Рецепт на антибіотики, навчання для студентів, комуналка: які зміни чекають на хмельничан в серпні

Рецепт на антибіотики, навчання для студентів, комуналка: які зміни чекають на хмельничан в серпні

Дізнавайтеся які нові правила вступають в дію в останній місяць літа 2022. 

У серпні на українців чекає кілька змін. Купити антибіотики можна буде лише за рецептом. Навчальний рік для студентів розпочнеться раніше. Тарифи на газ та тепло залишаться без змін, а Нацбанк прогнозує стабілізацію курсу долара.

Антибіотики за рецептом

Уже з 1 серпня пацієнти почнуть отримувати електронні рецепти на антибіотики. Їх виписуватимуть безпосередньо під час прийому в лікаря.

Це робитимуть медики як державних установ, так і приватних. Крім того, рецепт зможе виписати лікар будь-якого рівня медичної допомоги та спеціалізації – терапевт, хірург, стоматолог тощо.

Відео дня

Головна умова – заклад і лікарі повинні бути зареєстровані в електронній системі охорони здоров’я. Якщо заклад, в який ви звернулися, поки що не працює з ЕСОЗ, лікар має виписати паперовий рецепт. Купити антибіотик за рецептом можна буде протягом 30 днів з моменту його виписки.

Єдиний номер для запису до лікаря

У Хмельницькому введуть єдиний номер для запису до лікаря. Частина телефонів контакт-центрів чотирьох медзакладів, якими користувалися дотепер, з 1 серпня будуть недоступними. 

Дзвінки на єдиний медичний номер 0 800 202 103 для всіх абонентів будуть безкоштовні. За ним можна буде записатися на прийом в чотири медичні заклади Хмельницького:

Але запис пацієнтів через систему Medics залишиться без змін.

Навчання для студентів

МОН рекомендує закладам фахової вищої освіти розпочати навчальний процес з 15 серпня.

Але це стосується лише студентів другого, третього, четвертого курсів та другого курсу магістратури.

У теплі місяці для навчання рекомендують використовувати суботи. Також МОН радить керівникам вишів передбачити завершення зимової екзаменаційної сесії до кінця листопада 2022 року, а почати другий семестр орієнтовно 15 лютого 2023 року.

Але керівники вищих навчальних закладів зможуть самостійно визначати дату початку нового навчального року з огляду на безпекову ситуацію в регіоні.

Додаткова реєстрація для участі в НМТ

Вступники, які не змогли зареєструватися для участі в Національному мультипредметному тесті (НМТ) в основний і додатковий періоди, отримають можливість зробити це під час спеціального періоду.

Для цього потрібно:

Сертифікація вчителів

З 1 серпня вчителі початкових класів, які працюють на відповідній посаді за основним місцем роботи та мають стаж педагогічної роботи не менше двох років, зможуть зареєструватися для участі в сертифікації.

Реєстрація триватиме до 15 серпня 2022 року (включно) та проходитиме у два етапи:

Заповнити реєстраційну картку-заяву на участь у сертифікації можна на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. До слова, раніше у МОН пояснювали, що педагоги, які успішно пройдуть сертифікацію, отримають надбавку у 20% до заробітної плати.

Комунальні тарифи

З 1 серпня тарифи на газ та електроенергію не зміняться. Зокрема, клієнти Нафтогазу, який виконує роль постачальника останньої надії, платитимуть за блакитне паливо 7,96 гривень за кубометр.

Також з 1 серпня українці платитимуть за світло так само, як у липні, тобто залежно від того, хто та скільки електроенергії споживає. Так, споживачі, які використовують за місяць до 250 кВт/год., платитимуть за електрику 1,44 гривні.

Для домогосподарств, які споживають більше 250 кВт/год. на місяць, тариф залишиться на рівні 1,68 гривні.

Тарифи на воду в Хмельницькому також залишаються без змін:

  • на централізоване водопостачання – 14,17 гривень за 1 кубометр (з ПДВ);
  • на централізоване водовідведення – 13,22 гривень за 1 кубометр (з ПДВ).

Крім того, протягом воєнного стану в Україні і шести місяців після його закінчення в Україні не підвищуватимуть тарифи на розподіл газу, опалення і гарячу воду. Відповідний мораторій запровадила Верховна Рада.

Курс долара

Національний банк України очікує зниження коливань на готівковому валютному ринку, для чого регулятор ухвалив низку рішень.

Банки отримали змогу збільшити обсяг пропозиції готівкової валюти для громадян. Це, кажуть, дозволить швидше вгамувати попит і знизити різницю між офіційним та готівковим курсами.

Також НБУ дозволив банкам продавати безготівкову валюту в межах щомісячного ліміту 50 тисяч гривень для подальшого вкладення її на депозит терміном від 3-х місяців. Згідно з прогнозом, зниження курсу долара з рівня 40 гривень на готівковому ринку може відбутися протягом найближчих тижнів під впливом рішень Нацбанку і надлишку безготівкової валюти.

Електронні ТТН

З серпня цього року запланований обов'язковий перехід на електронні товарно-транспортні накладні (ТТН) для загальної групи товарів (у випадку, якщо вантажоотримувачем є юрособа). 

— Перехід на електронну форму ТТН дозволить спростити процес оформлення вантажу, зекономить час та ресурси, мінімізує зловживання, зокрема корупційні, на різних рівнях через прозорість системи, та матиме позитивний екологічний вплив, – пояснив ексзаступник міністра Агрополітики Дзюба.

Запуск е-ТТН для спеціальних груп товарів, зокрема спирту та алкогольних напоїв, нафтопродуктів, хліба, молока, планують не раніше 2023 року.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Oksana Matskul

    Так, я теж її шукаю.
  • Читач22

    А где Поликлиника №4?

keyboard_arrow_up