У міськраді пояснили можливу причину загибелі риби на Південному Бузі

У міськраді пояснили можливу причину загибелі риби на Південному Бузі
  • Наприкінці травня у Південному Бузі помітили мертву рибу. 
  • Хмельничани коментували, що риба загинула через шкідливі скиди у воду. 
  • Фахівці відібрали аналізи води. Про що кажуть результати?

Рибу, яка плаває біля берега догори пузом, хмельничани помітили ще наприкінці травня і зафільмували інцидент. Тоді світлини і відео з’явились у соцмережах. У коментарях під фото з мертвою рибою люди висловлювали свої припущення. Більшість казали, що це результат скидання токсичних відходів вище за течією. Наприклад, потрапляння у воду викидів хімічних речовин. Та справжню причину загибелі мали встановити після відібраних аналізів. Які ж результати?

За коментарем журналістка “ВСІМ” Анастасія Бевз звернулась до управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста. Там обіцяли повідомити результати аналізів, які відібрали 20 травня. 

За словами керівника управління Олександра Лукова, перевіряли інформацію, чи могла риба загинути внаслідок потрапляння у воду шкідливих скидів. Для цього проводили аналізи відразу у двох різних лабораторіях. Та виявилось, що вода у Південному Бузі була у нормальному стані і залишається такою. Про що свідчить початок купального сезону. 

Відео дня
  • Аналізи проведені у двох лабораторіях, в тому числі і перед початком купального сезону:  у лабораторному центрі при комунальному підприємстві “Парки і сквери”. Також паралельно замовили аналізи води у Держпродспоживслужбі другою лабораторією. В обох випадках вода нормальна, придатна для купання. Результати води в нормі. Тому можливо риба загинула від якого віруса. 

Як пояснює Олександр Луков,  точної причини загибелі не змогли встановити. Впевнені лише, що причина не у забруднюючих речовинах. Мовляв, для більш точного результату потрібно було провести не лише аналізи води. 

  • На аналізи риби потрібно, щоб риба була напівжива або напівмертва. На жаль, риба була вже загибла і аналізи не проводили. Тому можливо причиною став вірус. Зараз вода нормальна. І більше таких фактів загибелі не спостерігаємо. Обходимо, дивимось - ніде немає. Остання загибель риби в Бузі була кілька років тому через скид. Зараз обстежили все - ніяких скидів немає. Якщо скид, то гине вся риба - і мілка, і доросла, і мала. А тут всі як на підбір були однакові. Тому причина точно не в  забруднюючих речовинах, - каже керівник управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста

Нагадаємо, у Департаменті інфрастуктури підготували проєкти щодо очищення і оздоровлення річок. Зокрема, запланували три етапи:  розчистку Південного Бугу,  річки Кудрянки від Кам’янецької, а також перекидання стоку річки Плоска за дамбу Південного Бугу.

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Юра Козленко

    кисень води пірали
  • Святослав Савицький

    Ви хочете щоб установи які дали дозвіл на початок купального сезону показали забруднення річки
  • Тарас Твердохліб

    Як можна дітей там купати люди.....
  • Милая Скандалистка

    Цієї весни річка була ніби жирною плівкою вкрита

keyboard_arrow_up