Полювання за люками

Полювання за люками
За рік у місті зникає близько 400 кришок каналізаційних та водопровідних колодязів

Ця історія трапилася взимку кілька років тому. Ввечері, втомившись після тренування, я йшов додому звичною дорогою. Вже було темно, вкритий снігом асфальт виблискував у світлі єдиного у дворі ліхтаря. І раптом – земля втекла з під ніг, я втратив рівновагу і... провалився під землю. Кілька секунд я перебував у шоковому стані, не міг зрозуміти, що до чого. Аж раптом до мене дійшло: я провалився у люк, кришка з якого зникла вже дуже давно. На щастя для мене, цей люк перетворився на смітник: сюди звалювали різний непотріб мешканці нашого будинку, влітку в колодязь лазили дітлахи... Словом, провалився я лише по пояс, і тому виліз без проблем. Щоправда, ще кілька днів шкутильгав на одну ногу...
Цього люку вже давно немає – про його існування нагадує лише металевий обідок, який виступає з асфальту, а сам колодязь, швидше за все, заповнений сміттям та землею до самого верху.
Таку розповідь кореспондент почула від одного знайомого. Після цього виникло питання: як часто зникають кришки з люків і як з цим боротися?
400 люків на рік
За словами начальника аварійно-диспетчерської служби МКП „Хмельницькводоканал” Марії Бедрак, мали місце випадки, коли за одну добу викрадали близько десяти кришок від каналізаційних та водопровідних люків. За рік ця цифра добігає до 400 штук. „Це проблема не лише для нашого підприємства, а й для всього міста. На зонах зелених насаджень це небезпечно для дітей, адже вони можуть впасти у колодязь і ушкодити себе, на проїжджих частинах відкриті люки небезпечні для автомобілів. Крім того, відкриті люки швидко засмічуються, сміття може зашкодити роботі трубопроводів”, - розповіла Марія Броніславівна.
Дороге задоволення
Як повідомив головний інженер МКП „Хмельницькводоканал” Станіслав Міхалець, з початку року на заміну люків підприємство витратило близько 60 тисяч гривень. „Останнім часом ця проблема залишається такою ж гострою, як і в попередні роки. Крадуть люки здебільшого на околицях міста, у віддалених мікрорайонах, зокрема у Лезневому, Дубовому, Дальніх Гречанах, у центрі – значно рідше”, - розповів Станіслав Броніславович. Заміна люка – задоволення не із дешевих. Нова кришка коштує близько 400 гривень, весь люк (кришка і обойма) – близько 900 гривень. „Підприємства рідко приймають замовлення на виготовлення кришок окремо, тому доводиться купувати комплекти і повністю замінювати їх”, - пояснив головний інженер.
А от зливові люки або решітки викрадають значно рідше. „Останнім часом, як метал подешевшав, таке трапляється нечасто. Буває, що один-два на місяць викрадають”, - розповів головний інженер комунального підприємства по будівництву, ремонту та експлуатації доріг Станіслав Скавронський.
У кількох фірмах, що займаються прийомом брухту чорних металів, під час телефонної розмови повідомили, що кришки люків вони не приймають. Тому куди ж вони постійно зникають, залишається загадкою.
Бетон і пластик
З метою економії коштів МКП „Хмельницькводоканал” виготовляє власні бетонні люки, але встановлює їх виключно на зонах зелених насаджень, оскільки вони не мають достатньої міцності, щоб витримувати постійне навантаження від машин.
Також на підприємстві розпочали роботу по встановленню пластмасових люків, які не мають цінності для „металістів”. „Деякі з пластмасових люків прослужили вже кілька років, а інші – швидко виходять з ладу, технологія виготовлення ще не достатньо відпрацьована, - сказав Станіслав Міхалець. – До того ж, вони коштують не дешевше, ніж чавунні, але вважаються менш надійними”.
Не витримують навантаження
Люки не лише викрадають. Існує ще одна проблема – вони виходять з ладу після тривалої експлуатації. „Наше підприємство обслуговує біля 15 тисяч водопровідних і каналізаційних колодязів, значна їх частина знаходиться на проїжджих частинах вулиць. Внаслідок інтенсивного руху транспорту вони швидко виходять з ладу. Необхідно, щоб це враховували при капітальному ремонті доріг і замінювали старі люки на нові”, - пояснив Станіслав Броніславович.
На останок головний інженер повідомив, що для заміни люків, як і для інших робіт, потрібні кошти, а борг населення за оплату комунальних послуг становить 6,5 мільйонів гривень. “Просимо населення вчасно оплачувати комунальні послуги, це дасть змогу покращити ситуацію з водопостачанням, якістю води та іншими послугами”, - сказав Станіслав Міхалець.
Довідка
Заявки про будь-які пошкодження на водопровідних та каналізаційних мережах, в тому числі і про відкриті люки, приймає аварійно-диспетчерська служба МКП “Хмельницькводоканал” (тел. 1567). Як правило, працівники виїздять на місце події і накривають люк в той же день, або ж на наступний (якщо на складі немає підходящого і доводиться замовляти новий). Якщо ж люк перебуває на балансі іншої установи (люки бувають відомчі, приватні, зливові), “Водоканал” повідомляє це підприємство або відділ управління міським господарством (якщо встановити власника люка неможливо).
Інформаційна служба газети “Діловий тижневик “ВСІМ”

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    Зникають люки не тільки водоканалу. Наведіть довідки в Укртелекомі - і запитайте також, скільки коштують кабелі зв'язку, що пошкоджуються внаслідок краж люків.
  • Anonymous

    Акция! Собери 20 крышек от люков и получи бамбулей от городского водоканала!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up