Сквер із пам’ятником Бандері у Хмельницькому: ідея є, гроші шукають

Сквер із пам’ятником Бандері у Хмельницькому: ідея є, гроші шукають
  • Сквер міська влада вирішила облаштувати на розі Зарічанської і Бандери. Гроші знайдуть в бюджеті. 
  • А ідея з монументом провіднику ОУН належить "Свободі". На прохання політсили місто дало "добро" на встановлення пам'ятного знаку. 
  • Якщо проект розроблять і гроші знайдуть, то Хмельниччина стане п'ятою областю, де Бандеру вшанували пам'ятником. 

Бандери у Хмельницькому стане більше. Перша назва імені українського політичного діяча в нашому місті з’явилася на початку 2016 року. Тоді в рамках декомунізації вулицю маршала Рибалка перейменували на Степана Бандери. Так Хмельницький став 67 містом, де є вулиця з таким найменуванням. Саме на ній можуть з’явитися ще дві назви ідеолога українського націоналістичного руху.

Спочатку привезли камінь

В Україні нараховується 44 пам’ятника та погруддя Степанові Бандері. Усі вони розташовані в Західній Україні. Ще один може з’явитися в Хмельницькому. Біля магазину «Електроніка» вже встановили камінь, на місці якого в майбутньому постане пам’ятник. Зробили це без анонсування і тихо. Напередодні Нового року зігнали спецтехніку і з десяток робітників. 29 грудня фото з місця події в редакцію vsim.ua надіслала читачка Тетяна. Однак тоді ні у міській раді, ні в управлінні ЖКГ журналістам не могли пояснити, що поставили на вулиці.  

Відео дня

Встановлення каменю 29 грудня "Свобода" попросила 

Ініціатором стало ВО «Свобода». Звідти до міської ради надійшло звернення. Попросили дозволити встановити пам'ятний знак.

- Надійшов лист від ВО «Свобода» про те, що є пропозиція встановити цей камінь. В майбутньому там хочуть поставити пам’ятник Степанові Бандері. Прописано, що це буде здійснено за позабюджетні кошти. Наразі залучення на це бюджетних коштів не планується, - говорить vsim.ua директор департаменту архітектури, містобудування та земельних ресурсів Хмельницької міськради Олександр Чорнієвич.

Коли з’явиться пам’ятник, поки невідомо. У міській організації ВО «Свобода» vsim.ua розповіли, що все лише в планах. Навіть немає проекту скульптури. Не знають тут і про те, хто все фінансуватиме. За словами голови організації Віталія Діденка, думають, що робитиметься це за кошти меценатів.

Сквер імені Бандери - за бюджетні кошти 

Майданчик на розі Зарічанської і Бандери хотіли перетворити у сквер ще минулого року. Тоді ГО «Сильне місто», головою якої є екс-кандидат в мери Сергій Мандзій, зареєструвало петицію. У електронному зверненні йшлося облаштування даної території. Хотіли, аби тут був сквер і парковка. Петиція набрала необхідну кількість голосів. Та у міській раді кажуть, що не це стало поштовхом до створення скверу.

 - Ініціатива стоїть більше від міської ради і від мене особисто. Зараз дана земельна ділянка відводиться для комунального підприємства «Парки та сквери». Там планується облаштувати сквер імені Степана Бандери. Спочатку все має вирішитися на сесії міської ради. Потім будуть закладатися кошти на облаштування скверу, - каже Олександр Чорнієвич.

Вже у березні може пройти сесія міської ради, де будуть уточнювати бюджет. Якщо до того усі необхідні документи для скверу будуть оформлені, то можуть вже виділити гроші і на сквер, але не на встановлення пам'ятника.

Що каже мер 

Розмови про встановлення пам'ятника Бандері у Хмельницькому велися під час Революції гідності. Хотіли навіть переплавити поваленого в парку Чекмана Леніна. Але пам'ятник вождю світового пролетаріату безслідно зник. Про Бандеру розмови також припинилися.  

Вже у 2016-ому тему підняли знову. Конкретних дат і вартості облаштування скверу і скульптури Степанові Бандері у міськраді поки на називають. Що думає про ініціативу своїх однопартійців мер журналісти vsim.ua намагалися дізнатися майже тиждень. Коментар дав сьогодні, 11 січня. 

Журналіст: - Пам’ятник і сквер Бандері. Чому саме Бандері?

Олександр Симчишин  - Це ініціатива міської організації «Свобода». Зважаючи на те, що там вулиця Бандери, то й там сквер буде Бандери. В нас таких скверів більше 50. Хочемо усі їх вивести в натуру, зробити відповідну документацію, дати їм назви і не дозволити там ніякого будівництва.

Спочатку міський голова обмежився таким поясненням, бо давав коментар на ходу (зустрітися з мером журналістам вдалося перед початком робочого дня, - прим.авт.).

 Через десять хвилин після розмови із журналістом vsim.ua він зателефонував і вирішив доповнити свої пояснення щодо майбутнього скверу Бандери.

О.С. - На стадії завершення в нас план озеленення міста. В ньому на перехресті вулиць Степана Бандери і Зарічанської є зелена зона, яка виведена під окремий сквер. Логічно, щоб цей сквер носив ім’я провідника національного руху і людини, в честь якого названа вулиця, Степана Бандери. Особисто я таку ідею повністю підтримую. Назва всіх топонімів – прерогатива міської ради. Спочатку вони виноситимуться на топонімічну комісію. Потім на сесію міської ради. Я переконаний, що сесія її підтримає. Бо це правильно і логічно. Це момент вшанування одного із лідерів українського національно-визвольного руху.

Ж: - Є мешканці Бандери, які й перейменуванням вулиці були не дуже задоволені. А тепер ще й сквер і пам’ятник.

О.С. - Ну, це така справа. Той сквер зараз взагалі ніякої назви немає. Він взагалі зараз не сквер. Це просто територія, де посаджені дерева, якщо говорити юридичною мовою. Там буде формуватися зелена зона, природо-заповідний фонд. Йому буде присвоєно назву. Це буде окремий топонім. Таких сквериків по місту багато. Хочемо привести їх в порядок.

Пам’ятники Бандери є лише в 4 областях

В Україні нараховується 44 пам’ятника та погруддя Степана Бандери. Розташовані вони в Івано-Франківській, Тернопільській, Рівненській та Львівській областях. Саме в останній таких найбільше – 20. Найменше на Рівненщині – 3. Почали встановлювати скульптури після розпаду СРСР. Найбільшим піком став період із 2007 по 2012 роки. Тоді з’явилася половина із усіх постаментів – 22.

Пам'ятник Бандері у Львові. Фото із Вікіпедії.Одним із найвідоміших пам’ятників - у Львові. Його висота – 7 метрів. Відкрили його в 2009 році. За постаментом стоїть 30-метрова стела із чотирьох колон. Вартість самого пам’ятника склала 400 тисяч гривень. Кошторис усіх робіт сягнув 8,5 мільйонів гривень.

Найновіші скульптури були відкритті у Здолбунові та Млинові Рівненської області. Тут погруддя Бандери з’явилися у 2016 році. 

Інфографіка із сайту dyvys.info.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (49)
  • Мещик Діма

    омг
  • Микола Кикилик

    О. як ватанів плющить ядом бризгають .. рекорди надоев, фоми -скільки повипливало різного гіменця
  • Сергій Якубенко

    Завдання кожної нової влади не зробити місто чи країну кращими, а наставити пам'ятників і наслідити за собою.

    Frank Walter reply Сергій Якубенко

    зробити сквер,встановити пам"ятник-це по-вашому,зробити "не краще". якась тупа логіка

    нашатырь reply Frank Walter

    Тупа логіка - це бути таким як ти.... печалька

    Хмельничанин reply Сергій Якубенко

    Сєрьога, не хвилюйся так сильно. Після тебе не залишиться нічого крім купи лайна...

    Хмельничанин reply Сергій Якубенко

    Сєрьога, не хвилюйся так сильно. Після тебе не залишиться нічого крім купи лайна...
  • Сашко Тихий

    Недобитий фомо-комуніст ніяк не відкинеться.

    Frank Walter reply Сашко Тихий

    Фома може хоче,щоб йому встановили пам"ятник? Уважим? На шаровечці місця для таких дятлів ще знайдеться

    Фома reply Сашко Тихий

    Пробитий нацик-гомосєк все ні як не визначиться хто він, хоча всім і так зрозуміло. У вас в партій всі такі довбні, чи ти один на всіх? Якщо хтось вважає вас дебілами, то це обов'язково комуніст? Де логіка?

    Микола Кикилик reply Фома

    Памятник має бути і буде і це правильно

    Андрей Шпулак reply Фома

    Там її немає

    Frank Walter reply Андрей Шпулак

    чому немає? є вулиця Бандери,чому не може бути сквер Бандери...кому не подобається,то хай до того скверу не заходить,хай йде до комсомольського парку,до свого пам"ятника,чи що там від нього залишилось)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up