“Не чіпайте людей, поки йде війна”: чи штрафують у Хмельницькому стихійних торговців

“Не чіпайте людей, поки йде війна”: чи штрафують у Хмельницькому стихійних торговців
  • Стихійну торгівлю на вулицях Хмельницького намагались побороти багато років. 
  • Самих торговців “домашнім” штрафували, попереджали і пропонували вільні місця на ринку - марно.
  • Чи змінилась вулична торгівля в умовах війни і що про це думають хмельничани?

Ранок. Зупинка “Філармонія”. На алейці, яка веде до “Ранкового”, людей не менше, ніж ввечері на “стометрівці”. Перехожим залишили вузеньку стежинку для проходу із широкого тротуару. Все інше встелене відрами з городиною, квітами і ящиками. Хтось з хмельничан зупиняється, запитує ціну, а хтось проходить повз. Загалом покупців тут не бракує. Очевидно, що до стихійної торгівлі звикли - навіть попри те, що багато років це явище намагаються побороти. 

У Хмельницькому є близько десятка місць зі стихійною торгівлею. Про всі точки знають правоохоронці, а також інспектори муніципальної дружини, які працюють з цими правопорушеннями. Що змінилось з початком повномасштабної війни та що роблять з торговцями зараз?

Стихійна торгівля пішла на спад?

Відео дня

Локації зі стихійною торгівлею хмельничани спостерігають щодня. Це Кам’янецька, Інститутська, проспект Миру, ЗаготЗерно, Озерна і ще багато місць. Варто додати, що з воєнним станом на порушників не закривають очі. З ними продовжують проводити профілактичні бесіди, просять перейти на ринок, складають протоколи і навіть вилучають товар. Щоправда, лише у систематичних порушників і так званих перекупників. 

Як розповів журналістці “ВСІМ”  директор Хмельницького міського комунального підприємства «Муніципальна дружина» Роман Цимбалюк, цього року склали близько 40 адміністративних протоколів за порушення правил благоустрою – несанкціоновану торгівлю. Інспектори муніципальної дружини почали частіше “відпрацьовувати” місця стихійної торгівлі. Називають це не рейдами, а повсякденною роботою інспекторів. 

Роман Цимбалюк додає, що стихійна торгівля саме за цей місяць стала меншою, ніж була раніше. 

Яку роботу проводять з торговцями?

Пані Світлана час від часу торгує неподалік зупинки у Південно-Західному мікрорайоні. Біля стільчика розкладає імпровізований прилавок, а на ньому - свіжа зелень і яблука. Весь товар жінка привозить з власної дачі. Зізнається, не боїться заборон, бо ж, мовляв, торгує дуже рідко.

Із власного спостереження додамо, хмельничанка за якусь годину встигла збути товар й зникла. Та в інших точках стихійної торгівлі продавців хмельничани вже знають в обличчя. Наразі мова не про жінок, які з рук торгують власно вирощеною городиною. А про підприємців, які часто-густо закупляють товар на ринку Дубового і перепродують його на вулицях міста. Саме останніх називають перекупниками. 

До слова, на порушників складають протоколи за статтею 152 Кодексу України “Про адміністративні правопорушення”. 

Нагадаємо, у Хмельницькому визначені організовані точки продажу домашньою городиною на продуктових ринках.

Що про вуличну торгівлю думають хмельничани?

Зі стихійною торгівлею в місті триває боротьба вже багато років. Думки хмельничан щодо проблеми різняться. Як правило, більшість людей підтримує і шкодує торговців. Мовляв, для останніх це єдиний спосіб підзаробити і прогодувати сім’ю. Інші ж скаржаться на те, що така торгівля ледь не на кожному кроці їм заважає. На один з таких дописів натрапили на сторінці Департаменту інфраструктури. Там хмельничанка Людмила Давидюк обурилась тим, що стихійних торговців зараз “розганяють”. А далі посипався шквал критики й обурення. Частина користувачів висловились в підтримку “стихійників”, інші - проти них. Ось що пишуть хмельничани:

  • Доживете до їх років з пенсією в 3000 грн тоді будете обурюватися?!!
  • Моя пропозиція до влади - не чіпайте людей, поки йде війна!
  • А чому ці люди не йдуть на ринок і не торгують цивилізовано, а на запльованому асфальті?
  • В Україні воєнний стан, а не «анархія - мати порядку»!! Порядок та Правила торгівлі продовольчими товарами і продуктами харчування - ніхто не відміняв!!

Друзі, а чи підтримуєте ви стихійну торгівлю у Хмельницькому? Діліться своїми думками у коментарях. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (86)
  • Liubov Velychko

    Управління торгівлі!!! Організуйте ярмарок для людей в тому місці де вони торгують тою петрушкою!!! А якщо поліція хоче десь погеройствувати,  то відкрию їм великий секрет!!!  Біля ЦЕНТРАЛЬНИХ ВОРІТ ринку "КООПЕРАТОР" СТОЯТЬ ВАЛЮТНИКИ, ЩОДНЯ! СПРОБУЙТЕ СКЛАСТИ НА НИХ ПРОТОКОЛ!  І ЗРОЗУМІЙТЕ, НАРЕШТІ, ЩО НЕ БУДЕ БАБЦЯ, ЯКА ПРИЇХАЛА  ЕЛЕКТРИЧКОЮ ЩОБ ПРОДАТИ ШВИДЕНЬКО ГОРОДИНУ, І НАСТУПНОЮ ПОВЕРНУТИСЬ ДОДОМУ, КУПУВАТИ МІСЦЕ НА РИНКУ!!! ЗАТЯМТЕ ,  ВИ ДЛЯ ТОГО   ЩОБ ОРГАНІЗОВУВАТИ І ПОКРАЩУВАТИ ЖИТТЯ ЛЮДЕЙ , А НЕ ЩОСЬ КОМУСЬ ЗАБОРОНЯТИ!!!
  • Татьяна Таталюк

    На таких стихійних ринках не лише ті, що виростили  власну городину, а й ті, що не доіхали з оптового ринку до роздрібного ринку
  • Людмила Куменко

    То заберіть їх собі під вікна і нехай вам бекають, с&ють і с&уть з 6 ранку до 20 вечора.
  • Марія Пасічник

    Треба ганяти тих  , хто на таких ринках продає молочні , м'ясні та продукти ,які швидко псуються.

keyboard_arrow_up