У березні переводять годинники на літній час: в який бік крутити стрілки

У березні переводять годинники на літній час: в який бік крутити стрілки
  • Коли переводять час на літній період, і чому ми це робимо.
  • Розповідаємо, як підготувати свій організм до змін.

Щороку в Україні переводять годинники восени та навесні. Коли переводять час на літній у 2024 році та навіщо це роблять - розповідаємо в матеріалі. 

Навіщо потрібне переведення годинників на літній час 

Літній час - це час, який вводиться на літній період. Зазвичай годинник переводять навесні, на 1 годину вперед відносно зимового часу. Роблять це з метою більш раціонального використання світлого часу доби та економії електроенергії на освітлення, а також для синхронізації в часі з іншими країнами.

В Україні переводять годинники двічі на рік через ще одну важливу причину: велику відстань між східними та західними областями. Якщо залишити назавжди зимовий час, то на сході влітку сонце сходитиме посеред ночі - тобто сонце зійшло, а на годиннику - 3:00. І, як правило, заходити теж завчасно - приблизно близько 20:00. 

Відео дня

Якщо ж зробити навпаки і залишити назавжди літній час, то в західних регіонах сонце взимку сходитиме, коли на годиннику буде 9:00, тобто, на роботу і до школи потрібно буде добиратися в темряві. Відмовитися від переведення годинників можна лише в тому разі, якщо запровадити в Україні два часові пояси.

Коли переходять на літній час в Україні в 2024 році

Стрілки годинника на літній час в Україні, як правило, переводять в останню неділю березня. У 2024 році перехід на літній час буде в ніч із 30 березня на 31 березня на 1 годину вперед — з 3:00 на 4:00 ранку. Переводять годинник у вихідний, щоб був хоча б день на адаптацію до нового часу.

Сучасна техніка (комп'ютери та смартфони) переходять на новий час автоматично, перевести вручну потрібно буде кнопкові телефони та механічні годинники. 

Як пережити перехід на літній час

Переведення годинників не надто добре позначається на здоров'ї: порушуються біоритми організму людини. Також переведення часу небезпечне тому, що:

  • підвищується захворюваність організму;
  • зростає ризик інфарктів, гіпертонічних кризів, помічено, що в адаптаційний період зростає кількість викликів швидкої до сердечників;
  • збільшується кількість ДТП;
  • зростає кількість спроб суїцидів.

Позначається переведення стрілок і на дітях та школярах. Щоб мінімізувати його наслідки, постарайтеся за кілька днів до 31 березня лягати спати і вставати раніше, ніж зазвичай - наприклад, спочатку на 15 хвилин, потім на 30, 45 хвилин. Перехід буде більш плавним і є ймовірність, що ви його й не дуже відчуєте.

Чи потрібно переводити час в Україні

Переведення стрілок кілька разів на рік здійснюють згідно з постановою КМУ №509 від 13 травня 1996 року «Про порядок числення часу на території України».

Ідея переведення часу є корисною: після переведення годинника на годину відсувається час світанку, а значить і захід настане на годину пізніше. Вечорами люди матимуть більше денного світла і пізніше включать освітлення. Результат — економія електроенергії.

В даний час багато країн почали скасовувати цю практику. Її противники стверджують, що в сучасному світі люди мають дуже різний темп життя, і перехід на літній час вже не приносить великої економії. Крім того, найбільше світла споживають на лампи освітлення, а побутові прилади, використання яких не залежить від часу доби. 

Питання відмови від переходу на літній час (і назад) обговорювалося Верховною Радою та громадськими діячами неодноразово, але досі залишається невирішеним. Востаннє 2021 року законодавча ініціатива про відмову від переходів на літній та зимовий час не пройшла в парламенті друге читання, так і не набравши достатньої кількості голосів на свою підтримку.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ні відміні готівки в хмельницьких тролейбусах

    А чому зимовий час лише 5місяців, а літній аж 7місяців, несправедливо

    читач34 reply Ні відміні готівки в хмельницьких тролейбусах

    Господи, шо ж тобі все не так?

keyboard_arrow_up