Із серпня антибіотики можна буде придбати лише по е-рецепту, — МОЗ

Із серпня антибіотики можна буде придбати лише по е-рецепту, — МОЗ
Фото ілюстративне

Електронний рецепт можна буде отримати в будь-якого лікаря. Однак, необхідно бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я. 

Це перший етап у впровадженні електронного рецепта на всі рецептурні препарати в Україні та перший крок у розв'язанні проблеми неконтрольованого вживання лікарських засобів, повідомляють в Міністерстві охорони здоров'я.

"Регулювання відпустки антибіотиків шляхом введення електронного рецепта — одне з рішень, яке дозволить відстежувати дані про призначення та обсяги використання антибіотиків в Україні, а також протистояти антибіотикорезистентності, в результаті якої все більше і більше інфекцій набувають стійкості до медикаментів", — пояснюють в МОЗ.

Як отримати е-рецепт?

Електронний рецепт можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним. Але необхідно буде мати реєстрацію в електронній системі охорони здоров’я. Кожен пацієнт може це зробити, уклавши декларацію з сімейним лікарем або зареєструвавшись у системі на прийомі в будь-якого іншого лікаря.

Відео дня

У МОЗ уточнили - якщо заклад охорони здоровʼя, до якого звернеться пацієнт, не підключений до електронної системи охорони здоровʼя, то лікар має виписати паперовий рецепт.

Придбати необхідні ліки за рецептом можна буде у будь-якій аптеці свого міста. Для цього достатньо пред'явити фармацевтові інформаційну довідку, яку лікар видасть, як підтвердження призначення.

Поки тривалість перехідного періоду визначено до кінця року. Протягом цього періоду медичні та аптечні заклади мають підготуватися до повноцінного переходу на виписку рецептурних лікарських засобів виключно за електронним рецептом.

В Міністерстві зазначають, ця частина реформи дасть змогу відстежувати дані про призначення та споживання рецептурних препаратів в Україні. Далі планується повноцінний запуск електронного рецепта на антибіотики, рішення про що ухвалюватиметься з урахуванням ситуації в країні.

Опитування

Чи покращить нововведення систему охорони здоров'я?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Es fero

    я до лікарів не хожу. нема часу чекати черги і в кабінеті розповідати чому тобі треба антибіотики. що хочу те і п.ю . хочу нап.юсь ібупрофена. кому яке діло. з нашим кліматом і стресами організм слабне і люди постійно хворіють. а ще умови на роботах, немає опалення купа де. цим ніхїто не цікавиться.
  • Читач62

    Це не покращення ситуації. а навпаки, щоб швидше народ видох з таким лікуванням. Якщо я захвлріла,тнаприклад в пятницю, то до понеділка, повинна мучитись, чекати на лікаря. Хто це вводить, то хай робить так як в Європі, захворів, дзвониш своєму сімейному лікарю, і він приходить до тебе в любий час доби. А наші навіть телефон не хочуть брати. То який в біса, електронний рецепт. Хай навчаться працювати по європейськи.
  • Es fero

    піду куплю.
  • Es fero

    це теж так в Європі. вітаю, ви в Європі. не знаю кому яК, мені антибіотики знімають застуду, біль в горлі і насморк - за 1-2 дні. а поки ці фервекси краплі в носа, цукерки, хворієш по 14 днів.......

keyboard_arrow_up