В кого і чому заберуть субсидію: що чекає хмельничан на порозі опалювального сезону 2019-2020

В кого і чому заберуть субсидію: що чекає хмельничан на порозі опалювального сезону 2019-2020
  • У Хмельницькому кількість субсидіантів скоротилася вдвічі.
  • Черги в соцзахисті зменшилися, а от незадоволені залишилися.
  • Відмовляють непрацюючим, боржникам та фальсифікаторам.
  • На останніх чекають перевірки.

Незабаром у Хмельницькому стартує новий опалювальний сезон. За даними соцзахисту, автоматично на нього отримали субсидію 18 089 осіб. Всі інші наразі штурмують громадські приймальні, адже з різних причин їм доводиться заново збирати повний пакет документів до відповідної установи. Папери на пільги в зимовий період почали приймати з 1 жовтня. Тож наразі у соцзахисті “гаряча” пора. 

Зранку, 8 жовтня, у громадській приймальні соцзахисту, що на Шевченка, 99, людно. Однак із чергами в 2018 - це не зрівняти. Тоді відвідувачів було вдвічі більше, адже нові правила нарахування внесли свої корективи. За попередній рік “відсіяли” понад 22 тисячі субсидіантів. Якщо в 2018-2019 опалювальному сезоні субсидію отримували 25,3 тисяч хмельничан, то в 2017-2018 їх було - 47,5 тисяч хмельничан.

Відео дня

Скоротиться їх кількість і цього року, говорять у соцзахисті. Але цифри вже будуть незначні. Відмовлятимуть переважно боржникам, “фальсифікаторам” та непрацюючим. 

"Без субсидії будемо мерзнути"

До числа останніх потрапив і 65 річний хмельничанин Віктор Петрович. Точніше не він, а його хвора на діабет дружина. Жінка не працює, бо має групу інвалідності. До пенсії їй не вистачає року, тому живуть лише на гроші, які отримує Віктор Петрович. Він теж пенсіонер. Все життя пропрацював на шахті. А тепер не знає, як “звести кінці з кінцями”. Каже, що без субсидії будуть мерзнути. Адже лікування дружини для нього в пріоритеті. 

  • Нам не дають субсидії, кажуть, хай жінка йде працювати. Бо безробітним “не положено”. Їй 59 років і не вистачило рік до стажу. Пенсію через це не дали. Жінка без копійки. Живемо на мої. Я все життя працював на шахті. Теж маю інвалідність. Вона взагалі по хаті ледве ходить на милицях, їй тільки працювати. Має цукровий діабет, дійшло до того, що ампутували ногу. По тисячі на кожного лише на ліки в місяць іде. Плюс харчування якесь мінімальне і я вже нічого не купую іншого. Вже 10 років ходжу в тому, що на мені. Минулого року субсидію дали з боєм. Я скільки інстанцій обходив, що й згадувати не хочу, - розповідає Віктор Петрович.

А в цьому опалювальному сезоні, за словами чоловіка, ситуація повторилася. Він прийшов до громадської приймальні, щоб упевнитися в наявності субсидії. А там, як розповідає Віктор Петрович, сказали збирати документи заново. 

  • І знов відправляють по тій причині, що жінка не працює. Ну якщо вона в минулому році була інвалідом без ноги, то що вона за рік відросла чи що. Кажуть повторно треба зібрати всі довідки. І це знову по лікарнях, все зберу і понесу їм. А вони мене на Інститутську відправлять знов. Я вже процедуру знаю. Там комісію зберуть і будуть вирішувати дати чи ні. От так нас ганяють, понапридумували законів. А до людей діла немає, - говорить чоловік.

Сам Віктор Петрович погано чує, в нього у вусі стоїть слуховий апарат. Каже, що наслідки праці у шахті відгукнулися. Апарат старий і дає збої. У розмові із журналістом чоловік кілька разів по ньому стукав, щоб почути питання. У соцзахисті кажуть, що субсидію дідусь скоріше за все отримає. Адже в таких випадках ідуть на зустріч. Однак побігати по кабінетах, що в стані Віктора Петровича проблематично, таки доведеться.

“Стало простіше, але обманювати не можна”

І таких, як Віктор Петрович - більшість. Зранку у громадській приймальні переважно люди похилого віку. А повторно ходити по інстанціях їм доводиться, бо того вимагає закон. В цьому році, за словами заступниці начальника управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради Євгенії Мельничук, подавати повторно документи мають понад 7 тисяч домогосподарств. Адже всі вони мали проблеми із нарахуваннями в минулому.

  • Автоматичний перерахунок субсидії отримали всі одержувачі, окрім тих, які мали невідповідності у паперах. За новим зверненням призначалися субсидії орендарям, фактично не проживаючими та з подружжям, які мають різну прописку. Основна проблема була з непрацюючими. Також перерахунок автоматично не здійснювався тим, хто має борги за комунальні платежі в розмірі понад 340 гривень. Або людям, які прописані в домогосподарстві, а понад 60 діб перебувають за кордоном. Ще виникла проблема, якщо в домогосподарстві є аліментник, що має борги, - пояснює працівниця управління.

Євгенія Мельничук зазначає, що наразі соцзахист також має доступ до інформації податкової, пенсійного фонду, виконавчої і держприкордонної служб та сервісного центру. Відтак, “обманути” державу тепер стало значно важче. 

  • З одного боку, це спростило життя субсидіантам, бо їм більше не треба при будь-якій зміні зарплати чи роботи, збирати купу документів і нести нам. Ми все це бачимо по базі. З іншого, неправдиві дані тепер теж легко вирахувати. Ми відразу бачимо, якщо субсидіант придбав дороговартісний автомобіль чи не платить аліменти. Ті, хто все ж намагається обманути, ризикує залишитися без субсидії, - пояснює Євгенія Мельничук.

Що чекає за неправдиві дані

Особи, які подали до соціального захисту неправдиві дані, будуть повертати кошти. За словами, працівниці управління, таких вдосталь. На них чекатимуть тепер комісії. 

  • Якщо є інформація про недостовірність поданих даних чи є підозра, то перевірка проводиться спочатку в автоматизованому режимі, додатково робимо виїзні. Соціальні інспектори з виїздом до домогосподарства проводять перевірку умов проживання та майнового стану сім’ї. Таких актів ми складаємо досить багато. Якщо порушення виявляють, субсидія припиняється. Період, в якому була подана недостовірна інформація, підлягає перерахунку, а кошти поверненню. Після повернення коштів таке домогосподарство має право подати до соцзахисту заяву на призначення субсидії та декларацію про доходи, - розповідає чиновниця.

Що змінилося для субсидіантів

Кабінет міністрів України анонсував, що з 1 жовтня, завдяки постанові № 807 від 14 серпня 2019  удосконалили механізм надання житлових субсидій населенню у грошовій формі, який був запроваджений у березні поточного року. Мова йде про монетизацію. 

Як пояснює, Євгенія Мельничук, новація стосується кількості банків через які можна провести отримання субсидії.

  • З першого жовтня одержувачі житлових субсидій, які отримують її у грошовій формі, мають право за заявою отримати її в тих банках, які визначені Мінсоцполітики. Це основна зміна. Все інше залишилося за попередніми правилами. Сам розрахунок субсидії залежить від багатьох факторів. Насамперед, це доходи та житлова площа. Отримати субсидію можуть і ті в кого заробітна плата вище 4 000 гривень,  - зазначає Євгенія Мельничук. 

Наразі ж подача документів до соцзахисту у самому розпалі. Триватиме вона протягом двох місяців. Проблемні випадки розглядатимуть на комісії. Поки ж соцзахист прогнозує близько 25 тисяч субсидіантів на 2019-2020 опалювальний сезон у Хмельницькому. 

Друзі, а ви отримуєте субсидію на оплату комунальних послуг? Чи вистачає її вам, щоб погасити платіжки? 

Читайте також: 

У яких банках українці зможуть отримати субсидію готівкою. Список

Кабмін змінив порядок отримання субсидії для українців

Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті та у Facebook, Telegram,  Instagram та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Мастер Автополив

    Виктор Петрович, это независимость. Твои проблемы только твои проблемы, как и мои. Так что хватит скиглить. Учи пхп и давай вливайся в ИТ )))
  • Петро

    Навіть тут вимагають авторизації!!! Для чого? Вам не все одно як мене звати???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up