Мертва риба та нові результати дослідження води в Південному Бузі

Мертва риба та нові результати дослідження води в Південному Бузі
Скріни з відео спільноти Хмельницький.Live
  • Екологи прозвітували про якість води в районі міського пляжу. 
  • Кажуть, показники кисню перевищені.
  • Тим часом, містяни й надалі знаходять мертві рибини, які плавають пузом догори та виставляють в соцмережах.  

Щороку у Хмельницькому гине риба в Південному Бузі та цвіте вода. Цьогоріч вперше таку картину помітили ще в травні. Тоді екологи провели дослідження та припустили, що риба могла загинути від якогось віруса

Нещодавно хмельничани знову повідомили про масову загибель риби на правому березі Південного Бугу в Хмельницькому. Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища оглянули той берег водосховища та з’ясували, що вода має зеленкуватий колір та специфічний запах. Відтак, відібрали проби для аналізу. Тоді ж в екоінспекції зазначили, що з кожним роком наші річки все більше “задихаються” від нестачі кисню. Як наслідок, річкам дедалі важче справлятися із забрудненнями, а рибам у водоймах дедалі важче виживати. 

Мешканців міста попросили не купатися в Південному Бузі через вдвічі перевищену кількість кишкових паличок

Відео дня

Які результати досліджень

26 липня в обласному центрі контролю та профілактики хвороб повідомили про результати лабораторних досліджень води у Бузі. Кажуть, проби брали в районі міського пляжу.  

— Від 25 липня 2022 зберігається перевищення по показниках БСК5 та ХСК. Показник що характеризує вміст кишкової палички (ЛКП) в допустимих межах. Колі-фаги в нормі, патогенні мікроорганізми (в т.ч. сальмонели чи шигели) не виявлені, — заявляють в Центрі. 

Довідка: БСК5 — біохімічне споживання кисню, це кількість кисню в міліграмах, потрібна для окиснення органічних речовин, що містяться в 1 літрі води, аеробними бактеріями до СО2 і Н2О впродовж 5 діб без доступу повітря і світла. 

Таким чином, БСК5 — важливий екологічний показник стану природних водойм. За високого вмісту органічних речовин у воді швидко розмножуються аеробні бактерії, для життєдіяльності яких необхідний кисень. Це може зумовити зниження вмісту розчиненого кисню, створити гіпоксичні умови і загибель окремих видів організмів. 

ХСК — це хімічне споживання кисню, визначається як кількість кисню, яка необхідна для хімічного окислення в одиниці об’єму води органічних і мінеральних речовин. 

Тим часом, хмельничани вже другий день поспіль викладають в мережу відео дохлої риби. 

— Отак-от, рєбята, купайтеся в Бугу. Водичка хороша, нормальна. Товстолоби-зомбі плавають. Будете плавати з товстолобами разом. Хороша вода в Бугу, канєшно, хороша, — коментують місцеві на відео. 

 

Що кажуть хмельничани

У відповідь містяни в коментарях скаржаться на екологів, владу та розповідають, що їм ніде купатися. 

  • Жара ... Задуха .. падає вода ... Їй не хватає кисню через те так... + Всяка хімія, що стікає
  • Скиньте хтось Симчишину на пошту, отримаємо ще одну нагороду «найкомфортнішого міста»
  • Там деякі мами купають зовсім малих дівчаток голяка. Жах!
  • Жах де екологи сан.епідем служби? Це не нормально!!!!
  • Там після купання можна стати мутантом.
  • А раніше ще років 25 тому, яка гарна річка була, течія, вода прозора та глибоко було...На співочому полі фонтани були вздовж річки.....
  • З рибою не тільки в Бугу проблеми. На ставку в Малашівцях така ж проблема з мертвою рибою.
  • Ще на початку літа писали скільки там мільйонів гривень виділили на очищення Буга? А тепер питання нафіга?
  • Так чистили недавно? Скільки списали бабла на чистку і підготовку Південного Бугу до пляжного сезону?
  • Це вже не річка, а відстійник гівна останніх років з 12 і ніхто не бачить нічого.
  • А що ви хотіли? Зливають різне гівно з промисловості( це було б доре якщо тільки гівно) це вже давно не річка а лужа з хімікатів. А людей запевняють що беруть аналізи в все добре))). Типу-від старості померла))) . Я собаку навіть там би не купав,бо облазить шерсть. А дітей взагалі туда не можна пускати,це тупо хімікатами наповненна лужа!!!!! Але все добре , на паперах,і в карманах шелестить))). Це вам привиділось.

Нагадаємо, цьогоріч для очищення води у Хмельницьке водосховище внесли 50 кілограмів пасти водорості хлорели

А у Департаменті інфрастуктури підготували проєкти щодо очищення і оздоровлення річок. Зокрема, запланували три етапи:  розчистку Південного Бугу,  річки Кудрянки від Кам’янецької, а також перекидання стоку річки Плоска за дамбу Південного Бугу.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Юлія Побережна

    Чиста вода у Південному Бузі??? Ні, не чули...
  • Віктор Шляховий

    А в нашому місті є екологи??? Якщо так то чому Буг - третя за розмірами річка України , просто засрани!??? В озеро, що на озерній уже більше року тече вода з автомийок!!! Нещодавно, усе місто залишалось від жахливого смороду! Нахєра Нам такі екологи!!!
  • Юрій Гудок

    Новачку привіт. Їм нормально
  • Olena Labchuk

    То купатися? Чи не купатися? Не можна прямо написати у статті?

keyboard_arrow_up