Хмельницька активістка поширює маніпуляцію на користь московського патріархату

Хмельницька активістка поширює маніпуляцію на користь московського патріархату
  • Активістка з Кам’янця опублікувала відео з текстом про УПЦ (МП).

  • Ролик був зняти кілька років тому.

На Хмельниччині активістка поширила маніпуляцію на користь російської церкви в Україні — УПЦ московського патріархату. Для цього скористалася відео за участі активістів та військових кількарічної давнини. Розповідаємо, про що йшлося у публікації активістки та що відомо про саме відео.

Про що йдеться у відео

Триває ролик трохи більш як хвилину. Загалом воно не має чіткого сенсу, за яким можна було б встановити його мету. Переважно у відео кілька чоловіків ведуть оповідь загальними фразами. До прикладу — «ми покоління тих, хто знає справжню ціну свободи».

Також є фраза про те, що влада їх не чує, а один з промовців, звертаючись до чиновників, каже, що вони є корумпованими та діють заради власних інтересів. На відео немає жодних підписів чи водяних знаків, за якими можна було б встановити автора та мету створення.

Відео дня

Що написала активістка, публікуючи ролик

Ролик на своїй сторінці у Facebook виклала активістка з Кам’янця-Подільського Вікторія Кохановська. Вона відома тим, що підтримує діяльність Української православної церкви московського патріархату. Пост вона розпочала фразою «ДРУГИЙ ФРОНТ ВІДКРИТО». Далі йдеться про те, що її ще не позбавили громадянства та не засудили за «віросповідання» УПЦ. Таким чином вона натякала на те, що таке ставалося з іншими людьми та може статися й з нею.

Після цього у дописі йдеться, що одну частину українців вбиває «ВІЙНА з Зовнішніх Ворогів», а іншу — «ВНУТРІШНІ СЛУГИ». Під останніми жінка має на увазі представників партії «Слуга народу». Відтак ідуть уривки з Конституції України щодо того, що влада в державі належить народу, та натяки на те, що президент, тобто Володимир Зеленський, узурпував владу в Україні.

Яким чином текст посту пов’язаний з відео, дописі не зазначено. У самому ролику релігія згадується лише побіжно і без вказівок на конкретні організації.

На момент підготовки цього матеріалу пості Вікторії Кохановської зібрав близько 1,4 тисячі позначок та 246 поширень, а відео переглянули 15 тисяч разів.

Що пишуть фактчекери з «По той бік новин»

«По той бік новин» — це ініціатива, яка займається перевіркою різноманітних повідомлень, як правдивих, так і фейкових. Результати таких перевірок публікують на своїй сторінці у Facebook. Один з дописів на їхній сторінці присвячений посту Вікторії Кохановської.

Фактчекери зазначають, що відео зняте 2015 року та не стосується УПЦ МП. Та додають, що разом з підписом сприйняття його змінюється, але сам по собі ролик не містить чіткої вказівки на його мету:

— Може здатися, що активісти виступають на підтримку російської православної церкви (яка називає себе українською) та нібито хочуть врятувати віру Україну, — пишуть у «По той бік новин».

Участь у зйомці ролика 2015 року взяли люди, які мають зв’язок з «Цивільним Корпусом Азов» та/або партією «Національний корпус». Один із них, Сергій Філімонов, впізнав себе на відео та написав жартівливий пост у Твіттер — «Подивився на себе в 2015 році, подумав, може бороду поголити?»

Таким чином пост Вікторії Кохановської «По той бік новин» визнає маніпуляцією.

Варто зазначити, що офіційна назва УПЦ МП — «Київська митрополія Української православної церкви». Позначка «МП» традиційно додається для того, щоб розрізняти організацію з Українською православною церквою київського патріархату (КП). Остання припинила існування 2018 року у зв’язку з утворенням Православної церкви України.

Часто прихильники УПЦ МП заперечують додавання вказівки «МП» до назви, посилаючись на офіційне найменування та намагаючись уникнути посилання на російські зв’язки. Втім, такі зв’язки наявні попри назву. До прикладу, в релігійних установах СБУ останніми місяцями виявляє російську пропагандистську літературу та осіб з російським громадянством.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (68)
  • Олег Гільовський

    Активісткааааа)))))
  • Миша Гринишын

    На Одесу спецуру шитт
  • Іван Івченко

    Це московська відьма, яка свою жабячу морду по фейсбуках рекламує!
  • Anatoly Matveychuk

    Посадити гадину. Хоча, ворожих агентів, у війну, розстрілюють на місці.

keyboard_arrow_up