Ведмідь, зоокуток, тісний вольєр: у поліції відкрили кримінальне провадження

Ведмідь, зоокуток, тісний вольєр: у поліції відкрили кримінальне провадження
Колаж vsim.ua
  • Зооактивісти поскаржилися на умови проживання бурого ведмедя в зоокутку. Кажуть, клітка тісна, а замість води — брудне болото. 

  • Керівництво парку вважає умови утримання хижака задовільними. В Міндовкілля вирішили провести власну перевірку. 

  • А поліція відкрила кримінальне провадження та призначили екологічну експертизу. 

Минулого тижня у Хмельницькому захисники тварин та волонтери поскаржилися на умови проживання ведмедя Балу в зооткутку, який знаходиться в парку імені Чекмана. Клітку, в якій все своє життя живе тварина, називають катівнею. За словами волонтерів, вона дорівнює розміру однієї кімнати. Тож пропонують перевезти ведмедя в реабілітаційний центр. 

Керівництво парку імені Чекмана вважає умови утримання клишоногого задовільними. Кажуть, Балу нормально виглядає та має гарну шерсть. Тож не розуміють чому зоозахисники визначили, що ведмідь перебуває в поганих умовах та не планують його куди-інде перевозити. Детальніше про це читайте у матеріалі Хмельничани називають катівнею життя ведмедя в парку Чекмана: чому та що пропонують

Ситуація набула розголосу та дійшла до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів. Там за дорученням міністра Руслана Стрільця вирішили перевірити умови проживання бурого ведмедя Балу в зоокутку. Куди перевезуть тварину, якщо виявлять порушення ми розповідали у матеріалі Міндовкілля перевірить умови проживання ведмедя Балу в парку імені Чекмана

Відео дня

Тісний вольєр та болото замість води

Днями зоозахисники із UAnimals звернулись до поліції. Про це йдеться на їхній сторінці у Фейсбук. Вони кажуть, отримали чимало скарг від відвідувачів зоопарку. 

— У парку імені Михайла Чекмана у Хмельницькому ведмідь живе в жахливих умовах: у дуже малому вольєрі, без доступу до водойми, а в басейні замість води — брудне болото. Таких скарг від відвідувачів зоопарку ми отримали дуже багато, — пишуть зооактивісти. 

У поліції відкрили кримінальне провадження

Вони звернулись до поліції з приводу неналежного утримання дикої тварини в зоокутку. 

— За законом України, умови утримання диких тварин повинні задовольняти їх природні потреби в їжі, воді, сні, рухові, контактах із собі подібними. Місце утримання тварин має забезпечувати необхідні простір, температуру та вологість, природне освітлення, вентиляцію та можливість контакту тварин із природним для тварин середовищем. Але що ж ми бачимо на фото?.. Вимагаємо поліцію перевірити це місце та розпочати досудове розслідування. Так НЕ має бути. Жорстоке поводження з тваринами має бути покарано! — йдеться в повідомленні. 

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею 299 ККУ (Жорстоке поводження з тваринами). Про це повідомила начальниця сектору комунікацій поліції Інна Глега, пише "УП. Життя". 

— Проводиться розслідування в рамках якого призначена екологічна експертиза. У майбутньому тварину можливо перевезуть в Центр реабілітації бурих ведмедів у Синевирі, – розповіла речниця. 

Додамо, що санкція статті передбачає від 1 до 3 років позбавлення волі з конфіскацією тварин. 

ОНОВЛЕНО:

Станом на 12.17 на сторінці Поліції Хмельницької області також виставили допис, в якому повідомили про відкриття кримінального провадження:

Зникаючий вид ведмедя

Нагадаємо, національний природний парк «Синевир» вже готовий прийняти ведмедя Балу у свій Центр реабілітації бурих ведмедів. Там зараз проживає 32 особини.

Усього ж в Україні мешкає близько 330 особин ведмедя бурого. Це найбільший зникаючий вид хижака в Україні, додають в Міндовкілля. Раніше проживав у лісовій і частково степовій зоні. Зараз лише у Карпатах. Нагадаємо, що у 2021 році наказом Міндовкілля затверджений План дій щодо збереження ведмедя бурого.

Які, на вашу думку, умови проживання ведмедя Балу в хмельницькому зоокутку?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (26)
  • Дима Кучка

    Випустіть медвідя хай по парку погуляє сам
  • Galina Kostuk

    А чому б у Хмельницькому в тому ж парку не створити свій зоопарк. Територія велика. Скоро там на кожному кроці вже буде генделик.
  • Віталій Геннадійович

    В 2016 році була сформована схема зоопарку і навіть відділена частина землі для його будівництва, але так грошей не відмити було ( Не актуально)  Такий результат
  • Александр Назаренко

    Відпустіть крука на волю уроди.

keyboard_arrow_up