У Південному Бузі знайшли залишки нафтопродуктів. Екологи звернулись до Симчишина

У Південному Бузі знайшли залишки нафтопродуктів. Екологи звернулись до Симчишина
Фото Суспільного та ГО "Річки України". Колаж vsim.ua
  • На Гречанах та неподалік локомотивного депо Держекоінспекція знайшла труби, через які у річку потрапляють стічні води та плями від нафтопродуктів. 

  • Вони взяли проби води з Південного  Бугу, які показали перевищення вмісту амонію, хлоридів та нафтопродуктів.

  • І хоч в річці не виявили загибелі риби, але направили лист до мера, аби ліквідувати джерела забруднення. 

Неочищені каналізаційні стоки з Гречан забруднюють річку Південний Буг. Так стверджує мешканець мікрорайону Віктор Карван. Чоловік вже п'ятий рік досліджує проблему, бо прагне, аби Буг був чистий. 

За словами Карвана, житлові будинки та промзона у Гречанах, а саме з вулиць Костюшка, Чорноострівської, Локомотивної, не мають централізованої каналізації. 

— І ця вся вода з нечистотами протікає через локомотивне депо, добавляються там ці всі стоки, протікають далі попід залізницю і течуть до вторчермету. Біля вторчермету вони ховаються під землю і витікають аж на провулку Шухевича. З провулку Шухевича стоки потрапляють в рівчачок, який за 200 метрів впадає у Південний Буг, — розповів для Суспільного Віктор Карван.

Відео дня

За зверненням Карвана, екоінспекція 7 липня відібрала проби ґрунту і води з потічка, який протікає через Гречани. Вчора, 1 серпня, громадська організація «Річки Хмельниччини» оприлюднила результати цього обстеження.

Фото Суспільне Хмельницький

У листі йдеться, що дослідження відібраних проб води підтверджують наявність забруднень, характерних для господарсько-побутових стічних вод. Екоінспектори пишуть, що поблизу вулиці Кооперативної знайшли каналізаційні стоки з господарств. 

Також від двох господарств по Курчатова та від вулиці Торф'яної у водовідвідний канал вивели залізобетонні труби. Екологи встановили, що з однієї з них скидали господасько-побутові стоки, а неподалік Локомотивного депо знайшли залишки нафтопродуктів. 

Крім того, у стічних водах та пробах грунту знайшли перевищення вмісту амонію, хлоридів та нафтопродуктів. При цьому факту загибелі риби в Південному Бузі комісія не виявила.  

Держекоінспекція додала, що меру Хмельницького Олександру Симчишину надіслали лист із прохання вжити заходів, аби ліквідувати джерела забруднення довкілля. 

Зі сторінки ГО "Річки України"

Додамо також, представник громадської організації «Річки Хмельниччини» Павло Везденецький зазначив, щоб не забруднювати Південний Буг стоками, слід провести централізовану систему водовідведення для Гречан. 

— Щодо нашого хмельницького водосховища, то воно дійсно дуже страждає від потрапляння в нього не очищених побутових стоків з дальніх Гречан. Тому там слід будувати новий напірний каналізаційний колектор, — розповів Везденецький.

За даними "Хмельницькводоканалу", у мікрорайоні Гречани до водогону підключений 2 031 абонент, а до каналізаційної системи – 498. Це менше чверті домогосподарств.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Юрій Гудок

    Ой йой йой. А він бідолаха стільки при вдаді і не знав. І ніби перший раз йому кажуть
  • Читач81

    Кури звернулися до лиса бо хтось краде курчат.

keyboard_arrow_up