Скільки московського патріархату залишилось на Хмельниччині (ІНФОГРАФІКА)

Скільки московського патріархату залишилось на Хмельниччині (ІНФОГРАФІКА)
Фото зі сторінки храму Преображення Господнього у Фейсбук
  • Кількість громад московського патріархату на Хмельниччині рекордна. 
  • З початком війни вони змінюють підпорядкування і стають незалежними. 
  • Дізнавалися, скільки релігійних громад є в області і скільки з них РПЦ. 

71 день війни з росією…На Хмельниччині досі залишаються церкви, які перебувають в підпорядкуванні московського патріархату. Аби вийти з його складу, громади самостійно приймають рішення на зборах і подають відповідні документи до обласної військової адміністрації. Щоправда, такий перехід відбувається повільно. Відтак храми переходять до ПЦУ, але більшість неофіційно. Дізнавалися, скільки громад на Хмельниччині досі перебувають під московським патріархатом, скільки з них змінили конфесійну приналежність і нагадуємо, яка процедура переходу. 

Виходять і називають себе незалежними

Від 24 лютого і станом на сьогодні, 5 травня, розпорядженням начальника ОВА зареєстровані зміни до статутів 31 релігійної громади Української православної церкви (в єдності з РПЦ, тобто “московські”). З них 11 змінили конфесійну приналежність на Православну церкву України, 20 - на статус незалежних православних громад. Про це журналісту vsim.ua повідомили у Департаменті інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій Хмельницької ОВА.

Відео дня

Як пояснює начальник відділу національностей та релігій адміністрації Дмитро Баланюк, багато інформації про вихід громад на Хмельниччині зі складу МП поширюють у соцмережах. Щоправда, такі рішення поки не затверджені документально.

  • Відповідно до інформації, розміщеної в соціальних мережах, ще близько 50 релігійних громад УПЦ (Московського патріархату) прийняли рішення про зміну конфесійної приналежності до Православної церкви України. Проте, станом на 05 травня 2022 року з відповідними заявами до Хмельницької ОВА не зверталися, - каже Дмитро Баланюк.

Православ’я на Хмельниччині: які є громади і скільки 

Станом на сьогодні, 5 травня, у Хмельницькій області діє 2077 релігійних організацій, в тому числі 1363 православні релігійні організації (66% релігійної мережі області).  Як представлено православ’я на Хмельниччині, можете переглянути в інфографіці наприкінці матеріалу. Скільки громад таки змінили приналежність?

На території Хмельницької громади налічують 170 релігійних організацій, з яких 43 - релігійні громади Української православної церкви, статути яких зареєстровані згідно вимог чинного законодавства. Тобто 43 громади у складі московського патріархату. Такі дані озвучили у Департаменті інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій станом на 1 січня цього року. 

Помісна автокефальна Українська Православна Церква (ПЦУ) була створена 15 грудня 2018 року. З того часу і до початку повномасштабної війни на Хмельниччині 53 громади московського патріархату змінили конфесійну приналежність на Православну церкву України. Яка ж кількість перейшла з 24 лютого:

До сьогодні, 5 травня, розпорядженнями начальника Хмельницької обласної військової адміністрації зареєстровані зміни до статутів 31 релігійної громади Української православної церкви московського патріархату. Тобто ті, які вийшли з його складу. З них 11 змінили конфесійну приналежність на Православну церкву України (далі ПЦУ), 20 – на статус незалежних православних громад.

Наразі, на розгляді в ОВА перебуває ще 7 пакетів документів  релігійних громад московського патріархату, які планують змінити конфесійну приналежність і стати Православною церквою України

Як переходять?

Процедуру переходу релігійних громад до ПЦУ ми вже описували раніше. Пояснили нам її у Департаменті інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій. Загалом вона не змінилась. Громади збираються на місцях і приймають відповідні рішення на зборах. Мають зробити протоколи цих зборів, до якого додають списки присутніх, а також тих, які проголосували. Після цього готують три статути в новій редакції. Всі ці документи на зміну конфесійної приналежності релігійні громади повинні подати до обласної державної (тепер військової) адміністрації для реєстрації. Рішення має бути затверджене розпорядженням начальника військової адміністрації. Там кажуть, що в загальному такі питання розглядають півтора-два тижні. 
 

Читайте також:

Мати втратила сина, Хмельницький - Героя. Попрощались з 37-річним Юрієм Костюченком

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (72)
  • Людмила Дьяченко

    Все простіше ! Треба перестати ходити в церкви РПЦ( від раші) і в с е ! У вірян має прокинутися розуміння- ідемо до РПЦ - даємо кошти для орків рашостану.
  • Валя Томенко

    Хто ти ,Артеме? Мабуть оплачена гундяєвим мерзота. Тим мерзотником,який заявив ,,нащо людям робити добро,,.Тим мерзотником ,який радив знищити Софію Київську бо там ,,раскольники,,
  • Артем Лісовський

    І не Онуфрій з УПЦ є загрозою для національної безпеки для України, а Єпіфаній зі своєю псевдоцерквою розколює суспільство. На фронті пліч-о-пліч стоять і мусульманин, і єврей, і православний, і католик та ніхто з них не свариться чия віра правильна. Тільуи дурний Єпіфаній і ко, як той Шерхан з мультиуа про Мауглі, який під час посухи полював, користужться моментом щоб займатись мародкрством в тилу.
  • Артем Лісовський

    Томос без визнання усіх Помісних Православних Церков це бумажка з якою Єпіфаній з Порошенком може сходити в туалет.

    УПЦ і Онуфрія визнає всі Православні Церкви.

keyboard_arrow_up