Роман Миколаїв повністю визнав вину у резонансній ДТП з освітянами

Роман Миколаїв повністю визнав вину у резонансній ДТП з освітянами
  • Екс-керівник департаменту освіти зізнався у тому, що був п’яним за кермом та порушив правила дорожнього руху.
  • Він вже відшкодував потерпілим 489 тисяч гривень моральної та матеріальної шкоди.
  • В суді екс-освітянин вибачився та попросив не травмувати свідків на допитах.
  • Тепер кримінальну справу розглядатимуть у спрощеному порядку.

В ніч на 30 травня близько 23:50 по Вінницькому шосе, на в‘їзді до міста Хмельницького, сталася смертельна аварія. Легковий “Nissan Leaf” врізався в вантажівку “КамАЗ”. В салоні легковика перебувало четверо дорослих і троє дітей. За кермом службового “Nissan Leaf” був 38-річний директор Департаменту освіти і науки Хмельницької міськради Роман Миколаїв. А в салоні - завідуюча садочку № 53 Наталія Докторук, методистка Департаменту Антоніна Манзюк і її чоловік Олександр Манзюк. 33-річна Наталія і 32-річний Олександр загинули. Троє дітей і одна жінка потрапили до лікарні. Наступного дня міський голова Хмельницького Олександр Симчишин на спеціально організованому брифінгу розповів про стосунки між Миколаївим і Докторук. Також сказав, що звільнить директора департаменту освіти і науки. Відповідне розпорядження було підписане через день після ДТП - 30 травня.

Від моменту жахливої аварії, яка забрала життя двох людей та відправила ще 4-х на лікарняні ліжка, минуло більше року. За весь цей час у суді вдалося допитати лише одного свідка - сестру загиблої Наталії Докторук, Марину Перхайло. Слухання постійно переносили, а в Миколаїва мінялися адвокати. До останнього екс-освітянин просився додому і не визнавав свою вину. Однак сьогодні, 5 серпня, справа мала неочікуваний поворот. Роман Миколаїв, який уже понад рік перебуває у СІЗО, вперше за весь час повністю визнав свою провину. 

Екс-освітянин не заперечував того факту, що сів за кермом після випитого шампанського. Погодився із висновками експертизи, в яких зазначено, що Миколаїв перевищив допустиму швидкість і їхав з позначкою 102 км/год на спідометрі (при допустимій 90). Також він визнав той факт, що всі пасажири в його автомобілі були не престебнуті паском безпеки та розкаявся у тому, що порушив правила дорожнього руху і взяв у салон службового автомобіля 6 пасажирів. 

Відео дня

  • Я повністю визнаю свою провину по всіх пунктах обвинувачення. Ще раз хочу попросити вибачення у потерпілих. Я щиро розкаююся  в тому, що відбулося . Хочу давати свідчення і всіляко сприяти швидкому розгляду справи, - наголосив Миколаїв. 

“Щоб не травмувати потерпілих”

Відповідно до цього адвокат подав до суду клопотання про розгляд справи у спрощеному порядку. Відтак тепер по кримінальному провадженню свідків слухати не будуть. А рішення ґрунтуватиметься на основі показів Миколаїва та матеріалах досудового розслідування. 

  • Мій підзахисний беззаперечно визнав свою винуватість у даному кримінальному правопорушенні, і зобов’язується повністю підтримувати зізнавальні показання в суді. Миколаїв щиро розкаявся у вчинені злочину по відношенню до життя та здоров’я потерпілих і попросив вибачення. Таким чином, сторона захисту вважає можливим при дослідженні доказів обмежитись допитом обвинуваченого, щоб не травмувати потерпілих, не допитувати в цьому залі свідків. У зв’язку з цим сторона захисту просить здійснити розгляд справи у спрощеному порядку та обмежитися допитом Миколаєва,  - зазначив адвокат Олександр Поліщук. 

“Відшкодував майже півмільйона гривень”

Суддя із клопотанням погодився, не заперечували і представники потерпілих. Крім цього адвокат підсудного заявив, що Роман Миколаїв частково відшкодував моральну та матеріальну шкоду потерпілим. 

  • Мій підзахисний має намір надалі відшкодовувати моральну та матеріальну шкоду потерпілим. Допомагати їм іншими способами у перенесені горя, - наголосив адвокат.

- Наразі він виплатив 489 тисяч гривень постраждалим та їх родичам. А саме:

  • Василю Мельнику - 76 530 гривень моральної шкоди
  • Раїсі Мельник - 76 530 гривень моральної шкоди
  • Євгену Докторук - 50 160 гривень моральної шкоди
  • Вікторії Манзюк - 52 382 гривень матеріальної шкоди та 2 тисячі доларів моральної шкоди
  • Антоніні Манзюк  - 52 382 гривень матеріальної шкоди  та 2 тисячі доларів моральної шкоди.

“Відчував власну безкарність”

Особливу увагу на слуханні приділили майновим претензіям до Миколаїва. Його звинуватили у неналежному використанні службового авто та порушенні посадової інструкції. У суді стало відомо, що в день, коли сталася аварія, Миколаїв мав забрати із Головчинців своїх колег із департаменту, де вони з працівниками ДСНС інспектували готовність до відкриття дитячого табору “Чайка”. Для цього він взяв службове авто і поїхав за межі міста. Однак по дорозі йому зателефонували і повідомили, що колег уже везуть до міста. 

Адвокат Антоніни Манзюк, Володимир Прядун наголосив на тому, що Миколаїв мав повернути автомобіль на місце, а потім їхати по своїх справах. Натомість він у робочий час поїхав вітати з Днем народження доньку своєї цивільної дружини. 

  • У розпалі робочого часу ви дозволили собі їхати на День народження на службовому авто. Відтак, всі наслідки ми бачимо. Натомість потрібно було автомобіль доставити до місця його призначення а далі їхати і служити на благо освіти Хмельницького. Після 18-ї вже їхати по своїх справах. Ви так не зробили, бо відчували свою безкарність, чи не так, - наголосив адвокат Володимир Прядун.

Миколаїв звинувачення адвоката не заперечував. Він зазначив, що вчинив так, бо дійсно на той час відчував власну безкарність. 

  • Я почував себе нормально, і це бачили всі оточуючі і пасажири, тому і сіли до мене в авто. Але це не знімає з мене відповідальності. Я перевантажив авто і порушив правила дорожнього руху. Мабуть, на той момент я дійсно відчував свою безкарність, як сказав адвокат, про що я дуже шкодую, - пояснив Роман Миколаїв. 

Адвокат Антоніни Манзюк, Володимир Прядун подав клопотання про слухання додаткових свідків. Він хотів, щоб у судовій залі з’явився водій Миколаїва та його заступниця Людмила Корнієцька. На думку адвоката, вони є важливими свідками у розгляді цивільного провадження. Володимир Прядун наполягав і на присутності мера міста Олександра Симчишина. За словами адвоката, міський голова має пояснити, чому він не звільнив Миколаїва по статті, як обіцяв на прес-конференції, а підписав його заяву про звільнення за власним бажанням. Суд клопотання адвоката відхилив.

Нові деталі справи

Крім цього, у судовому залі стало відомо, що на святі було ще два автомобілі, які могли забрати дітей. Євген Докторук наголосив на тому, що особисто пропонував своїй екс-дружині відвезти їх спільну доньку та родину Манзюк додому, однак ті відмовили. 

  • Я повторював свою пропозицію двічі, але мені відмовили. Сказали, що доберуться самі. Тому такої необхідності набирати повний автомобіль пасажирів не було. Я хочу, щоб це врахували у суді, - пояснив Докторук. 

Слухання перенесли на 12 вересня. Тоді мають аналізувати докази по кримінальному провадженню та допитувати свідків по цивільній справі. Також сьогодні Роману Миколаїву продовжили термін тримання під вартою ще на 60 днів.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (19)
  • Юрій Петрович

    Цікаво звідки він зі своєю худенькою декларацією взяв 16 тис. доларів??? А ще розтрощений службовий Нісан ліф теж чекає відшкодування, а це трохи більше ніж уся компенсована шкода, плюс послуги адвокатів??? Невже спишуть на департамент освіти і науки??
  • Ирина Абдалова

    Брав хабарі
  • Леся Оганесян

    А загиблих то не повернеш . Ні за 2 тис.дол., ні за 200 тисяч
  • Олександр Симчишин

    Звісно нахабна, безвідповідальна поведінка ставленика Симчишина заслуговує, щоб її власник сів у вязницю на максимальний термін. Але також хочеться звернути увагу і на те як швидко друзі перетворюються у ворогів. Поки від Миколаїва залежала карєра Манзюк був другом, коли перестиала залежати став ворогом та й ще змусила його виплатити матеріальну і моральну шкоди. Все ж таки Миколаїв не умисно зробив аварію і постраждали т.зв. його "друзі", а це сталося через його зухвалу халатність, безвідповідальність, що часто трапляється з багатьма, коли влада у руках і зазвичай "новим  чи старим друзям" це подобається

    Діана reply Олександр Симчишин

    Ну по-перше, Манзюк не вважає Миколаїва ворогом, це виключно Ваша думка(без всяких на те підстав), по- друге ніхто не змушував!!!!! наголошую!!! на виплату компенсації. Це його особисте бажання, та людське ставлення до людей з якими сталася така біда, в чому є його вина також. Судова тяганина вже йде другий рік, так що перечитайте попередні коментарі Миколаїва та його адвокатів і тоді будете більше володіти правдивою інформацією. А не тільки придумувати собі псевдоніми  та коментувати казна-що.

    Олександр Симчишин reply Діана

    Може ніхто і не примушував, але відмовитись можна завжди. Головне бажання. Я зараз, якщо що, про людські стосунки, а не про те чи повинен він платити відшкодування

    Діана reply Олександр Симчишин

    Звісно можна, але травми дитини,які на день аварії були не сумісні з життям , нікуди не поділися. Купа недешевих ліків, обстежень, операцій, які вже зроблені і які ще попереду!  Звісно допомагають всі небайдужі, а   Миколаїв допоміг фінансово дитині , я не вважаю, що це така велика сума. Доречі, думаю у кожної людини є якісь певні заощадження , в когось батьки за кордоном, в когось чоловік, хтось худобу тримає в селі , тим більше очільник департаменту. Немає в цьому нічого дивного, що він виплатив ріднім постраждалих декілька тисяч доларів. А стосовно людських стосунків (Ви саме на це наголошуєте), то поясніть мені, що саме Манзюк робить не по-людськи по відношеню до Миколаєва і навпаки?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up