будівництва, тому що не витримана відстань між будівлями, яка повинна бути відповідно норм, — сказала керівниця закладу.

Крім того, споруда заважає запланованій реконструкції будинку культури. Про це розповів заступник міського голови Микола Ваврищук, який також є головою робочої групи з обстеження. Зараз триває розробка проєктно-кошторисної документації на реконструкцію, яка передбачає складні технічні рішення.

Що може бути зі спорудою далі

Якщо законність зведення будівлі не буде доведена, її можуть знести:

— Ми зараз працюємо у цьому напрямку, маємо робочою групою обстежити споруду наступного тижня, виявити та описати в акті. Далі буде відповідно, якщо не знайдемо власника, процедура щодо знесення тих прибудованих приміщень, тому що наразі ми не можемо повністю закінчити проєкт, якщо ми не розберемося з тими будівлями, — розповів Микола Ваврищук.

Будівля на супутниковому знімку 2007 року
Будівля на ортофотоплані орієнтовно 2012 року

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Юлия Терещенко

    Їй вже сто років, а її тільки виявили. Чи хтось хоче щоб і йому ще заплатили? Як завжди, нічого не міняється…
  • Володимир Шевченко

    вже на вході в парк знесли незаконну забудову багатоповерхівку , так і тут буде
  • Михайло

    Доброго дня. Хочу звернути увагу ще на одну проблему яка є  коло цього 2 поверхового будинку . От якщо подивитися на будівлю яка знаходиться за ним - у вас виникнуть припущення що то свинарник , чи можливо вона потрапила під обстріли російських диверсантів - але ні . Це так виглядає  Будинок культури . На що доводиться дивитися мешканцям нашого будинку та перехожим щодня . Там часто діти ходять  - не впевнений чи не обвалиться та штукатурка на них, або взагалі стіна цілком впаде. Тому прохання також зайнятися станом фасаду даної споруди . Невже влада міста не помічає що в центрі міста стоїть ТАКА будівля - " Будинок культури"  в якій діти займаються музикою та танцями ..... Хоч якийсь косметичний ремонт можна провести? Це ж обличчя нашого міста .
  • Лариса Гук

    Неправдива інформація від газети всім ,  забудові дійсно   15 років , документи є і надавалися начальнику культури і туризму Ромасюку Артему Євгеновичу та начальнику управління архітектури та містобудування  , все в порядку, ще раз це неправдива інформація...

    Новини Хмельницького на vsim.ua reply Лариса Гук

    Лариса Гук якщо Ви читали статтю, то там написано і пояснено:
    Розпорядженням міського голови створено робочу групу по даному питанню
    Є коментар директорки будинку культури, яка входить в цю групу
    Є коментар заступника міського голови, який цю групу очолює

    Усе це говорить про те, що в міськраді немає всіх документів, які б свідчили про законність даної прибудови

    Але в статті сказано, що робочу групу створили для того, щоб розібратися

    Тому не пишіть нічого про достовірність від нас. Звертайтеся із цими документами до міськради, робочої групи ц закривайте всі питання

    Гарного дня

keyboard_arrow_up