Що росте навесні у хмельницьких лісах та як його використовують (ФОТО)

Що росте навесні у хмельницьких лісах та як його використовують (ФОТО)
Тут і далі фото зі сторінки Подільського лісового офісу
  • Лісівники показали перші світлини первоцвітів. 

  • А ще розповіли як та де їх використовують. 

З приходом весни природа оживає з кожним днем все більше. Працівники Подільського лісового офісу показали перші світлини лісової природи. Вони розповіли які рослини розквітли та де їх можна застосовувати. 

У лісах нашої області зараз квітнуть підсніжники, проліски, крокуси (шафрани), ряст, фіалки. Ці первоцвіти ростуть на схилах, лісових галявинах, серед кущів.

Відео дня

— Квіти милують око, а ще є гарними медоносами та багатими на вітаміни. В Англії та Голандії первоцвіт вирощують на городах для салатів, а корені первоцвіту використовують як прянощі. Застосовують при бронхiтах, кашлi, гарячцi, безсоннi, фурункулах, виразках, ранах, висипах на шкiрi, анемiї, нервових розладах, — розповідають лісівники. 

Вони додають, що ефективним є вживання препаратів первоцвіту при головних болях, серцевих захворюваннях. Застосовують їх у вигляді чаю. Свіжі листки використовують для приготування салатів. Це листя містить багато вітамінів – кілька листочків забезпечує людину добовою нормою вітаміну С.

— Йдучи на прогулянку до лісу, згадайте, що все, що нас оточує, милує зір і слух, - все це наше і його потрібно залишити неушкодженим. Первоцвіти прекрасні, але тільки в природі, адже зірвані квіти «живуть» лише кілька днів. З вини людей, їх на Землі з кожним роком стає все менше і менше, — розповідають в лісовому офісі. 

Щороку перші квіти стають жертвами «людської любові». Лісівники закликають хмельничан не нищити красу природи. Адже, навіть купуючи ці квіти, ви підштовхуєте браконьєрів до ще більш масштабного збору в наступні роки.

Нагадаємо, в Хмельницькій області операція “Первоцвіт-2023” стартувала на початку лютого. На сьогоднішній день до Червоної книги України занесені всі види сон-трави, тюльпан дібровний, шафран сітчастий, первоцвіт дрібний, проліска сибірська, горицвіт весняний та інші. Ці квіти в жодному разі не можна рвати, нищити та продавати. 

Штрафи за незаконну торгівлю первоцвітами

Торгувати рослинами, занесеними до Червоної книги, заборонено. Це карається кількома статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення. 

Зокрема: стаття 88-1 (порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу) передбачає накладення штрафу від 510 до 1 700 гривень. 

Згідно частини 2 цієї ж статті ті самі дії, але у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, або ж до рослин, які охороняються відповідно до міжнародних договорів України – тягнуть за собою накладення штрафу від 1 700 до 3 655 гривень із конфіскацією рослин.

Крім того, за кожну зірвану рослину з Червоної книги України передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад: 

— З минулого року, з початком повномасштабного військового вторгнення російської федерації, на природу України лягло додаткове навантаження. Через обстріли, пожежі, створення ліній оборони нищяться цілі екосистеми, на відновлення яких знадобляться десятиліття, а деякі — втрачені назавжди. Тож будьте свідомими і не робіть свій "внесок" в знищення краси і тендітності неповторної української природи, — додають екологи. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up