Сім’я на Хмельниччині створила “квітковий рай” (ФОТО+ВІДЕО)

Сім’я на Хмельниччині створила “квітковий рай” (ФОТО+ВІДЕО)
  • Сім’я Єфименків не садить картоплю, їхній город засіяний квітами.

  • Вони на Летичівщині вирощують інжир, маракую, цитрусові та хурму. 

  • Про те, як доглядають за рослинами, з чого починали та чому привозять причепи землі з лісу - читайте у матеріалі.

Напевне, ви вже чули про тюльпанове поле неподалік Кам’янця-Подільського. Так от - це не єдине місце, де є тисячі красивих квітів. Ми розповімо вам про ще одне унікальне місце на Хмельниччині. Воно знаходиться у селі Лісогірка, неподалік Летичева. Там сім’я Єфименків вирощує квіти рідкісних сортів. Серед них можна зробити фото та купити з цибулинкою.

Роман і Світлана Єфименки 12 років займаються квітами. Перші, які висадили - набір тріумф-тюльпанів: білі, жовті, рожеві й фіолетові. Вони були звичайні бокаловидної форми. Сьогодні у колекції подружжя, є 50 сортів тюльпанів, висадили понад 40 тисяч цибулин. З них зараз квітують до 3 тисяч. Решта - ранні, які переквітли, або пізні, які ще заквітнуть.

Відео дня

Серед інших сортів, для себе виділяє Світлана, махрові, повні. Каже, у їхній колекції - це новинка. Вони великі, з товстим стеблом, добре тримається квітка та цвітуть довше, ніж інші.  

Таких сортів, які хотіло б мати подружжя, немає. Роман розповідає, купили вже всі такі. Таких тюльпанів, які не пристосувались не було. Але для цього, чоловік із жінкою, підживлюють восени грунт. 

- Ми майже кожного року поповнюємо колекцію. Змовляємо якісь новинки, тому що треба людей дивувати. Люди хочуть чим новіше. Багато приходять і кажуть, що в мене вже все є, а от таких, таких - немає. То ми нашу колекцію постійно поповнюємо. Є такі, що якщо нам чимось не подобаються, то ми виводимо з колекції. Нові пересаджуємо. Самому цікаво, коли садиш цибульки якоїсь новинки, що з неї буде, яка квітка. Коли люди приїжджають, то отримують море задоволення - це для нас також великий позитив, так ми й працюємо, - каже Роман.

Догляди за тюльпанами різних сортів потрібно майже однаково, проте є нюанси. У звичайного червоного - цибулинка велика, а квітка середнього розміру. У махрових сортів - велика квітка, їх треба вчасно додатково підживлювати. Проте тюльпани - не вибагливі рослини. У них період вегетації навесні, коли земля ще волога. А влітку, коли спека, в них період покою. 

Усі рослини, в яких є цибулинка, вважаються багаторічними. Є такі, які треба на зиму викопувати, наприклад гладіолуси, а тюльпани, гіацинти, крокуси та нарциси зимують. Цьогоріч квіти нормально перенесли зиму та усі цибулини розпустились. Проте, через холодну весну, період цвітіння розпочався на 2-3 тижні пізніше. Минулого року, у ці дні (середина травня) більшість би вже перецвіла.

“За рахунок квітів ми живемо”

Тюльпани можуть квітнути від березня до кінця травня. Але для цього потрібно підібрати різні сорти - ранні, середні, пізні та дуже пізні. Останні, які ще тільки розпускаються - “Квінсленд” і “Ice Cream”. Залежить тривалість цвітіння й від температури повітря. Прохолодніше - витримають й до початку червня.  

Про село Лісогірку знають вже й з інших областей. Світлана розповідає, є покупці з усієї України. Поштою відправляють лише цибулини. А квіти з цибулинами продають на місцевому ринку. 

Як такі екскурсії подружжя не проводить. Не має на це часу. Проте відвідувачі є, які приходять просто подивитися та сфотографуватися. 

Ціна на тюльпани від 10 гривень до 50 гривень. Вона залежить від унікальності сорту та новинки. Найдорожче - “Ice Cream” 50 гривень, за 30 гривень можна придбати - махрові, найдешевші за 10 гривень - звичайні бокаловидні, ті,  яких у колекції Єфименків найбільше. 

Світлана за квіти говорить, як за власних дітей, якусь одну не виділяє. Каже, хоч і прив’язується до них, але продавати не шкода. Бо й сама радіє, коли бачить задоволених покупців. Та через те, що у неї їх і так багато, чоловіка  просить на свята подарувати “будь-що, тільки не квіти”.

Чим займались до квітів

Світлана працювала мікробіологинею на харчовому підприємстві. Роман - 17 років керував будівництвом. 2009 року пара вирішила більше не їздити містами України, а зупинитись у Лісогірці та засадити подвір’я квітами. Сьогодні кожний шматок 60 гектарів землі, яку мають, приносить прибуток. Тут, де зараз тюльпани, влітку будуть лілії, восени - хризантеми. Подружжя від цієї роботи отримує задоволення, проте, зізнаються, це важка фізична праця. В сезон працюють з п’ятої ранку до першої ночі. 

-Під час сезону потрібно багато чого зробити. Просто катастрофічно не вистачає часу. Але ми не робимо те, що нам не подобається. Ми не садимо те, що нам не подобається. Ми робимо усе в задоволення. Хоча буває, що й валимся з ніг. О 24 годині, в нас тут ще день, все світиться. Ми ще повним ходом копаємо. В середньому 5 годин спимо, - каже Роман. 

Не знайти на городі в Єфименків ні картоплі, ні моркви, ні буряків. Вони їх не садять, а купують. 

- Ми продали відро тюльпанів і купили відро картоплі, моркви, буряків і все інше. Людина виростила картоплю, нам продала картоплю, ми їм квіти -  всі задоволенні. Звичайно, всі не можуть вирощувати лише квіти чи тільки картоплю. Виходить, ми їм духовну їжу, вони нам таку, - каже Роман. 

Як і робота, так і відпочинок залежить від рослин. Сім’я подорожує між сезонами квітів різних родів. 

Квітне від березня до грудня

Квітне подвір’я та город з березня до грудня.  Початок весни - крокуси, гіацинти, далі нарциси та тюльпани. Влітку - лілії, колекція близько 40 тисяч 50 різних сортів. Цьогорічна новинка - гортензія, Роман висадив 40 кущів  10 сортів. Осінь та грудень - хризантеми. 

Фото з сайту "Райський куточок"

Окрім квітів, подружжя має сад із яблунями 40 сортів, грушами 15 сортів, персиками (найновіші канадської селекції). Цього року висадив білий персик, якого майже немає в Україні. Вирощує екзотичні рослини. Є колекція інжирів з дванадцяти сортів. Плоди залишають собі, а саджанці продають. Також росте маракуя, хурма, азиміна, смородина, аґрус, жимолость. Сорти залишають кращі, наприклад ожини та малини було понад сорок сортів кожного куща. Залишили по п’ять кращих - ожини та вісім малини.

- Найновіше зараз в нас - азиміна. Це великі плоди, за розміром, як кабачок. Пишуть, що супер смак - полуниця, манго все разом. Солодке. Якщо є щось таке, що я хочу, але воно не підходить під наш клімат, то я його висаджую у відеречка і воно таки росте в нас у теплиці. 

Які рослини вибагливіші?

Про безплатне підживлення ґрунту 

Рослини будуть краще рости та плодити, якщо підживити ґрунт. Через багаторічний досвід, Роман знає, як це зробити без вкладання грошей та ділиться простили порадами.  

Найдорожча покупка

Світлана та Роман завертають квіти з цибулинками у подарунковий папір, аби покупці змогли подарувати, їх як букет. Проте, цей залишиться не на один рік. Найбільшу кількість тюльпанів за раз купив чоловік понад 100 штук. 

-Стояло  відро з фіолетовими тюльпанами. Він спитався ціну. Ми порахували там вийшло на 1500 гривень. То він каже: “А ви ж нам відро подаруєте?”. То ми звичайно подарували, - розповідає чоловік.

Найдорожче у цій роботі - фізична сила. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (37)
  • Тімур Саковський

    Клас
  • Галина Адамовська

    Браво!!!
  • Неля Бестелехман

    Молодці.
  • Покрайнік Марія

    Працьовиті люди
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up