“Родзинка міста й магніт для туристів”: як і для чого будуть змінювати вигляд Проскурівської

“Родзинка міста й магніт для туристів”: як і для чого будуть змінювати вигляд Проскурівської
  • Проскурівська - вулиця, яку неофіційно вважають центральною вже десятки років.
  • Нещодавно затвердили план щодо зміни її зовнішнього вигляду.
  • Що до нього входить, навіщо він потрібен і що про “стометрівку” кажуть хмельничани?

Якщо в хмельничан запитати, яке місце в місті є основним для прогулянок, більшість, без сумніву, скажуть: Проскурівська. Бо саме ця вулиця вже сотні років є у Хмельницькому однією із центральних. Хоч і нині її заполонили сучасні вивіски, магазини й чимала кількість реклами - під усім цим й досі можна розгледіти риси минулого. Адже більшість будівель мають цікаву історію. Наприклад, будинок власника аптечного бізнесу Людвига Деревоєда чи двоповерховий будинок, що колись був готелем із назвою “Петербурзький”. 

Аби архітектурний вигляд вулиць зберіг свій характер та історію, місцева влада затвердила так званий дизайн-код. Це означає, що зовнішній вигляд “стометрівки” невдовзі змінять. Основний акцент при цьому робитимуть на збереженні історичного вигляду будинків. Про історію Проскурівської, її майбутній вигляд і те, якою бачать її самі хмельничани, читайте далі. 

Проскурівська стала центральною вулицею після масштабної пожежі

Проскурівська - одна із вулиць міста, на якій завжди вирує життя на повну. Напередодні свят її, як головну пішохідну зону, прикрашають ілюмінаціями. А в звичайні дні головними окрасами є й самі хмельничани, що туди-сюди прогулюються вулицею. До центральної частини міста належала Проскурівська й десятки років тому. Щоправда, за цей час вона змінила три назви. Так розповідається у книзі краєзнавця Сергія Єсюніна “Прогулянка Проскуровом”. 

Відео дня

А от сотні років тому основними магістралями в місті були шляхи на Летичів і Кам’янець-Подільський. До слова, це і є сучасна Кам’янецька і Проскурівська. Протягом першої половини 19 століття центральною вулицею міста вважалась Кам’янецька поштова. Змінилося все після масштабної пожежі, що сталася в 1822 році. Вогонь знищив майже всі будівлі. Тоді й був вперше складений генеральний план забудови Проскурова. Згідно із ним і були прокладені основні вулиці центральної частини міста, які існують й сьогодні. Серед них і Проскурівська, що тоді носила іншу назву - Олександрівська. 

Згодом вулиця стала інтенсивно забудовуватися й в результаті стала центральною.

Після встановлення радянської влади вулицю Олександрівську перейменували на вулицю 25-го Жовтня. Назвали її на честь Жовтневої революції, що відбулася в 1917 році. Пізніше, у 1985 році, вулиці дали ім’я Леніна. Через шість років цю постанову скасували і вона отримала назву Проскурівська. 

Зараз хмельничани “охрестили” цю ділянку міста іншим найменуванням - “стометрівка”. Майже на кожному кроці тут зустрічаються яскраві вітрини магазинів, сучасні вивіски й різноманітні сітілайти. З-поміж них визирають привабливі фасади будинків, що разом утворюють симпатичну історичну картину. Аби зробити її чіткішою, місцева влада затвердила дизайн-код вулиці Проскурівської. Що це означає?

Проскурівська виглядатиме як вулиці в Європі

Так званий дизайн-код затвердили під час чергового засідання виконавчого комітету. Ініціатива його створення й розроблення ескізів належить управлінню архітектури та містобудування Хмельницької міської ради. Суть проєкту полягає в тому, щоб зберегти історичну цінність вулиці. Як розповів начальник управління архітектури та містобудування ХМР Максим Дружинін, стосується дизайн-код насамперед впорядкування вивісок. Для цього розробили цілий план, до створення якого залучали архітекторів. 

Крім того, виділили ряд проблем, які на думку фахівців, варто виправити. Серед них:

  • хаотичне розміщення вивісок
  • величезний розмір вивісок 
  • закриття вивісками декоративних елементів фасаду, площини вікон та дверей
  • різнобарвне оздоблення стін фасадів перших поверхів історичних будівель

При створенні нових вивісок планують орієнтуватися на вулиці європейських міст. Для більшості фасадів на Проскурівській розробили варіанти з окремих об’ємних літер, а також панелі-кронштейни - це вивіски, що встановлені поперек тротуару й перпендикулярно площині фасаду. Крім того, мають оновити вітринні вивіски й встановити таблички і загальні покажчики. 

Змінювати вигляд Проскурівської вже розпочали. За словами Максима Дружиніна, власників закладів, що знаходяться на цій вулиці, про оновлення попередили заздалегідь, близько року тому. Адже змінювати вивіски вони будуть за власний рахунок. 

Орієнтовно як виглядатимуть вивіски, дивіться на фото. 

Журналісти vsim.ua вирішили запитати думку щодо оновлення зовнішнього вигляду вулиці в фахівця. Архітектор Анна Зелінська каже, що представлені ескізи вивісок є чудовим варіантом для центральної вулиці Хмельницького. Мовляв, це допоможе зберегти архітектурну спадщину міста. 

“Оновити бруківку і прибрати торгові намети”

А чи подобається “стометрівка” самим хмельничанам? Ми запитали в містян, що, на їхню думку, варто змінити на Проскурівській. Щоправда, деякі з них відповіли: змінювати не потрібно нічого. 

Ерік та Іван насолоджуються кавою в одному з кафе на Проскурівській. Хлопці кажуть, що змінювати на “стометрівці” не потрібно нічого. Мовляв, “все просто шикарно”. Обурює їх лише карантин, що створює деякі обмеження. “На даний момент все подобається. Все шикарно і прекрасно, ще б карантин припинився і було б супер”, - кажуть вони. 

 

А от дівчатам Анні та Діані не все так до душі на Проскурівській. Кажуть, необхідно прибрати торгові намети. Адже вони псують загальний вигляд вулиці. Вони додають, що хотілося б бачити на “стометрівці” щось красиве. Таке, що схоже на ілюмінації, які встановлюють напередодні новорічних свят. 

Змінили б Проскурівську і хмельничанки Жанна і Віка. Кажуть, потрібно оновити бруківку й розмістити на вулицях більше інформації для туристів. Скажімо, історичні факти й матеріали. 

Однак не виключення, що Проскурівська набуде нових барв після змін відповідно дизайн-коду. Адже при розробці ескізів орієнтувалися на такі європейські міста, як Берлін і Париж. 

 

 

У цій будівлі знаходився відомий у місті ресторан "Слон"

Фото з книги "Місто починається з вокзалу"

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (26)
  • Лариса Ежова

    Гарна ідея
  • Надія Головачук

    Зміни рідного міста відчутні і вагомі .Я - людина творчості , дуже б хотіла бачити в нас бодай ** Алею майстрів ** У нас є кого показати і в кого повчитися . Щось типу  **Андріївського узвозу ** в мініатюрі - День міста пам*ятають  багато людей , але нас бачать 1-2 рази на рік.
  • АЛЕНА ДЕМЧИШИНА

    а як вписується в історичний виглід цієї вулиці багатоповерховий будинок по Проскурівській, 51? Жителі сусіднього будинку боролися з будівництвом як могли, але нічого не допомогло
  • George Zaremba

    Проскурівська повина виглядати більш привабливішою. Треба ще й впорядкувати "стихійних музикантів". Музика це добре, АЛЕ !!! кожний стихійний виконавець хоче перекричати сусіднього, що взагалі утворює "какафонію" звуків. Крім того, всі як один намагаються при цьому збирати з людей гроші (тобто жебрацтво те саме тільки в більш культурній формі). Це все лише паклюжить центральну вулицю міста. Отже для стихійних музикантів вулиця Проскурівська не призначена. Вказана публіка може бути де завгодно, но не в центральній частині міста!

    Анонім reply George Zaremba

    Ще один особливий. Тих музикантів днем там з вогнем не найдеш. Але вшиві про баню.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:11 У Хмельницькій міськраді прозвітували про ремонт у «Дитячому світі» (ФОТО) 17:46 Хмельниччина втратила десятьох захисників: імена 16:51 Хмельничанка опинилась у пастці у власній квартирі. Знадобилась допомога поліцейських 16:09 Холодно вночі і тепло вдень: прогноз погоди на Великдень на Хмельниччині Від читача 17:44 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 15:21 У Хмельницькій області оголошено надзвичайний рівень пожежної небезпеки 14:36 Складаємо великодній кошик: що обов'язково класти, а що під забороною освячення 13:51 На Хмельниччині поліція викрила псевдомінера. Йому загрожує в’язниця 13:02 СБУ закликає жителів Хмельниччини не відвідувати масових зібрань на Великдень 12:14 На пожежі у Хмельницькому знайшли тіло чоловіка 11:29 Тонули у смолі під палаючим сонцем: на Хмельниччині офіцер врятував цуценят (ФОТО) 10:38 Отримали остаточний вирок нападники, які катували та обікрали пенсіонерку 09:52 Від сьогодні змінюється позначення навчальних автівок 09:08 На Хмельниччині розкладатимуть вакцину від сказу для тварин: як вони виглядають
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up