Розстріл майданівців під Хмельницьким СБУ: розгляд “справи Крайтора” не розпочався

Розстріл майданівців під Хмельницьким СБУ: розгляд “справи Крайтора” не розпочався
  • Таке рішення прийняв суддя через відсутність адвоката трьох потерпілих.
  • Євгенія Закревська, яка на минулому засіданні клопотала про повернення обвинувального акту прокурору, в суд не з’явилася.
  • Просила зачитати обвинувальний акт без неї.
  • Суддя чергове клопотання Закревської відхилив.

19 лютого 2014 року - ця дата стала кривавою сторінкою в історії Хмельницького. Тоді під стінами місцевого СБУ мирна акція протесту перетворилася на трагедію. 

У мирних беззбройних людей, які просили головного СБУшника вийти до них із поясненнями, почали стріляти. Від зброї силовиків постраждали шестеро хмельничан, двоє померли. У перші ж хвилини стріляли з центрального входу до приміщення куля влучила в 71-річну Людмилу Шеремет. У важкому стані жінку забрала «швидка». Після цього активісти перейшли до радикальних дій: з обох боків ворота СБУ підперли тролейбусами,  у вікна полетіла бруківка, а потім й коктейлі Молотова. Будівля палала. Вночі смертельне поранення отримав 22-річний Дмитро Пагор, який разом з іншими майданівцями стояв до останнього. Через три дні, після тих подій у лікарні померла і Людмила Шеремет. 

З того моменту минуло понад 4 роки. Було допитано сотні свідків. Однак тих, хто стріляв, так і не встановили. Чимало кримінальних справ по даній трагедії закрито. Досі відкритим залишається питання щодо дій екс-очільника СБУ Віктора Крайтора. За матеріалами справи, саме він дав наказ застосувати зброю. Крайтору інкримінують відразу три статті кримінального кодексу.  

Відео дня

А саме:

  • перевищення службових повноважень (ч. 2 ст. 365 КК України), 
  • вбивство через необережність (ч. 1 ст. 119 КК України),
  • спричинення необережного тяжкого тілесного ушкодження (ст. 128 КК України).

Сьогодні, 27 серпня, у Хмельницькому міськрайонному суді мали розпочати розгляд “справи Крайтора” по суті. Екс-очільнику Хмельницького СБУ планували зачитати обвинувальний акт. Для цього до суду приїхав навіть військовий прокурор Західного регіону. 

А от потерпілі по справі з’явилися не всі. Не було і представника потерпілого Олега Топольницького - адвоката Євгенії Закревської. Яка на минулому засіданні клопотала суд про повернення обвинувального акту прокурору та застосування до Крайтора більш суворих статей ККУ. 

Закревська клопотала суд зачитати обвинувальний акт без неї. Однак суддя Антонюк вирішив по-іншому. Він відклав розгляд справи по суті. Аргументував це тим, що Топольницький не може самостійно представляти свої інтереси і без Закревської його права будуть обмежені. 

  • Суд вважає неможливим розглядати справу за таких обставин. Через відсутність представника, Топольницький не може сам представляти свої інтереси, оскільки має інвалідність. Для реалізації своїх прав у суді він і наймав Закревську. Ми маємо визначену дату наступного слухання, тоді і буде зачитано обвинувальний акт, - сказав суддя Олег Антонюк. 

Чергове слухання по справі відбудеться 17 жовтня. Чи почнуть розгляд по суті поки не відомо. Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • валентина

    Лабазюк повёл людей под СБУ, а крайтор вынен?? Что лабазюк толпу привёл? А собирали людей под областной радой, микрофоны по выносили, колонки с областной рады , что за 15 собраний не было понятно чего хотят люди?? Скасування 33 категории пильг, печать в трудовую, зарахування трудового стажа 1:1 , , пенсии уровнять, а то судьям 200 000 в мес, в обл раде 12000, полковниками налоговой инспекции , как и полковниками армии пенсия, а ПП шникам в пенсионный платить, обезательно , обезательно ,чтобы их содержать, а штампика в трудовой нет , так и нет ....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 07:27 Фахівці КНП "ХОССЦ" взяли участь у конференції під егідою Асоціації інтервенційних кардіологів України 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up