Оригінальний чи палений: через “Дію” можна буде перевірити придбаний алкоголь

Оригінальний чи палений: через “Дію” можна буде перевірити придбаний алкоголь

На кожен товар будуть наносити унікальний код — електронну марку акцизного податку.

Мінцифри планує запровадити в Україні еАкциз на алкоголь. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров

Він зазначає, що уже багато років у країні існує значний тіньовий ринок алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Через відсутність прозорого механізму контролю за обігом підакцизних товарів держава недоотримує податки, а люди отримують підроблену та контрафактну продукцію.

— Щорічно Україна втрачає 30 мільярдів гривень держбюджету через тіньовий ринок алкоголю та тютюну. А українці, навіть не підозрюючи, купують контрафактні товари, — пише Федоров. 

Відео дня

Федоров наводить приклад, що було зафіксовано продаж понад 50 000 пляшок алкогольних напоїв з однією і тією ж акцизною маркою. Це говорить про те, що 49 999 разів люди купували "палену" горілку або що кошти з продажів не йшли в бюджет.

Також, за словами міністра, в Україні існує ринок підроблених паперових акцизних марок, які надходять з Китаю та Туреччини. Продукція з підробленими марками реалізується через офіційні мережі збуту в Україні.

 

Як працюватиме цифровий акцизний податок

Наразі у Парламенті готують до другого читання законопроекти 8286 та 8287. Їх ухвалення допоможе державі з розвитком чесних та прозорих правил ведення бізнесу, виходом ринку акцизів із тіні та систематизацією контролю за обігом підакцизних товарів.

— Ми створюємо унікальну для ринку України електронну систему. З одного боку, вона враховує принципи Європейських директив, а з іншого – потреби і проблеми українського ринку. За основу взяли європейську систему Tobacco track and trace system, яка діє в ЄС з 2019 року, — пояснює міністр.

Відтак, усі операції з перевезення, зберігання, продажу кожної одиниці продукції будуть фіксуватися в електронній системі. Ключовим елементом системи буде електронна марка акцизного податку. Це унікальний код, який буде наноситися на товар. Кожен українець зможе зчитати його через Дію, щоб зрозуміти — перед ним оригінал чи контрафакт. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Олександр Ковальчук

    В скорому часі зявиця статистика скільки бухих користуються дією
  • Андре Полугар

    черговий лохотрон від панів
  • Андрей Кузнецов

    Буде палена с кодом😉😊

keyboard_arrow_up