Пам’ятник Мюнхгаузену - за гратами. Чому скульптуру загородили парканом

Пам’ятник Мюнхгаузену - за гратами. Чому скульптуру загородили парканом
  • Днями у дворі будинку на Кам’янецькій, 48, де “живе” пам’ятник барону Мюнхгаузену, встановили паркан.
  • Огорожу змайстрували для того, аби ввечері двір не “заселяли” компанії, які розпивають спиртне та шумлять.
  • Журналісти vsim.ua дізнались, чи буде відкритий доступ до скульптури і чи законні такі міри безпеки мешканців.

Ще у 1960 році в будинок на Кам’янецькій, 48 заселили митців. Оскільки вони були творчими людьми, вирішили якось облагородити свій двір. Саме художники у 1970-ому році зробили в дворі власного будинку фонтан з фігурою барона Мюнхгаузена. Митці встановили скульптуру для розваги своїм дітям, а вона стала пам’яткою всього міста. У тому будинку і досі проживає Михайло Андрійчук - заслужений художник України, який виступив з ідеєю внести елемент творчості у двір.

Майже півстоліття скульптура-фонтан барона Мюнхгаузена красується в дворі будинку. Днями доступ до пам’ятника загородили парканом. Його встановили місцеві жителі. У соцмережах хмельницький фотограф Сергій Аніськов написав про те, що ні мешканці міста, ні гості відтепер не матимуть доступу до культурної пам’ятки.

Двір перетворився у місце для застіль

Сьогодні, 22 серпня, журналісти vsim.ua побували у дворі на Кам’янецькій, 48. На місці ми побачили декілька жінок, які фарбували нововстановлений паркан. Говорити на камеру вони не захотіли, лише розповіли про те, чим живе їхній двір. За їхніми словами, щодня ввечері вони спостерігають одну й ту ж картину. Приходить компанія, яка розпиває алкоголь, співає або кричить, а потім залишає від себе лише гору сміття.

Відео дня

- Постійно святкують тут. Ще як тверезі, то в урни попадають, а як п’яні, то кидають, де попало. А потім як не б’ються, то співають і горлопанять на весь двір. Зранку наші двірники тачками то сміття вивозять. Буває, встаєш зранку, а тут ще сидять і допивають, - каже жителька будинку Тетяна.

Страждають мешканці і від того, що відвідувачі ресторану поблизу постійно залишають під під’їздом автомобілі. Саме тому вони вирішили загородити свою прибудинкову територію. Місцеві переконують, що бажаючі подивитись на унікальну скульптуру, зможуть просто подзвонити у одну з квартир або попросити когось у дворі відкрити їм прохід.

- Ніхто не обурювався, коли тут валялись стаканчики і були гори сміття. Вже був скандал, коли пам’ятник хотіли перенести до кінотеатру Шевченка. Його зробили мої батьки за свої гроші. Я його можу зараз відірвати і завезти собі на дачу. Якщо людина захоче подивитись, то ми її пустимо, але безлад розводити у дворі ми не дозволимо, - пояснює син авторів скульптури Андрій.

Дозволів на паркан у ЖКГ не брали

Аби загородити прибудинкову територію від небажаних гостей, мешканці можуть встановити паркан. Для цього вони мають взяти дозвіл в управлінні ЖКГ. Та як з’ясували журналісти vsim.ua, огорожа, яку звели у дворі на Кам’янецькій, самовільна.

- До мене приходили мешканці, які розповідали про те, що у дворі постійно сидять наркомати та алкоголіки. Повідомили, що мають намір поставити там паркан, але доступ мали лише жителі. Але жодного дозволу вони у нас не брали, хоча мали б. Я поки не мав інформації, що там вже щось встановили, - розповідає заступник начальника управління ЖКГ Володимир Путін.

За його словами, міська рада раніше мала намір допомогти з реставрацією скульптури Мюнхгаузена, але коштів на це досі не виділили.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • IGOR

    Жителей двора могу понять! Каждому хотелось бы, чтобы их двор был  закрыт для посторонних, особенно в центре!
  • Олег Петровський

    Не двір а гадюшник, в самому центрі міста. Поліція проявляє дивну шану і повагу алкашам, які трощать пляшки на головах людей. Маю надію що паркан допоможе. Проживаю в одному з сусідніх будинків. Скинувся би на парканчик.
  • Evgen Grabovsky

    Більше, більше парканів...
  • Tatyana Petefi

    Я живу у сусідньому дворі . А біля Мюнхаузена був суцільний жах . Особливо в вихідні та святкові дні . Весь двір вечорами був забитий п"яними компаніями , а зранку завалений сміттям та пляшками . І здогадайтесь куди ходили в туалет ці громадяни !! А поліція ніколи цього не помічала . Давно треба було паркан поставити та закрити двір !!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up