У Хмельницькому підтвердився перший випадок дифтерії. У дівчини ускладнення

У Хмельницькому підтвердився перший випадок дифтерії. У дівчини ускладнення
Фото ілюстративне
  • На небезпечну хворобу занедужала 21-річна хмельничанка.
  • Дівчина працює фармацевтом. Лікувалася самостійно. На четвертий день хвороби викликала швидку, де їй поставили діагноз дифтерія.
  • Наразі вона проходить лікування у обласній інфекційній лікарні. Там діагноз підтвердили. 
  • Вчора, 1 серпня, у дівчини діагностували міокардит. Дифтерія дала ускладнення.

У Хмельницькому зафіксували перший випадок захворювання на дифтерію. Небезпечну хворобу виявили у 21-річної місцевої жительки. Дівчина працює фармацевтом. До лікарні вона звернулася не одразу. Думала, що у неї банальна ГРВІ. Боліло горло та була незначна температура. Перші три дні хвороби хмельничанка лікувалася вдома, пила антибіотик. Однак на четвертий день у неї почала підвищуватися температура. Тоді молода жінка викликала “швидку”. Лікар поставив їй попередній діагноз - дифтерія. Захворювання передається повітряно-крапельним шляхом. Тому дівчину негайно госпіталізували до інфекційної лікарні. Там, 28 липня, в неї взяли всі аналізи. Їх направили на Київ, результатів чекали кілька днів. Вчора, 1 серпня, хворобу офіційно підтвердили. Про це журналістам vsim.ua повідомила головний лікар Хмельницької обласної інфекційної лікарні Оксана Піддубна. 

  • Дівчина надійшла до нас в лікарню 28 липня. Їй лікар швидкої поставив попередній діагноз дифтерія. Це було не точно, бо потрібні були додаткові аналізи. Ми взяли в неї бакпосів і відправили в столицю. Чекали кілька днів, бо такі дослідження робляться протягом певного часу і вчора нам цей діагноз підтвердили, - розповідає головний лікар Хмельницької обласної інфекційної лікарні Оксана Піддубна. 

Стан дівчини оцінюють, як середньої тяжкості. Хмельничанка була щеплена від інфекції. Однак дифтерія це те захворювання, яке потребує ревакцинації. Перші 4 щеплення дівчині було зроблено у віці до трьох років. П’яту вакцинацію вона отримала у 6-річному віці, а от щеплення у 16 років пропустила. 

Відео дня
  • Через те, що дівчина була вакцинована, наразі перебіг хвороби не тяжкий. А захворіла вона тому, що пропустила одну вакцинацію, цього виявилося достатньо, щоб хворобу підхопити, - говорить Оксана Піддубна. 

Сироватки в Україні немає

Випадок дифтерії підтвердили, однак небезпечну хворобу, яка може призвести до летальних наслідків, лікувати нічим. Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook головна позаштатна інфекціоністка Міністерства охорони здоров’я України Ольга Голубовська. Виявляється термін придатності вакцини по всій Україні завершився ще 30 липня. Іншої сироватки поки не має.

У випадку із 21-річною хмельничанкою, дівчині сироватка поки не потрібна, адже у неї не тяжка форма і лікарі запевняють, що обійдуться без її застосування. Наразі дівчина на стаціонарному лікуванні. На ньому вона пробуде щонайменше два тижні. За словами Оксани Піддубної, всіх, хто контактував із хворою теж перевірять на дифтерію. 

  • Сама пацієнтка пішла на покращення, у неї вже не таке червоне і набрякле горло, спала температура. Однак вчора вона відчула біль у серці. Ми зробили їй кардіограму і в дівчини виявили міокардит. Від нього її лікуватимуть щонайменше два тижні, - пояснює лікарка. 

"Щеплення - єдине, що може врятувати"

Також Оксана Піддубна звертається до усіх хмельничан з прохання прийти до свого сімейного лікаря і зробити щеплення. Наразі вакцина є у повному обсязі. Її безкоштовно роблять усім дорослим. 

  • Останню вакцину за графіком роблять у 16 років. Далі кожні 10 років потрібно робити ревакцинацію. Наразі в Україні немає сироватки. У нас в лікарні було три сироватки, але уже їх термін придатності вийшов. Тому, якщо хтось не вакцинований підхопить дифтерію, наслідки можуть бути непередбачувані. Тому краще убезпечити себе наперед, - наголосила інфекціоністка. 

Довідково: Дифтерія - це гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів. Збудник дифтерії передається повітряно-крапельним шляхом або через предмети побуту, якими користувався хворий. 

Симптоми:

  • біль у горлі;
  • підвищена температура;
  • наліт на мигдалинах сірого кольору;
  • осиплість голосу;
  • ускладнене дихання та ковтання;
  • висока температура;
  • набряк слизової оболонки носоглотки;
  • збільшення лімфатичних вузлів.

На початку захворювання, дифтерію можна сплутати із ангіною. Тому, Оксана Піддубна наголошує, що при перших симптомах краще відразу йти до лікаря, щоб вчасно почати лікування. Небезпечна не лише сама хвороба, а й ускладнення, які вона може викликати. 

Зокрема:

  • блокування дихальних шляхів,
  • інфекційно-токсичний шок,
  • пошкодження серцевого м'яза (міокардит),
  • ураження нервової системи,
  • нефрозонефрит,
  • легеневу інфекцію (дихальну недостатність або пневмонію)

Профілактика та щеплення

Найефективнішим методом профілактики від дифтерії є щеплення. Щоправда, вакцина не дає 100% гарантії уберегти людину від ураження, однак у хворого із щепленням дифтерія протікає у значно легшій формі або симптоми можуть зовсім не проявлятись. Іноді людина є лише носієм.

Також профілактикою хвороби є дотримання власної гігієни.

Щоб убезпечити себе, треба: часто мити руки, робити вологе прибирання та провітрювати приміщення. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (14)
  • Igor Chinyuk

    А Супрун сказала, что каждой области выделили по ~10 сывороток. Заболеваний не было - но сывороток по областям нет. Напрашивается риторический вопрос - так а где они, были ли они вообще и будет ли разбирательство, или как всегда всё "спустят на тормозах"?!
  • Олена Босюк

    Епідемію грипу пережили, недавно кір вирував, тепер дифтерією людей залякують. Людьми як маріонетками граються, в печінках вже сидять ці ігри.

    Тетяна Чернова reply Олена Босюк

    Олена Босюк Вам все це не подобається - не робіть! А дурниць не розповсюджеєте,  безграмотних.

    Сергей reply Тетяна Чернова

    Танюшка,Вы настолько грамотный человек-так разъясните НАМ БЕЗГРАМОТНЫМ !!!

    Екатерина Онищук reply Олена Босюк

    Вы не знаете сколько умерло от дифтерии хмельниччан во время эпидемии 90х ,поэтому не нужно говорить о том чего не понимаете.

    Сергей reply Екатерина Онищук

    Ну так СКОЛЬКО ??????
  • Rimma Shamisova

    Сироватка не потрібна, тому що її немає?
  • Олександр Симчишин

    Так є вакцина чи немає, і яка? Написано, що 30 липня термін придатності завершився, а нової не купують. А нижче написано, що вакцина є у сімейних лікарів. Може і є, але ж виходить, що прострочена

    Катя reply Олександр Симчишин

    Так це про сироватку написали що немає.

    Олександр Симчишин reply Катя

    І там, і там про вакцину
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up