Кутя та молитва: як хмельницькі захисники зустрічають Різдво на фронті (ФОТО)

Кутя та молитва: як хмельницькі захисники зустрічають Різдво на фронті (ФОТО)
Фото - Генштаб ЗСУ
  • Військовослужбовці Хмельниччини вчора відзначали Святвечір на передовій.

  • Попри загрозу ворога захисники змогли сісти за врочистий стіл та скуштувати різдвяних свят. 

  • Ми зібрали інформацію з різних військових підрозділів у складі яких служать хмельничани. 

Цьогоріч чимало українців та й хмельничан зокрема почали відзначати свята за григоріанським календарем. Українські захисники також вирішили перейти на святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня. На сторінках військових підрозділів вони виставили фото та розповіли як провели Святвечір. Ми зібрали для вас інформацію з різних військових формувань, в складі яких воюють хмельничани. 

Нацгвардійці

Попри війну і вимушену темряву, світлий дух Різдва прийшов до бійців військової частини 3053 Національної гвардії України. 

— Щороку стає більше тих, хто святкує народження Ісуса Христа разом із більшою частиною християнського світу – 25 грудня. Хмельницькі нацгвардійці сьогодні зустрічають Різдво разом, — йдеться на сторінці бойового підрозділу. 

Відео дня

Військовослужбовці зібралися разом, аби відзначити Святвечір. Обов’язковим атрибутом стали кутя, молитва й бойове братерство. А ще, кажуть, віра в те, що з нинішніх випробувань наш народ вийде переможцем, відновить кордони своєї держави і відбудує зруйновані окупантами міста.

На військовому столі 24 грудня було 12 пісних страв. Кутя, різні види риби, вареники, салати, узвар – все приготували згідно традиційних рецептів.

Сьогодні в нас розширене, святкове меню. Варили кутю для наших хлопців і дівчат, як для своєї родини. А інакше і не може бути. Військовий підрозділ – одна велика сім’я, і підтримувати одне одного треба відповідно, – розповів кухар підрозділу Артем.

Гвардійці провели цей вечір не з власними сім’ями, та своєю великою бойовою ріднею.

— Це дуже приємно і важливо. Святвечір розпочинає святкування Різдва. Зазвичай ми відзначали його з родинами, в сімейному колі. Сьогодні ми також святкуємо Різдво з родиною, адже поруч мої брати по зброї. Нехай моя дружина вибачить. Наступне Різдво я обов’язково проведу з нею, але цього року – з моїми побратимами, – зізнався гвардієць Роман.

Фото зі сторінки бойового формування:

Тероборонівці

Військовослужбовці 87-го окремого батальйону тероборони також провели 24 грудня Святвечір. Він пройшов як годиться, із пісними стравами. Про це йдеться на сторінці 106-ї бригади тероборони ЗСУ, Хмельниччини

На столі бійців квашені овочі, риба, домашні пиріжки, узвар та кутя. Фото зі сторінки бойового формування:

Росомахи

68 окрема єгерська бригада імені Олекси Довбуша, в якій служить чимало хмельничан, також доєдналась до святкування за григоріанським стилем. 

— Дорога наша незламна країно, вітаємо тебе із Різдвом Христовим! Ми знаємо, що багато українців змушені нині сидіти без світла, бо загарбник підступний. Світло у вас, наші рідні. У темряві, у світлі свічок, під акомпанемент торохкотіння генератора — ми світліше, ніж будь-коли. Ворог не забере у нас свято, бо Бог завжди на стороні правди. А значить Бог сьогодні з нами, — пишуть росомахи. 

На передовій бійці скромно відсвяткували Святвечір. В колі побратимів та між бойовими чергуваннями захисники влаштували імпровізоване свято. Без 12 страв, але з кутею та домашньою ковбаскою.

Вони додають, що на фронті кожної хвилини відчувають підтримку українського народу. Росомахи впевнені: наступне Різдво Христове всі українці зустрічатимуть за мирним столом. З Перемогою.

Фото зі сторінки бойового формування:

Танкісти

Бійці славетної 3-ої танкової Залізної бригади не показали чи вдалося сісти їм за святковий стіл та сердечно привітали земляків з Різдвом Христовим.

— На Святвечір для світу зійшла Віфлеємська зірка, сповіщаючи про народження Сина Божого. Її сяйво не сплутати із тими спалахами, що є лихими прикметами війни. Бо зірка ця віщує настання миру, як перемоги добра над злом. Саме перемоги. Бо мир виборюють, і ми знаємо, що дістається він тяжкою і кривавою ціною. І, колядуючи, не маємо жодних сумнівів, що виженемо клятого чорта з батьківської та материнської хати, тож рідні домівки будуть зігріті Божою любов’ю та любов’ю наших сердець. За це і борються наші бойові брати і сестри на нинішніх фронтах, — кажуть захисники. 

 

Генштаб

У Генеральному Штабі Збройних Сил України не розповіли подробиць, однак також поділилися світлинами воїнів, які замість теплих домівок з ріднею проводять своє Різдво у фронтових умовах. 

Кутя, консерви, випічка, сало та запалені свічки. Захисники з молитвою сіли за стіл та відзначили народження Христа. 

Фото зі сторінки Генштабу:

Нагадаємо, з нагоди свята Повітряні Сили ЗСУ пожартували, що в небі над Україною зафіксували проліт екіпажу Санта Клауса. Начебто, добрий дідусь з подарунками на своїх санчатах мандрував Хмельниччиною та Вінниччиною в сторону Молдови. Більше про це — читайте за посиланням. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Лєна Ільчишина

    Де ті що в окопах
  • Лєна Ільчишина

    Ні це не правильно !!!

    Ольга Давиденко reply Лєна Ільчишина

    Лєна Ільчишина що ні так?

keyboard_arrow_up