В УПЦ (мп) хочуть забрати усі земельні ділянки, що входять до Хмельницької тергромади, – Симчишин

В УПЦ (мп) хочуть забрати усі земельні ділянки, що входять до Хмельницької тергромади, – Симчишин
Колаж vsim.ua
  • У неділю зранку в соборі УПЦ по Володимирській священик накинувся на військового. 

  • Поліція відкрила два провадження, а в мерії відреагували на конфлікт. 

  • Міський голова каже, що слід заборонити моспатріархат по всій країні. 

Недільний ранок, 2 квітня, в Хмельницькому вибухнув черговим релігійним скандалом. В Свято-Покровському кафедральному соборі УПЦ (мп) священик побив військового. Нагадаємо, депутат облради Віктор Бурлик повідомив, що військовий Артур Ананьєв пішов в московський храм щоб задати питання «Скільки людей ще має загинути, щоб люди перестали ходити в московський патріархат?» Натомість священик накинувся на бійця. На місце викликали поліцію. Деталі та відео події читайте в матеріалі У соборі Хмельницького прихильники моспатріархату побили військового (ВІДЕО)

Очевидці, які на той момент були на службі, кажуть, що що військовий є ініціатором конфлікту. А в УПЦ взагалі заявили, що переодягнений у військового провокатор вчинив розбій у кафедральному соборі.

Додамо, що поліцейські затримали військового за статтею 173 КупАП. Це — дрібне хуліганство. А за фактом побиття військовослужбовця, зафіксованим на відео, слідчі відкрили кримінальне провадження стосовно священика за ч.2 статті 296 Кримінального кодексу України — “Хуліганство”. 

Відео дня

Що кажуть в Хмельницькій мерії

На інцидент відреагував і міський голова Хмельницького Олександр Симчишин

— Московська фсбешна агентура у вигляді УПЦ МП має бути заборонена по всій країні. Той антиукраїнський шабаш, який відбувається останніми днями в столиці і побиття військового у Хмельницькому мають стати залізобетонним аргументом для Верховної Ради, аби проголосувати законопроект про заборону: раз і назавжди заборонити це фсбешне кубло, — пише мер. 

Він додає, що на позачерговій сесії міської ради депутати мають припинити користування УПЦ (мп) усіма земельними ділянками на території громади. А також ініціюють такі ж рішення до обласної та районної рад.

— Ті, хто бив військового мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності. Патрульні, які склали протокол на військового мають бути звільнені. Після таких подій ті священики, які мають хоч частинку українського зобов’язані негайно вийти з фсбешної структури, — підсумовує Симчишин. 

В ОВА просять не накаляти "градус"

На подію о 17.30 відреагували в обласній військовій адміністрації. Заступник начальника ОВА Сергій Тюрін записав відеозвернення, в якому зазначив, що правоохоронці розслідують інцидент та невдовзі мають надати правову оцінку діям обох сторін. 

— Хотів би нагадати, що ми живемо в європейській цивілізованій країні, де панує верховенство права. Ми не московити і не будемо уподібнюватися їхнім шляхам вирішення конфліктних ситуацій. Ми будемо будь-які конфлікти розв’язувати у правовий і законний спосіб. Закликаю знизити градус напруги та надати можливість відповідним службам розв’язати конфлікт, який виник у правовий спосіб. Сподіваюсь на вашу мудрість та свідомість, — сказав Тюрін. 

 

Відомо також, що священик, який накинувся на військового, написав заяву до поліції, щодо нападу на нього під час богослужіння. Про це пише Суспільне Хмельницький.

— Коли диякон виходив на кафедру аби читати Євангеліє, невідомий почав обливати його водою й вибивати з рук Євангеліє. Воно впало на підлогу, це видно на відео, що завірусилось в інтернеті. Якщо перший кадр зупинити, то там видно, що Євангеліє лежить на підлозі й чоловік у військовій формі почав бити диякона. Приїхала більше ніж чотири екіпажі поліції. Заяву написали звичайно, той батюшка на якого був напад, все було оформлено. Ось така відбулась провокація зі сторони. Коли поліція запитала цього військовослужбовця чи він має відношення до військової служби, то він сказав, що немає ніякого відношення. Чому запитували? Тому що оскільки він був у військовій формі, мали викликати військову поліцію, — розповів один зі священиків собору Олександр Рибчинський.

Наразі ми намагаємось з’ясувати всі деталі конфлікту. Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua. 

Нагадаємо, не вперше хмельничани за останній рік провокують інциденти на релігійному ґрунті. Днями скандально відома кам’янчанка Вікторія Кохановська біля Києво-Печерської сказала журналістам 5 каналу про ліквідацію чинної влади. А тоді почала розповідати про поділ України. За її словами, Буковина відійде від Румунії, Закарпаття — до Угорщини, до Польщі відійде Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ та Одеса. Детально про це читайте в матеріалі Скандально відома кам’янчанка Вікторія Кохановська заговорила про поділ України (ВІДЕО)

Також додамо, що взимку Служба Безпеки України провела обшуки в храмах УПЦ (мп) на Хмельниччині. Правоохоронці оглядали території та приміщення УПЦ (мп) та шукали заборонені до обігу предмети та перевіряли осіб, які можуть бути причетні до протиправної діяльності на шкоду державному суверенітету України.

Такі заходи провели на 7 культових об’єктах всіх районів: Шепетівського, Хмельницького та Кам`янець-Подільського.

— Перевірили більше 40 осіб, які перебували на території цих об’єктів. З декількома із них провели поглиблене опрацювання, в тому числі із застосуванням поліграфа. Тих, хто викликав у нас підозру щодо можливої співпраці з країною-агресором, посилено перевірили. І це не тільки священники, – зауважив Цюцюра.

Чи знайшли правоохоронці в храмах щось пов’язане з росією та кого саме посилено перевіряли у відомстві не зазначають. 

Також додамо, нині Хмельницька область в країні являється лідером за кількістю переходів з моспатріархату до ПЦУ. За словами очільниці Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій облдержадміністрації Інни Михайлової, станом на осінь 2022 року в УПЦ перебувало 798 релігійних організацій області, з яких 785 релігійних громад, 3 єпархіальні управління, 9 монастирів та 1 братство.

За її даними, впродовж 2022 року 145 релігійних громад прийняло рішення про вихід зі складу УПЦ, зокрема, 114 перейшло в ПЦУ, а 31 стала незалежною.

Дивіться карту переходів на сайті Духовного Фронту України.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (92)
  • Ірина Чепак

    Давно пора.
  • Оксана Колодій

    100%
  • Иван Башук

    Мені уважніше щоб цього мп кгб не було в Україні.
  • Valentyna Stepanyuk

    Підтримую

keyboard_arrow_up