Перший випадок за 10 років. На Хмельниччині від отруєння грибами померла жінка

Перший випадок за 10 років. На Хмельниччині від отруєння грибами померла жінка
Фото ілюстративне
  • Жінка тривалий час займалася самолікуванням і звернулася до медиків запізно.

На Хмельниччині цьогоріч зафіксували один летальний випадок від отруєння грибами. Це перший  випадок в області за 10 років. Про це повідомляє "Суспільне" з посиланням на лікарку з гігієни харчування міськрайонного відділу ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України" Валентину Щавінську.

Зазначається, що в області загалом за 2020 рік було зафіксовано 31 випадок отруєння грибами. Серед них і 54-річна хмельничанка. Причиною її смерті стало тривале самолікування.

  • "Вона чотири дні займалась самолікуванням приймала сорбенти, коли на 5-й, 6-й день їй стало вже погано, вона почала втрачати свідомість, саме тоді вона викликала швидку допомогу, але вже було пізно", - зазначила Валентина Щавінська в інтерв'ю "Суспільному".

Валентина Щавінська зауважила, що кількість отруєнь на Хмельниччині в порівнянні з попереднім роком зросла втричі. Вона пов'язує це зі сприятливою погодою. Також лікарка уточнила, що усі випадки отруєнь були пов’язанні із власним збором грибів.

Відео дня
  • "Ми вияснили що значна кількість людей, які отруїлися грибами збирали старі перезрілі гриби. Були випадки, коли пацієнти у реанімації лежали по 7-8 днів", - говорить Валентина Щавінська.

Нагадаємо, на початок листопада з початку року в Україні зареєстрували 161 випадок отруєння дикорослими грибами, з них 5 людей померло. Про це повідомляють у Центрі громадського здоров'я. 

У ЦГЗ дали кілька порад, як не отруїтися грибами:

  • Не купуйте гриби на стихійних ринках та несанкціонованих точках торгівлі.
  • Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби.
  • За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
  • Не куштуйте сирі гриби.
  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
  • Пам’ятайте, вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років. 
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Раїса Канюка

    Бо беруть різні
  • Остап

    Підкажіть, чи потрібно жарити гриби, якщо гриби кажуть що не потрібно.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води 21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа у Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up