Станції якості повітря запрацюють у Хмельницькому

Станції якості повітря запрацюють у Хмельницькому
Фото ілюстративне
  • Подібний проєкт вже діє у Києві, Львові та Одесі.

  • Станції встановлять безплатно на 10 локаціях.

  • Як подати заявку на розміщення такої станції в себе вдома?

Українська команда розробників ЛУН Місто AIR планує встановити в Хмельницькому 10 нових приладів для вимірювання якості повітря. Про це повідомляють на сайті міської ради.

Бюджету Хмельницького станції не коштуватимуть ні копійки. Містяни зможуть подати заявку на встановлення станції у себе.

Відео дня

Подібні мережі станцій якості повітря вже працюють у Києві, Львові та Одесі. Невдовзі до системи приєднаються 5 міст заходу України – Хмельницький, а також Івано-Франківськ, Тернопіль, Ужгород, Чернівці.

Станції встановлять у містян-волонтерів, які зголосяться допомогти спостерігати за якістю повітря. Пропозиція може зацікавити тих, хто любить різні технічні новинки.

Як подати заявку на встановлення станції в себе?

Щоб подати заявку на встановлення станції, потрібно заповнити форму тут. Її розглянуть і, якщо локація підходить, нададуть станцію.

Станції громадської мережі розроблені завдяки співпраці з науковцями Київського національного університету імені Т. Шевченка. Прилади вимірюватимуть концентрацію наддрібних часточок, а також температуру, вологість і тиск. 

Хмельничани будуть знати рівень забруднення повітря через автомобільні викиди та значні пожежі. Стежити за показниками станцій у Хмельницькому можна буде в реальному часі на інтерактивній карті та у Telegram- і Viber-ботах.

"Під час війни ми маємо фіксувати всі злочини росії  й зокрема екологічні. Наша система допоможе у цьому. Загалом якість повітря є важливою завжди, адже забруднене повітря загострює та провокує серцево-судинні, легеневі, респіраторні захворювання, негативно впливає навіть на психічне здоровʼя", – каже Анна Денисенко, кураторка ЛУН Місто AIR.

Запуск мережі у Хмельницькому запланований на осінь 2022 року.

Нагадаємо, станції спостереження за якістю повітря встановили у Львові 21 квітня 2021 року. Про те, як це відбувалось, ​​​​дізнавайтесь детальніше  з відео:

Читайте також: 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Читач18

    Якщо станції будуть показувати що повітря забруднене, то як його планують очищати?
  • Людмила Крук

    Не сумніваюсь,що вже є люди,які будуть це робити.

    PutnickFree reply Людмила Крук

    ну споживання електроенергії там невелике, але може приблизно 10 КВт/г вийти, хто електромобілі заряджає для тих несуттєво, а хто в дешевший тариф попадає і може за ліміт вийти, тому таке щастя не дуже потрібне

keyboard_arrow_up