Прихована кнопка SOS: Зеленська презентувала додаток для жінок, які зазнають домашнього насильства

Прихована кнопка SOS: Зеленська презентувала додаток для жінок, які зазнають домашнього насильства

Програма замаскована для сторонніх та має кнопку швидкого реагування поліції. 

 Кожна 5-та жінка в Україні стала жертвою домашнього насильства. Однак повідомили про це лише третина. Саме тому для жінок запустили додаток, завдяки якому можна  буде швидко повідомити правоохоронців про домашнє насилля і отримати допомогу. Його презентували Перша леді Олена Зеленська та очільник Міністерства внутрішніх справ Денис Монастирський. 

— Ми боремося не лише за свою свободу, ми боремося і за людяність. І сьогодні ми зробимо ще один крок для того, щоб мати змогу ефективніше боротися з домашнім та гендерно зумовленим насильством, – зазначила на презентації дружина президента.

Відео дня

Застосунок можна встановити на будь-який смартфон. У ньому вбудована "прихована кнопка SOS" на виклик якої відразу реагує Нацполіція. Додаток вже доступний до завантаження.  

— Його назву ми не повідомляємо навмисно. Про застосунок не повинні знати потенційні кривдники, ті, хто б’є жінок, дітей і близьких. А от ті, хто потерпає від аб’юзерів, можуть отримати всю інформацію та завантажити програму, зателефонувавши на гарячу лінію 116 123 або написавши особисте повідомлення на сторінці «Розірви коло» у Facebook, — пояснила Зеленська. 

Переваги цього додатку:

Від початку повномасштабного вторгнення до Нацполіції надійшло 58 тисяч повідомлень про домашнє насильство. Це – вдвічі менше, ніж за аналогічний період минулого року. За словами Дениса Монастирського цей додаток має допомогти боротися з насильством у побуті. У МВС кажуть, наразі кількість звернень значно менша, і на це є об'єктивні причини. Зокрема, військова служба чоловіків. 

— Понад 18 тис людей, які чинили домашнє насильство, були поставлені на облік поліції, і ця цифра також трохи менша, ніж за аналогічний період минулого року. Але ми розуміємо, що, найімовірніше, найближчим часом ми отримаємо сплеск домашнього насильства, – зазначила заступниця Міністра МВС Катерина Павліченко.

До слова, а ви знали, що у листопаді 2021 року в Україні з'явився перший мобільний додаток для захисту жінок та дітей від домашнього насильства – WhiteRibbonUA.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up