У Хмельницькому стало більше безпритульних тварин. Розповіді мешканців і зоозахисників

У Хмельницькому стало більше безпритульних тварин. Розповіді мешканців і зоозахисників
  • З початком повномасштабної війни покинутих тварин на вулицях Хмельницького стало більше. 
  • Якщо одні чотирилапих підгодовують й намагаються обігріти, інші - скаржаться, бо відчувають небезпеку. 
  • Розповідаємо про долю безпритульних тварин: чому бояться хмельничани і що радять зоозахисники?

Бездомні тварини на вулицях Хмельницького - не рідкість. Ледь не в кожному мікрорайоні є так звані “точки”, де гуртується найбільше безпритульних собак чи котів. Часто їх підгодовують і облаштовують їм місце для спання. Та коли тварин постійно більшає - для хмельничан це стає проблемою. 

З початком повномасштабної війни кількість тварин на вулицях тільки зросла. Багато хвостатих тут залишили переселенці. Вирішити проблему з безпритульними тваринами у Хмельницькому колись планували за допомогою притулку. Та все стало на паузу через війну. Яка ситуація з тваринами-безхатьками зараз? Чому скаржаться хмельничани і що кажуть зоозахисники?

Мешканці Озерної скаржаться на зграю собак

До журналістів “ВСІМ” звернулась хмельничанка Наталія. Жінка проживає на вулиці Панаса Мирного і розповіла про зграю безпритульних собак, повз яких проходить щоденно. За її словами, тварини стали агресивними і нерідко гавкають на перехожих, в тому числі й дітей. 

Відео дня

  • Поруч із заправкою бігає велика зграя собак кожен день. Вони всі чіповані, бо є кліпси. Нещодавно там з’явились ще цуценята. Дорослі там живуть вже десь рік точно. Зараз вони стали агресивними і кидаються на людей. Дитину пустити до школи дуже страшно, бо вони гавкають і діти їх бояться. Знаю, що тварин там підгодовують, - каже Наталія.

І справді. Чимало хмельничан намагаються підгодовувати безпритульних тварин. Про це розповідають і волонтери. Мовляв, мешканці опікуються собаками й котами, а також намагаються прилаштувати. Але не всі. Саме через горе-господарів покинутих хвостатих стає більше. Їх знаходять у парках, лісопосадках і часто - на смітниках.

Що кажуть зоозахисники?

У Хмельницькому безпритульними тваринами активно опікуються волонтери й зоозахисники. Вони переконані, найкращий спосіб зменшити чисельність вуличних чотирилапих - це стерилізація. А ще тварини будуть більш спокійними і менше агресуватимуть. 

  • Найкращий варіант - стерилізація і кастрація, тоді собаки будуть більш спокійніші і на фоні їхніх гормональних сплесків нічого не буде відбуватись. Щодо цуценят - раджу мешканцям шукати їм сім’ї самостійно або зв’язуватись з волонтерами, аби ті допомогли з прилаштуванням. Але це в тому випадку, якщо собаки соціалізовані. Бо ніхто не візьме несоціалізовану дику тварину. Коли собака боїться, то може вкусити. Але слід розуміти, це не агресія, а просто страх, - пояснює зоозахисниця Раїса Мельницька.

За словами волонтерки, чимало мешканців шкодують грошей на стерилізацію домашнього улюбленця, відтак цуценята часто опиняються на вулиці. Та хмельничанам слід розуміти, прилаштувати всіх таких собак - нереально

Наразі у Хмельницькому діє лише притулок-стерилізатор. І він переповнений. Тому в першу чергу забирають тварин, які найбільше в небезпеці. Це травмовані, хворі чотирилапі, викинуті й знайдені цуценята. Адже за словами зоозахисників, шансів вижити у них дуже мало. Якщо ж собак у дворах мешканці підгодовують самотужки, то їх не забирають. 

Покинутим домашнім тваринам - найважче пристосуватись. Багато з них опинились на вулиці через війну. Волонтери розповідають, як люди своїх улюбленців залишали просто на залізничному вокзалі. 

Також не рідкість, коли тварин вивозять і залишають просто неба. Раїса Мельницька додає з власних спостережень, що в основному це жителі приватних секторів або ж прилеглих до Хмельницького сіл. 

  • Мають своїх собак, але не хочуть стерилізувати. Привела цуценят: хлопчиків роздали, а дівчаток винесли чи вивезли десь. З кошенятами так само. Їдуть на роботу - викинули на смітник. І таких “точок” може бути в кожному кінці міста, - каже зоозахисниця.

Шукають добрі руки самостійно

У мережі рясніє в очах від оголошень з тваринами. Майже щоденно на вулиці опиняються десятки покинутих цуценят і котиків. Як переконані волонтери, здебільшого чотирилапі страждають від безвідповідальності господарів. Зокрема й через те, що люди вчасно не стерилізували своїх домашніх улюбленців. 

Хмельничанка Єлизавета розповіла, як одного разу просто не змогла пройти повз вуличних цуценят і вирішила опікуватись малюками. Дівчина живе неподалік автовокзалу №1. Біля магазину вона побачила годуючу собаку й пішла для неї за їжею. Коли вийшла із супермаркету - тварини вже не було. Відтак пішла її шукати й натрапила на цілу зграйку маленьких собаченят. 

  • Вони всі були дикі, до рук не йшли і голодні - кидались на пакет з їжею, розривали його. З того дня я ходила їх підгодовувати. Я помічала, що вони вибігають з території СТО. П’ятьох цуциків я скинула в інтернет. Одразу одна дівчинка написала і захотіла забрати. В мене була думка, що їх залишилось 4. Приходжу, а вибігає вже 9. Вони тоді лежали просто неба під дощем. Ми знайшли їм будку і почали годувати. Всім я купила таблетки від глистів, бліх і кліщів, - пригадує Єлизавета. 

Хмельничанка вже більше місяця опікується знайденими чотирилапими. Каже, вдалось роздати майже усіх собаченят, крім однієї дівчинки. Зробити добру справу вдалось за допомогою соцмереж і місцевих волонтерів. Зараз займається тим, аби простерилізувати і дорослих собак. 

Загалом зоозахисники поділились спостереженнями, що останнім часом ситуація стала трішки кращою - хмельничани намагаються допомагати волонтерам і фінансово підтримують лікування й перетримку чотирилапих знайд. Також мешканці часто годують й облаштовують для них місця ночівлі у своїх дворах. Натомість на кількість безпритульних тварин це не вплинуло.

Стерилізують до 100 тварин щомісяця

Безкоштовною стерилізацією безпритульних тварин займаються у “Спецкомунтрансі”. Тварин щоденно відловлюють, проводять операцію й після загоєння швів повертають назад на вулицю. Кажуть, щоденно стерилізують по 5-6 тварин. За місяць ця цифра складає близько сотні, з яких більша частина - собаки, а близько 30% - вуличні кішки. 

Як розповідає журналістці “ВСІМ” начальник центру поводження з тваринами комунального підприємства “Спецкомунтранс” Олександр Ченаш, на стерилізацію безпритульних тварин у Хмельницькому систематично виділяють кошти, тому з цим проблем немає.  Більшість тварин у місті - стерилізовані й вакциновані від сказу. Інша справа - коли нових цуценят й кошенят викидають самі мешканців. 

  • По стерилізації у місті проблем немає ніяких. По закону ми тварин повертаємо назад у середовище існування. Тому є скупчення, навіть якщо це стерилізовані тварини. На жаль, притулку в  нашому місті немає, який би мав зменшити популяцію безпритульних тварин. Стерилізатор зараз просто неспроможний приймати усіх, він переповнений, - каже керівник. 

Олександр Ченаш додав також, що знає про вказану вище ситуацію з тваринами на Озерній. За його словами, собаки там - на постійній міграції. Майже усі - стерилізовані. Загалом усіх вуличних тварин відловлюють і  стерилізують. Також у закладі їм обов’язково роблять щеплення від сказу. Відловлюють й спостерігають за твариною і тоді, коли вона вкусила. Загалом у “Спецкомунтрансі” додають, що “проблемних” собак з вулиці забирають. 

Друзі, а ви опікуєтесь вуличними котами і собаками? Як в місті можна вирішити проблему кількості безпритульних тварин? Діліться у коментарях!

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (61)
  • Лена Голубничая

    В коментарях пише здається жирний той що біля мисливства живе , а рома з дурдома вже обісрався і сидить тихо)))
  • Лена Голубничая

    Це в нас стало більше бо стало більше переселенців які віддають або викидають тварин, а в місті аж ніяк не більше !
  • Лена Голубничая

    Всімка як завжди 🤦🏻‍♀️💩, думаю це дно ніхто вже не читає)) стало більше , да канєшно. Ви облік ведете чи взяли дані офіційні ? Безтолкові!
  • Раїса Мельницька

    Лена Голубничая це не той славно звісний дохгантер?

    Irina Uspenskaya reply Раїса Мельницька

    Раїса Мельницька вибачте,то не особисто Вам! То на загал! Так вийшло!!!

    Irina Uspenskaya reply Раїса Мельницька

    Раїса Мельницька А чим відрізняється собака від людини,цуценя від дитини?! Кількістю кінцівок якими спирається на землю,чи неможливістю говорити!? Ми всі рівні!!! І наш обов'язок як виду людини розумної допомогти їм!!! І здається більшість людей забули чий хліб їдять!!!
    А тим "яжематерям" скажу,ніколи собака просто так не кинеться,так само як і адекватна людина! Захист буде!!! Люди вчіться жити в мирі з тваринами,привевайте дітям не лише любов,а й повагу до братів наших менших!!!

    Олег Петровський reply Irina Uspenskaya

    Зранку, в годин 8, по вул. Проскурівській спробуйте пройти від Променад до к-т. Чкалова. Коли людей ще одиниці а собак від 3х..  то дівчина стоїть перелякана, собаки обступили. То велосипедист тікає або самокатчик. Очевидно, "собака просто так не нападе".  (Тварин я люблю але ситуація напружена).

    Олег Петровський reply Олег Петровський

    Уточнення, біля 8 годин у вихідні дні. По буднях в цей час людська перевага і нападати бажання зменшується.

    Раїса Мельницька reply Раїса Мельницька

    Олександр Хмельницкий ні в якому разі)

    Лена Голубничая reply Раїса Мельницька

    Рая він в мене в чс , це точно той )) воно слабе не витрачай час, він не догхантер

    Александр Хмельницкий reply Раїса Мельницька

    Раїса Мельницька не за мій рахунок ☝️

    Раїса Мельницька reply Раїса Мельницька

    Олександр Хмельницкий ну, от і добре. Займайся своїми проблемами. Тобі ніхто не заважає і ти не заважай іншим. На цьому все!

    Александр Хмельницкий reply Раїса Мельницька

    Раїса Мельницька те ж саме і раніше було ні чого не змінилось 🤔 ні змінилось, тепер мені більше пох... чим турботи. В мене інші проблеми в рази важливіші чим пару мільйонів бюджетних коштів на цільові програми "зоозахисників" якщо міськрада на стільки дурна щоб в такий час такі суми псу під хвіст пихати хай пихають, наслідки їм потім розгрібати а не мені.

    Раїса Мельницька reply Раїса Мельницька

    Олександр Хмельницкий ооо, як ти тепер заспівав)). Раніше ти інші пісні співав)). Певно забув!

    Александр Хмельницкий reply Раїса Мельницька

    Раїса Мельницька а не має ні яких догхантерів і ні коли їх не було, є дурна зоошиза яка розбурхає тему "собак" а потім із за них же по всій Україні будуть ходити і травити їх всі кому не лінь ☝️ головою думати треба.

    Лена Голубничая reply Раїса Мельницька

    Раїса Мельницька в там ще додік був такий жирний нижче мисливства живе )) то може воно пише , з бідної сім’ї , голодуючий той що собак їсти збирається )) йому можна поки два не жерти, здоровіше буде)) а інше тролі, я б не відповідала їм , бо будуть пригати позвемо на профілактичну бесіду з Кабашом))

    Лена Голубничая reply Раїса Мельницька

    Раїса Мельницька рома з дурдома був з югозапада

keyboard_arrow_up