В міській раді вирішать, чи зможуть хмельницькі бійці отримати грошову компенсацію за землю

В міській раді вирішать, чи зможуть хмельницькі бійці отримати грошову компенсацію за землю
  • З 2014 року хмельницькі учасники бойових дій на Сході отримали 366 земельних ділянок.
  • Зараз на черзі перебуває ще 3848 бійців. Проте вільної землі на балансі міста майже не залишилось.
  • Коли учасники бойових дій отримають обіцяну землю та чи зможуть поміняти гектари на грошову компенсацію, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Для учасників бойових дій на Сході передбачається система пільг, зокрема це стосується надання земельних ділянок під сільськогосподарські потреби та будівництво. Ще в квітні 2018 року Верховна рада України проголосувала за законопроект, який передбачає грошову компенсацію замість землі для учасників бойових дій на Сході. Згідно з документом, таку компенсацію мають виплачувати в повному обсязі у строк не більше 1 року з дня реєстрації звернення громадянина. Йдеться про гроші за кожну ділянку відповідного виду користування - для індивідуального житлового будівництва, ведення особистого селянського господарства та садівництва. Розмір компенсації пропонують встановити за середньою грошовою оцінкою 0,10 гектарів земель населених пунктів, 1 гектара ріллі та 0,12 гектарів багаторічних насаджень відповідно.

В багатьох обласних центрах за розробку місцевої документації взялися відразу після прийняття закону. Наприклад, виконавчий комітет Тернопільської міської ради ще 25 квітня 2018 року затвердив процедуру отримання 75 тисяч гривень для індивідуального житлового будівництва замість земельних ділянок, які передбачалися для учасників АТО.

Чи планують грошові виплати замість землі у Хмельницькому та скільки учасників бойових дій з 2014 року отримали обіцяну землю, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Відео дня

Кожному бійцю - від 2 до 6 соток землі

З 2014 по 2018 у Хмельницькому учасники бойових дій на Сході отримали 170 земельних ділянок для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, загальною площею понад 10 гектарів. Безпосередньо на кожну заяву відведено в середньому від 2 до 6 соток землі. Для будівництва індивідуальних гаражів надали 196 ділянок, площею майже в півгектара землі, що становить близько 26 квадратних метрів на один гараж.

З липня 2014 року аж по сьогоднішній день на черзі ще перебуває 3848 бійців. Більшість з них - мешканці Хмельницького, лише 739 - переселенці.

Як повідомили журналістам в управлінні архітектури, містобудування та земельних ресурсів, кількість охочих отримати землю щодня зростає. Проте, чекати на обіцяні гектари можна роками, вільної землі на балансі міста обмаль. Вільні ділянки для учасників бойових дій надають виключно у порядку черговості після постановки на облік.

Як стати на чергу для отримання землі

Щоб стати на чергу для отримання земельної ділянки в Хмельницькому необхідно звернутися в управління адміністративних послуг, що на Соборній, 16 або в громадську приймальню міської ради, що на Гагаріна, 18.

При собі потрібно мати:

  • копію паспорта;

  • копію реєстраційного номеру облікової картки платника податків;

  • довідку про склад сім’ї та реєстрацію;

  • копію довідки про безпосередню участь в антитерористичній операції;

  • довідку про те, що особі не надавалася у власність земельна ділянка для будівництва та обслуговування житлового будинку, видану Головним Управлінням Держгеокадастру у Хмельницькій області.

Планують запровадити грошову компенсацію

Лише в листопаді 2018 року управління праці та соціального захисту населення ініціювало проект рішення “Про внесення на розгляд сесії пропозиції про запровадження Порядку виплати грошової компенсації за земельну ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд учасниками бойових дій та особам з інвалідністю внаслідок війни”.

Відповідне рішення розглянуть на черговій сесії міської ради. Для того, щоб проект вступив в дію необхідно щонайменше 22 голоси депутатів міської ради. Наразі пропоновану суму компенсації та порядок її виплат не розголошують. Чи приймуть відповідний проект та коли хмельничани зможуть обрати гроші або землю, слідкуйте за оновленнями на vsim.ua.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up