Різдво Христове: як вітають хмельничан та 10 цікавих фактів про свято

Різдво Христове: як вітають хмельничан та 10 цікавих фактів про свято
  • Хоча Різдво, яке відзначають 25 грудня часто називають "католицьким", однак велика частина православних церков у всьому світі й також в Україні святкують його також цього дня.

  • Чимало хмельничан також відзначають сьогодні Різдво Христове. 

  • Дізнавайтесь як відомі містяни привітали зі святом. 

У неділю, 25 грудня, християни західного обряду відзначають Різдво Христове – одне з найважливіших релігійних і державних свят в більш ніж 100 країнах світу. Цього року Православна Церква України дала дозвіл відзначати це світле свято усім парафіянам. Це пов’язано з повномасштабним вторгенням рф.

Серед хмельничан розгорілися дискусії хто коли святкуватиме та коли ж “правильно” це робити. Ми зібрали усі найвідоміші факти про Різдво Христове та привітання зі святом від відомих хмельничан. 

  1. Історія появи Різдва

Різдво відзначають на честь народження Сина Божого у діви Марії в Вифлеємі. У рік народження Ісуса Христа за наказом імператора Августа в Римській імперії, частиною якої була Іудея, проводився перепис населення. А тому всім жителям Іудеї було наказано з’явитися в місто свого народження. Йосип з дівою Марією вирушили до Вифлеєму.

Відео дня

Коли підійшов час пологів, Марія народила сина Ісуса в печері, в якій ховали худобу від негоди. У момент народження Ісуса Христа на небі загорілася Вифлеємська зірка, яка вказала шлях волхвам до печери, де Діва Марія народила немовля. Вони принесли новонародженому дари і визнали в ньому Царя Божого.

Перші згадки про святкування Різдва Христового західними християнами 25 грудня відносяться до IV століття. Різдво на Русі почали святкувати в Х столітті. 

  1. Дата святкування Різдва

Цьогоріч розгорілися дискусії коли ж святкувати Різдво — 25 грудня чи 7 січня. Так, ПЦУ дозволила парафіям самим обирати, коли святкувати Різдво. Священник ПЦУ Георгій Коваленко пояснив, що на сьогодні церква не ухвалювала рішень щодо зміни календаря, але "ми маємо розуміти, що більшість православного світу якраз святкує Різдво 25 грудня і живе за Новоюліанським календарем". При цьому він додав, що українська церква до сьогодні живе за Юліанським календарем і також святкує 25 грудня, але це за старим стилем, а за новим стилем — це 7 січня.

Чимало українців святкуватимуть Різдво 7 січня. Але зросла кількість людей, які це робитимуть лише 25 грудня та тих, хто відзначає його в обидві дати. Також за рік значно побільшало тих, хто підтримує ідею перенесення святкування Різдва на 25 грудня: з 26% до 44%. Згідно опитування на нашому сайті, частка хмельничан, які святкуватимуть Різдво саме 25 грудня також збільшилась. 

Скрін з сайту vsim.ua

  1. Традиції

У свято Різдва Христового в храмах проводяться три Різдвяних богослужіння – на честь Бога-Отця, Божої Матері і християнської душі. На Різдво в Україні колядники із великою зіркою ходять від хати до хати і співають колядки. 

Цей день традиційно проводиться в колі сім’ї – родичі дарують один одному подарунки, відправляють побажання.

  1. Вертеп та коляда

У храмах оформляють вертепи – ясла з Немовлям Ісусом, Дівою Марією, Йосипом, пастухами і домашніми тваринами. Відомо, що перший вертеп з живими свійськими тваринами влаштував святий Франциск Асизький у 1224 році.

Коляда — це назва дохристиянського свята (в ніч на 25 грудня), старе слов’янське свято на честь оберту Сонця на весну. Наші пращури у цей день співали пісні про Сонце, Місяць і зорі, вшановували кожен з 12 місяців у році.

В наші дні Коляда змінила свій мотив на християнський — тепер це назва різдвяно-величальної пісні. 

  1. Ялинка

Прикрашання ялинки — це не Новорічна традиція, а Різдвяна. У християнській релігії ялинку називали деревом Ісуса. Ялинкова куля – насправді стилізоване райське яблуко. Раніше ялинки прикрашали яблучками, подібно до райського дерева.

Потім до яблук почали додавати пряники та печиво, але гілки не витримували такої ваги, тому з часом, замість яблук з’явилися скляні прикраси.

  1. Вифлеємська зірка

За однією із гіпотез, це була не просто зірка, а саме комета. Адже мала хвістка, та й як могла йти небом й вести за собою волхвів.

За іншою гіпотезою, у день народження Христа Меркурій підійшов ближче до Землі і відбив від себе світло одразу кількох інших планет, які вишикувалися в небі якось по-особливому – і Меркурій «засяяв» яскравіше.

  1. Три східних царі (волхви)

Валтасар, Гаспар і Мельхіор, які прийшли до Ісуса насправді були вченими-астрономами. 

Відомі й цінні подарунки, що вони принесли маленькому Ісусику: золото, ладан і смирну. Ці дари зберігаються і до сьогодні на святій горі Афон в монастирі святого Павла.

  1. Кутя

Кутя — це традиційна ритуальна страва слов'янського новорічно-різдвяного циклу. Вона готується тричі: на Святий Вечір — Багата кутя, перед Старим Новим роком — Щедра кутя й у переддень Водохрещі — Голодна кутя. 

До куті було особливе ставлення, адже зерно в ритуальній страві символізує воскресіння з небуття, мак – достаток, а горіхи з родзинками – довголіття і процвітання.

Перед вечерею кутю ставлять на покуті під образами, тобто на найпочеснішому в хаті місці. Звідси, очевидно, й назва «кутя». Горщик із кутею мав стояти на покутті від Різдва до Старого Нового року. Існує також звичай посилати дітей зі стравою до родичів. Після вечері кутю разом із ложками залишають на столі на всю ніч для померлих предків, «аби рідні повечеряли й на нас не гнівалися», або гадаючи про своє довголіття.

  1. Народні прикмети

10. Заборони на Різдво

Як хмельничан вітають з Різдвом

Цьогоріч традиційне різдвяне вітання хмельничани отримали не лише 6-7 січня, а й 24-25 грудня. Так, очільник Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Гамалій. 

 

Також мер Хмельницького Олександр Симчишин повідомив, що з цього року його родина святкує Різдво 25 січня та привітав містян. 

 

А ви святкуєте Різдво 25 грудня чи 7 січня? Діліться власними різдвяними традиціями у коментарях. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up