Новий штам коронавірусу “Пірола” зафіксували у сусідній Рівненщині. Що про нього відомо та які симптоми

Новий штам коронавірусу “Пірола” зафіксували у сусідній Рівненщині. Що про нього відомо та які симптоми
Фото ілюстративне
  • Захворів 20-річний чоловік. 

На Рівненщині зафіксували новий штам коронавірусу “Пірола”. Це субваріанту коронавірусу варіанту “Омікрон”. Він характеризується підвищеним рівнем заразності, аніж близький до нього штам "Кракен". Про це повідомили у МОЗ.

Відомо, що захворів 20-річний чоловік. Виокремити випадок “Піроли” вдалося завдяки секвенуванню — лабораторному дослідженню, яке дозволяє генетично розшифрувати вірус. 

Головний державний санітарний лікар Ігор Кузін пояснив, що за симптомами та клінічним проявом захворювання субваріанту “Пірола” не виявили особливих відмінностей від попередніх штамів COVID-19. Однак через велику кількість мутацій цей вірус швидше вражає ослаблений імунітет. Захворіти можуть навіть раніше вакциновані. Та вакцина знижує ризики ускладнень.

Відео дня

Симптоми субваріанту «Піроли» такі ж, як і за інших варіантів COVID-19: нежить, підвищена температура, кашель, головний біль, втома, втрата нюху або смаку, можливе подразнення очей та висипи.

Довідка:
Новий субваріант вірусу (BA.2.86) під назвою “Pirola” вперше був зафіксований влітку в Ізраїлі, потім його виявили в США, Данії та Великобританії.

До слова, за минулий тиждень в Україні зареєстрували 9 480 випадків COVID-19. Коронавірус забрав життя 45 українців, серед яких — одна дитина до 4 років. Медики кажуть, що вакцинація залишається єдиним способом набути імунітет та в разі захворювання перенести його легше й знизити рівень ускладнень під час хвороби. Для безоплатних щеплень в Україні є понад 3 мільйони доз вакцини: Janssen від Johnson&Johnson, Comirnaty та вакцина для дітей з 5-річного віку (Comirnaty для дітей).

Нагадаємо, загальний рекомендований курс з первинної вакцинації проти COVID-19 та першого бустера — три щеплення. Перший бустер дорослим вводять через 5 місяців після первинної вакцинації, дітям — через 6 місяців. Для групи ризику тяжкого перебігу COVID-19 рекомендовано отримати додатковий бустер, якщо минуло понад 6 місяців від попереднього бустера. Потребу у додатковому бустерному щепленні визначає лікар з огляд на стан пацієнта та епідеміологічну ситуацію в країні. Вакцинація безкоштовна у сімейного лікаря та пунктах щеплень. 

Опитування

А ви вакцинувались від COVID-19?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Марина Годущан

    Щодня гинуть люди від рук скотів...
    Нам ще тільки нові варіанти корони лишилося,щоб був повний п@здець(((
  • Уважаемый Максим

    🖕
  • Оксана Шкликова

    На Рівненщині виявили новий підвид штаму коронавірусу "Арктур", — ОВА Віталій Коваль.
    Виявлено на території Дубенського району.
    "Арктур" викликає симптоми, притаманні для попередніх варіантів COVID-19: високу температуру, кашель, біль у горлі, м`язову слабкість. Проте є й новий – сверблячий кон’юнктивіт ("рожеве око") без гною, але з відчуттям липкості в очах.
    Штам не є небезпечнішим, ніж попередні штами, ВООЗ оцінює його серйозність як низьку.
    А цей вже закінчився?😏
  • Віктор Лященко

    Який нахер короновіру ,звичайний мутований грип,.

    Ирина Якимова reply Віктор Лященко

    Віктор Лященко забудьте про слово грип. Все по модному

keyboard_arrow_up