Найбільший обмін полоненими: додому повернулися 230 українських захисників (ФОТО, ВІДЕО)

Найбільший обмін полоненими: додому повернулися 230 українських захисників (ФОТО, ВІДЕО)
Тут і далі фото із ФБ-сторінки Дмитра Лубінця
  • З них 225 чоловіків та 5 жінок. 

  • А також шестеро цивільних. 

Цей рік почався із гарних новин. У середу, 3 січня, відбувся найбільший обмін полоненими за весь час повномасштабного вторгнення. В Україну повернулися 230 українських захисників та захисниць. Про це повідомили в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими. 

Більшість звільнених – чоловіки (225) та 5 жінок. До рядового та сержантського складу належать 213 осіб, ще 11 – офіцери. Серед визволених представників Збройних Сил України – 130 (з них ТрО – 14, ВМС – 14), Національної гвардії – 55, Державної прикордонної служби – 38, Національної поліції – 1 та 6 цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

Відео дня

Також серед повернутих були 182 оборонців, яких офіційно вважали військовополоненими (182 чоловік) та ще 48 захисників, яких вважали зниклими безвісти. Багато хто з них майже 2 роки провів у російському полоні. По поверненні на українські землі вони співали гімн своєї держави та закутувались в національні стяги. 

Додому повернулася бойова медикиня зі складу 36-ої ОБрМП. Перебуваючи у неволі, вона принципово розмовляла українською мовою. Вороги декілька разів імітували її вивезення на обмін, але в результаті повертали назад до місця утримання.

Звільнили й семеро захисників острова Зміїний, музиканта військового оркестру, військовослужбовицю ЗСУ, яку росіяни позбавили волі під час перебування в декретній відпустці, нацгвардійців, які потрапили в полон, виконуючи свої обов’язки на ЧАЕС, цивільного викладача Східноукраїнського національного університету імені В. Даля, оборонців Маріуполя. Нарешті вони побачать рідних. 

Далі на них чекає медичний огляд, допомога з відновленням документів, карток та реабілітація.

Визволених зустрічав голова ГУР Кирило Буданов, член Координаційного штабу Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, та секретар Координаційного штабу Дмитро Усов.

Активну участь у реалізації цього обміну взяли Об’єднані Арабські Емірати. Цей обмін став 49-им. До слова, досі найбільшим одночасним обміном військовополоненими вважався обмін 215 українців. Нагадаємо, його провели 22 вересня 2022 року. Останній обмін відбувся ще в серпні 2023 року. Тоді додому повернулися 22 українських оборонців. Загалом за час діяльності Координаційного штабу вдалося звільнити з полону вже 2 828 людей.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Тамара Саницкая

    🙏🙏🙏

keyboard_arrow_up