На Хмельниччині знеструмлять 6 громад: де не буде світла

На Хмельниччині знеструмлять 6 громад: де не буде світла

Енергетики відключать одну із електропідстанцій.

У вівторок, 29 листопада, в Хмельницькій області діють графіки аварійних відключень. Крім того, сьогодні вимкнуть електрику в 6-ти громадах Хмельницького та Шепетівського районів. Про це повідомив голова Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Гамалій

Він заявив, що з технічних причин енергетики відключать одну з магістральних електропідстанцій на території області. Це трапиться орієнтовно о 10.20-10.30. 

Внаслідок цього впродовж 2-3 годин буде повністю відсутнє електропостачання у шести громадах району:

Відео дня

Спершу енергетики подають електрику на критичну інфраструктуру: лікарні, об’єкти водоканалу, каналізаційне господарство тощо. Решту потужності, що залишається, розподіляють між споживачами.

— Шановні споживачі, громадо! Якщо у вашій оселі або офісі, торговому центрі тощо є світло, використовуйте його максимально раціонально, вимкніть зайві прилади та освітлення, — закликають в Хмельницькобленерго. 

Детальніше про ситуацію читайте в матеріалі Як на Хмельниччині 29 листопада відключатимуть світло.

Також у вівторок мешканці чотирьох вулиць залишаться ще й без води. Де саме відключать воду в Хмельницькому читайте за посиланням. 

Поради на випадок аварійних відключень 

Важливо максимально зменшити обсяг споживання електричної енергії. Якщо у вашій оселі є світло, не вмикайте одночасно енергоємні пристрої, перенесіть використання таких пристроїв на нічний час з 23.00 до 07.00.

У патрульній поліції дали поради для населення на випадок аварійного відключення електроенергії.

Що придбати, щоб підготуватися:

  • свічки, ліхтарики, сірники, адаптер для зарядки телефонів у автомобілях
  • павербанки та акумулятори, батарейки
  • сухий спирт, туристичні примуси та балони з газом для них.

Дії під час аварійної ситуації:

  • вимкніть усі електричні побутові прилади, відімкніть з розеток
  • будьте особливо обережними під час використання свічок та сухого спирту
  • під час перебування поблизу проїзної частини, або її перетину обов'язково користуйтесь світлоповертальними елементами
  • в разі обриву та обвисання дротів не наближайтеся до них
  • будьте особливо обережними, коли знаходитесь в неосвітлених місцях в темну пору доби, не відпускайте дітей без супроводу дорослих.

Якщо ж ви потрапили у надзвичайну ситуацію, або стали її свідком копи радять звертатися до екстрених служб. 

Нагадаємо, в Україні розгорнули новий проект – «Пункти незламності». Його створили задля підтримки людей, які через масовані російські обстріли залишаються без базових потреб. Це місця, куди кожен зможе прийти в разі тривалого відключення електроенергії. До слова від вчора відкритими по всій країні є більше 3 тисяч таких пунктів. 

При таких “Пунктах Незламності”, незважаючи на відключення електроенергії, передбачається наявність: 

Дізнатися детальніше про "Пункти" та переглянути де вони знаходяться можна за посиланням. 

Читайте також: 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Оксана Шерепа

    Нехай би економили більше на адміністраціях,верховній раді,на віллах чиновників,а не на простих людях. Там і світло і тепло,аж їм місця одні пріют. На селах економлять,там ж не люди,діти не вчать уроки....
  • Віталій Українець

    Мешканці України вимагають зупинити живлення магистральних газо та нафтопроводів .Зупинити володіння обл енерго громадянами  московії .Налагодження енергетичного мосту з Европою.Переведення всіх воздушних магисталей під землю і побудова ТП бункерного типу.

    Загальнодоступний кредит на вітрові та приватні міні АС.
  • Pavel Kondrashov

    Про що мовчать енергетики



    Ситуація з відключенням електрики по всій країні викликає питання у кожного українця: ЧОМУ саме так ?

    А відповіді, які надходять, містять МАЯЧНЮ , ВИПРАВДАННЯ , ПЕРЕКРУЧЕНУ ІНФОРМАЦІЮ та ВІДВЕРТУ БРЕХНЮ .

    І ось чому...

    Я навмисне додаю схему розміщення електростанцій України, яка є у ВІДКРИТОМУ ДОСТУПІ у Вікіпедії.

    Уважно її роздивіться. Дуже уважно. А потім закресліть ті електростанції, які ми втратили після 24 лютого і не маємо звідти жодного кіловата вже давно. Так-так. Ми їх давно втратили, але електрики всім вистачало ще у травні та протягом всього літа.

    А потім, з тих, які лишились, позначте ті, які точно цілі та неушкоджені. Що у вас залишиться? А тепер подумайте, які примарні 40% енергетики втратила Україна? І вам це вбухують у голови, неначе у нас 40% генеруючої потужності знищено дронами та ракетами і саме це призвело до відключень. Насправді, пошкодження генеруючої потужності електростанцій України не перевищує 5%. Всі решта 35% про які базікають посадовці - це ЛЕП та трансформуючі станції. Але, якщо десь у селі розбити трансформатор, то як це призведе до відключення електрики у іншому селі? Якщо у вас перегорів електрочайник, то як можна цьому зарадити відключенням холодильника?

    Про складні процеси розподілу електричних навантажень та процеси у електроенергетиці не треба мені тут розповідати. Ви у себе на виробництвах та хоча б у офісах вирівняйте фази та дроти від подовжувачів з під ніг приберіть, а потім починайте теревенити про фізику, про нормативи, про ТОЕ та перерозподіл навантажень.

    Споживання електрики в Україні в 2022 році скоротилось на 30-40% суто через закриття виробництв та згортання бізнесу. Навіть офіційно (реально набагато більше) з України виїхало мінімум 10% населення, що також призводить до зменшення споживання електрики. Економлять всі і всюди. Навіть подекуди попре здоровий глузд.

    Але цього, виявляється, мало. Треба ще й вимкнути. І не просто вимкнути, а рубанути на 4, 5, 6, 10, а подекуди на 12-16 годин щодня.

    Навіщо? Яке є пояснення такому відключенню? Яка така необхідність виникає у цьому? Яка, окрім шантажу та залякування?

    Ну і наостанок, як ягідка на торті.

    ВСІ ! Наголошую - ВСІ без винятку електромережі в Україні є ПРИВАТНОЮ ВЛАСНІСТЮ. Всі без винятку електромережі в Україні приносять прибуток НАДВЕЛИКОМУ БІЗНЕСУ. Ці компанії та їх власники всім відомі.

    То чому держава шукає гроші на якесь відновлення приватної власності? Чому за гроші, які мали б піти на інші потреби, відновлюють приватну власність, яка і далі даватиме надприбутки окремим нелюдам? А якщо якусь електростанцію, трансформаторну підстанцію, лінію електропередачі і будь-що інше з електроенергетики відновлюють або будують за державний кошт, то може варто передати та ПОВЕРНУТИ це у ДЕРЖАВНУ ВЛАСНІСТЬ, а не передавати у приватну?

    Вся ця ситуація з відключеннями та воланням про "ані нам 40 працентав енергєтікі унічтожилі" - маячня та вигадка пройдисвітів, які в умовах війни прагнуть відновити матеріальну базу власного бізнесу за рахунок держави та іноземних донорів, щоб потім далі СТРИГТИ ГРОШІ з ЛЮДЕЙ , НЕ вклавши ламаної копійки...

    Емма Ліфертіті.
  • Мария Калий

    Добрий день їм пофік на людей.

keyboard_arrow_up