2,5 мільярда «Хмельницьктеплокомуненерго». Що хочуть зробити

2,5 мільярда «Хмельницьктеплокомуненерго». Що хочуть зробити
Ілюстративне фото
  • Підприємство забезпечує хмельничан теплом та гарячою водою.

  • Його обладнання застаріле та потребує оновлення.

  • Які мають плани та де візьмуть гроші?

Протягом десятків років міські котельні забезпечують хмельничан теплом та гарячою водою. Вони розташовані у різних мікрорайонах міста та під’єднані переважно до багатоповерхівок і нежитлових будинків. Керує котельнями комунальне підприємство «Хмельницьктеплокомуненерго».

Минулого року на його баланс передали майно «Південно-Західних тепломереж». Тому зараз «Хмельницьктеплокомуненерго» є єдиним комунальним постачальником тепла у місті.

У міській раді запланували витратити на підприємство майже 2,46 мільярда гривень. Це передбачає програма розвитку «Хмельницьктеплокомуненерго», розрахована на 2023-2027 роки. Її проєкт оприлюднили на сайті міської ради.

Відео дня

Перед тим, як розповідати безпосередньо до запланованих змін, розповімо дещо про саме підприємство. Станом на грудень минулого року «Хмельницьктеплокомуненерго» має:

Також варто зазначити, що «Хмельницьктеплокомуненерго» обслуговує 924 житлових будинки та 1852 нежитлових об’єкти. Лічильники тепла встановлені у всіх житлових будинках та більшості нежитлових. Серед проблем підприємства, перелічених у програмі, є застарілість та зношеність труб і обладнання.

На що ж саме витратять понад 2,5 мільярда гривень? У програмі є додаток, у якому перелічені статті витрат. Та спершу зупинимося на кількох найцікавіших планах. Зокрема, з програми дізнаємося, що на вулиці Шухевича планують збудувати нову котельню на твердому паливі потужністю 5 мегаватів. Вона обійдеться міському бюджету у 30 мільйонів гривень. Будівництво заплановане на 2024 рік. Для порівняння, номінальна потужність одного реактора Хмельницької АЕС складає 1000 мегаватів.

Ще один цікавий пункт — будівництво сонячної електростанції на вулиці Майборського потужністю до 1 мегавата. Вартість проєкту складатиме 50 мільйонів гривень, роботи заплановані на 2025-2026 роки.

Окремо зупинимося на пункті щодо компенсації різниці в тарифах. Собівартість виробництва та постачання тепла й гарячої води є вищою за встановлені тарифи. Таким чином хмельничани платять за послуги «Хмельницьктеплокомуненерго» менше, ніж ці послуги насправді коштують, навіть без урахування заборгованості.

Решту ж компенсує державний бюджет. На термін дії програми передбачається, що «Хмельницьктеплокомуненерго» отримає 1,148 мільярда гривень компенсації різниці в тарифах. Це майже половина від усього обсягу програми. Нижче переліки усіх витрат, згруповані за джерелами фінансування. В межах розділів заходи відсортовані за сумою витрат від найдорожчих. Суми вказані з ПДВ у мільйонах гривень.

Кошти «Хмельницьктеплокомуненерго» в рамках інвестиційної програми

Кошти «Хмельницьктеплокомуненерго» з інших джерел

Бюджет Хмельницької ОТГ

Державний бюджет

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Aleksander Bozhyk

    Я думаю що у Хмельницькій громаді є спеціалісти з теплоенергетики, чому вони мовчать і не дають пропозицій по економії державних  коштів і коштів місцевого бюджету. У нас війна, дай Бог щоб скоріше закінчилася, кошти потрібні на відбудову і розвиток держави, перехід на інд.опалення дасть можливість значно скоротити витрати. Багато людей перейдуть на інд.опалення за свої кошти, допоможіть зняти бюрократичні перепони, щоб простим людям було це доступно зробити.
  • Aleksander Bozhyk

    Доброго дня, все добре, але хотілося б бачити план і виділення коштів на влаштування індивідуального опалення в багатоповерхових будинках. Коли до цього питання будуть розумно підходити органи місцевого самоврядування і монополісти теплової енергії і паливних ресурсів. За ці кошти можна перевести все м.Хмельницький на інд.опалення[ приклад м. Ужгород]. Люди роками бігають по кабінетах чиновників, а в планах навіть завсім не видно щоб хоч трішки йшли назузстрічч простим людям. Наше майбутнє це індивідуальне і опалення

    Сергей Попович reply Aleksander Bozhyk

    Якщо переведуть усіх на інд.опалення то тоді не буде звідки красти.

keyboard_arrow_up