В Україні ліквідували статус "селище міського типу" та ввели "поселення": деталі

В Україні ліквідували статус "селище міського типу"  та ввели "поселення": деталі
Фото ілюстративне
  • Рада ухвалила закон про дерадянізацію адмінустрою України. 

  • Він скасовує поняття смт і вводить нове поняття "поселення", але воно не буде замість "смт". 

Верховна Рада 28 липня ухвалила закон, який оновлює класифікацію населених пунктів в Україні та встановлює порядок їх утворення та ліквідації, перейменування, а також зміни статусу. Про це йдеться на сайті Верховної Ради України.

За відповідний законопроект №8263 "Про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою" в другому читанні та в цілому проголосувало 262 депутати. Новий закон передбачає ліквідацію статусу селищ міського типу. 

Які зміни запроваджує цей законопроєкт

Згідно документу, відтепер в Україні будуть лише міста, селища та села. Таким чином, міськими населеними пунктами при цьому залишаться лише міста, а сільських стане більше за рахунок переходу всіх смт до категорії "простих" селищ.

Відео дня

Ухвалений законопроєкт в Україні передбачає наступні зміни:

Інфографіка decentralization.gov.ua

Поселення можуть стати основою для села, селища чи міста або частини якогось населеного пункту. Тому, мешканці смт, не дивуйтеся, як за пару місяців ви вже житимете у поселеннях, — каже нардепка від "Європейської солідарності" Ірина Геращенко.

У законопроєкті також прописали умови ліквідації населених пунктів. Це може відбутися, якщо у ньому нема зареєстрованих (задекларованих) місць проживання (перебування) людей протягом трьох років з моменту зняття з реєстрації останнього мешканця. Також населені пункти будуть ліквідовуватись, якщо вони повністю входитимуть до складу іншого населеного пункту.

Додамо, що цей закон набере чинності через три місяці з дня офіційного опублікування. Всі міста, які на цей момент вже мали цей статус, збережуть його автоматично.

Інфографіка decentralization.gov.ua

Станом на липень 2023 року в Україні, включаючи всі окуповані росією території, нараховується 459 міст, 881 смт, 1 164 звичайні селища та 27 204 села.

А якої думки ви про такі зміни?

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Oleksandr

    ліквідація це важливий пункт, замість занедбаних сіл можна буде зробити поля які заробляють гроші
  • ХУСТ ЛЕНОВ

    Важко жити без мізків. Напевно
  • Олекса Шумейко

    Якщо собаці немає,що робити вона яйці лиже.
  • 007

    Шило на мило

keyboard_arrow_up