У Мальованому лісництві народилося 5 благородних оленят (ВІДЕО)

У Мальованому лісництві народилося 5 благородних оленят (ВІДЕО)
Фото ілюстративне
  • Стать малюків поки невідома. 

  • Олениця привела їх у хащах. 

Територія Шепетівського лісгоспу складає понад 6 тисяч гектарів землі. На цих землях створили “Мальоване лісництво” — одне з наймальовничіших в Україні. Воно здобуло третє місце в конкурсі на "Краще лісництво-2021".

Тут лісівники облаштували зону відпочинку та дитячий майданчик, лісовий фазанарій та вольєри для тварин. Збудували біотехнічний куточок. На території лісництва мешкають благородні олені, фазани та дикі качки. 

Серед оленячого сімейства спочатку було шестеро особин. Самець Яшка та 5 самиць. Лісівники пояснили, що олені живуть гаремами. Тварин придбали на Волині у 2021 році. Тоді ж облаштували для них вольєр. 

Відео дня

Вже минулого року дорослі олені привели своє перше потомство. Вони стали батьками трьох оленят. Цьогоріч популяція зросла. Нещодавно у вольєрі Мальованського лісництва народилися п’ятеро оленят. Тепер там загалом живе вже 14 благородних оленів. Про це повідомили у Подільському лісовому офісі. 

Лісівники зазначають, що стать малюків поки невідома. Це буде зрозуміло, коли у молодих самців почнуть рости роги.

— За тиждень до народження дитинчат олениці заходять у хащі і там відбувається весь процес. Тут є молодий сосновий ліс, площею приблизно 1,5 гектара. Після того минає день-два і оленятко вже виходить з оленицею на прогулянку. Видно, як воно бігає за мамою, хоче пити молоко. Через певний проміжок часу вони вже їдять траву, овес і так ростуть. А ще полюбляють купатися у водоймі та приймати грязьові ванни, — розповідає лісничий Сергій Туракевич. 

Надалі в лісництві збільшуватимуть популяцію цих благородних тварин і випускатимуть в дику природу. Більше про оленят та їхні особливості дивіться у відео:

Що ще є цікавого у “Мальованому лісництві”

Жива локація — лісовий фазанарій. Тут мешкає 30 дорослих птахів та маленьких пташенят. На них можуть подивитися зблизька всі охочі. До слова, фазани теж мають потомство. 

Також лісівники облаштували чарівне, проте маловідоме місце від­по­чин­ку  — «Мер­тве озе­ро». Во­дой­ма роз­та­шо­ва­на за 6 кі­ло­мет­рів від зо­ни від­по­чин­ку, що при в’їз­ді в “Мальовансь­ке ліс­ниц­тво”. Для створення комфортної зони знадобилось біля 60 дубових кілків та кілька днів роботи. Сама ж водойма утворена на місці колишнього торфовища. Лісівники кажуть, що там, наче у Фінляндії. 

— Розвиток лісового туризму - наше важливе завдання. Над цим уже працюють на Славутчині та Шепетівщині. Лісівники розробляють спеціальні маршрути,  якими проводитимуть туристичні походи. Також у перспективі ми хочемо, щоб кожна людина змогла приїхати до лісництва, заночувати тут, спробувала себе у ролі лісівника та побачила унікальні місцини нашого краю, — розповів Хмельницького обласного управління лісового і мисливського господарства Петро Пешко

Наступного року там планують створити ще й лавандове поле. Як виглядає лісництво та де мешкають тварини дивіться на відео:

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • ЧитачЧитачів

    А який смачний шашлик з молодої оленятини...

keyboard_arrow_up