Жінка тривалий час займалася самолікуванням і звернулася до медиків запізно.
На Хмельниччині цьогоріч зафіксували один летальний випадок від отруєння грибами. Це перший випадок в області за 10 років. Про це повідомляє "Суспільне" з посиланням на лікарку з гігієни харчування міськрайонного відділу ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України" Валентину Щавінську.
Зазначається, що в області загалом за 2020 рік було зафіксовано 31 випадок отруєння грибами. Серед них і 54-річна хмельничанка. Причиною її смерті стало тривале самолікування.
"Вона чотири дні займалась самолікуванням приймала сорбенти, коли на 5-й, 6-й день їй стало вже погано, вона почала втрачати свідомість, саме тоді вона викликала швидку допомогу, але вже було пізно", - зазначила Валентина Щавінська в інтерв'ю "Суспільному".
Валентина Щавінська зауважила, що кількість отруєнь на Хмельниччині в порівнянні з попереднім роком зросла втричі. Вона пов'язує це зі сприятливою погодою. Також лікарка уточнила, що усі випадки отруєнь були пов’язанні із власним збором грибів.
Відео дня
"Ми вияснили що значна кількість людей, які отруїлися грибами збирали старі перезрілі гриби. Були випадки, коли пацієнти у реанімації лежали по 7-8 днів", - говорить Валентина Щавінська.
Нагадаємо, на початок листопада з початку року в Україні зареєстрували 161 випадок отруєння дикорослими грибами, з них 5 людей померло. Про це повідомляють у Центрі громадського здоров'я.
У ЦГЗ дали кілька порад, як не отруїтися грибами:
Не купуйте гриби на стихійних ринках та несанкціонованих точках торгівлі.
Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
Збирайте лише добре знайомі вам гриби.
За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
Не куштуйте сирі гриби.
Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Пам’ятайте, вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.