Вісім градусів в квартирі та вода з криниці: як виживають мешканці Летичева без електрики та опалення

Вісім градусів в квартирі та вода з криниці: як виживають мешканці Летичева без електрики та опалення
Тут і далі фото Суспільного
  • В кількох багатоповерхівках все зав’язано на електриці. 

  • Мешканці кажуть, світло подають на 2 години, батареї не встигають нагрітися.

  • Дехто навіть нормально не спить — пильнує коли ввімкнуть електрику, аби приготувати їсти та набрати води. 

У Летичеві Хмельницької області є 5 багатоповерхівок, які повністю залежать від світла. У квартирах встановлені електроплити та електрокотли. Тож під час знеструмлень жителі залишаються без тепла, світла, води та гарячої їжі. Як виживають летичівчани йдеться в сюжеті Суспільного

В квартирах по 6-8 градусів

Житель одного із тих будинків Віталій Ковальчук розказує, що температура в багатоповерхівках під час знеструмлень не підіймається вище +8 градусів, а воду місцевим доводиться носити із криниці.

Інша жителька Олена пояснює, щойно в домі вмикають електрику — вона квапиться набрати води та приготувати їжу. У її квартирі, єдиній в будинку, є твердопаливний котел. Тому своє житло вона опалює дровами та всяким сміттям. Олена додає, навіть за дві години, коли є електрика, котел не встигає нагріти воду в трубах. Решта сусідів мерзне у власних домівках.

Відео дня

Градусів шість, вісім. Ось така температура. І діти є, і старі люди. Звичайно, холодно! Якби не котел, то в хаті була мінусова температура. То за дві години тільки нагрілася труба і виключили. Все. Тут труба вже теж охолонула, — каже Олена.

Готують їжу з порушення правил безпеки

У 5-ти багатоповерхівках Летичева на електриці зав’язано все. Тож аби приготувати хоча б їжу жителі цих будинків встановллють на балконах туристичні пальники або газові балони. 

— На електриці все. Електроплита, електрокотел, ну все, абсолютно все. Як світла немає, на балконі в мене стоїть балончик газовий, зверху ось ця "фаєрка" над ним, і от що можу, то те й зготую, — ділиться одна з мешканок.

Решта пожильців також готує їжу на балконах — на газу. При цьому, кажуть, доводиться порушувати правила безпеки. 

— Беремо таганок газовий, включаємо з порушенням техніки безпеки й варимо їсти. Ну а що робити? Другого варіанту немає. Боїмося. І все може бути, але що ще? Надвір хіба вийти, вогнище розпалити, — розповідає Віталій Ковальчук.

Без води й без каналізації

Ситуація ускладнюється й тим, що без енергопостачання немає води, а отже не працює каналізація. Для роботи насосних станцій потрібна електрика. Жителька одної з тих багатоповерхівок Тетяна вже й не пам’ятає коли вночі нормально спала.

— В нас максимум вода є дві години. І ми встаємо серед ночі. Ага, з'явилося світло там на ту годину, дивишся — є вода? Нема води, виключили світло. Цілодобово ти нормально навіть і не спиш, тому що ловимо цю воду, ми не знаємо, коли її включать, — каже жінка.

Жителі, які не встигають набрати воду під час чергових включень електрики, носять її з криниці.

— Треба покупати дитину, відправити в школу і так далі. Ми згодні, що ситуація важка, якщо це додасть до перемоги якийсь бонус, ми будемо терпіти, але дивишся — будинки, в яких не виключають по шість, по сім годин світло. Ну, якщо вже так, то відключаймо всім однаково, — зізнається Віталій.

Ще трошки і позамерзають труби

Інша мешканка Тетяна розповідає, що третій тиждень замерзає з 10-річною дитиною у власній квартирі. Навчання — змішане, тож учні також сидять вдома, в неопалювальних будинках.

Обігрів — це саме болюче питання. Бо без світла ми звикли, що світла немає. Ми альтернативу знайшли. А грітися нам немає чим. Тому що грубок в людей немає, — каже жінка.

— В нас просто ще трошечки, якщо буде більший мороз, в нас позамерзають труби. Скільки ми не звертаємося в обленерго, скільки не звертаємось в наш РЕМ, нічим не можуть допомогти", — пояснює інша жителька Любов.

Представники селищної ради також телефонували на "гарячі" лінії, в організації, які відповідальні за графіки подачі електрики. Та марно, ситуація не змінилася. 

— Мешканці будинку і зверталися, і ми знаємо проблему, що тут електроопалення, і їм вкрай необхідно, щоб було подано світло. Результатів немає, люди мерзнуть і люди без води, — розповідає заступник селищного голови Володимир Пузерецький.

В Обленерго зазначають, що графіки знеструмлень залежать від потужностей, які надає Укренерго. А енегрокомпанія дає вдвоє меншу, від звичайної, потужність. 

— Нам необхідно обмежувати споживання і в населення в тому числі. Обмеженню підпадає перш за все населення, яке безпосередньо попадає в самі графіки, — пояснює технічний директор Хмельницькобленерго Олексій Філіпчук.

Планують купити генератор

Пробують розв’язати проблему і в селищній раді. Заступник селищного голови Анатолій Ніцевич розповів, що для цього на черговій сесії селищної ради виділили кошти для закупівлю генератора. Його планують придбати приблизно до 25 грудня. 

Генератор буде не лише для тих будинків, а й щоб комунальне підприємство могло мати альтернативне джерело енергії для забезпечення водопостачання і водовідведення. 

— Цей генератор буде їздити по водонасосних станціях, підкачувати башти, запускатися, щоб водопостачання було в населення, — повідомив Анатолій Ніцевич.

Нагадаємо, для Хмельницької області збільшили доведену величину потужності електропостачання. Тому енергетики дещо змінили графіки подачі світла. Наразі вдається заживлювати споживачів на довший час. Сьогодні, 12 грудня,  подають електрику хмельничанам згідно черги 4 години через 4 години.

До слова, після восьми хвиль ракетних атак в країні пошкоджені всі теплові та гідроелектростанції, а також різною мірою пошкоджено 40% обʼєктів високовольтної мережі. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Він додав, що цю зиму ми будемо проходити з суттєвими обмеженнями споживання електроенергії.

Через це у Кабміні визначили чотири групи, які отримуватимуть електроенергію першочергово:

Лише після заживлення цих чотирьох груп електроенергію даватимуть усім іншим.

А як у вашій домівці вмикають світло? Чи дотримуються графіків?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (41)
  • Дмитро Малярчук

    Це пиьання до пана,,000"
  • Юрий Тринус

    Не плачет, в окопах немає ні тепла, ні світла.
  • Ліна Глущук

    Дорогі тримаймося воїни наші в окопох мерзнут
  • Олена Вирова

    Тримайьеся

keyboard_arrow_up