Вивозити, палити чи компостувати: що робити з осіннім листям

Вивозити, палити чи компостувати: що робити з осіннім листям
  • Опале листя та гілля палити не можна. Де ж його подіти? Це питання не дає спокою мешканцям приватного сектору кожної осені.

  • Що категорично не можна робити з опалим листям та де його дівати? Дізнавайтесь як радять вчинити фахівці.

Осіннє листя — це, звісно, красиво. Проте романтика осіннього листя чарує всіх, крім тих, хто вимушений його прибирати. Щороку комунальники та садівники виходять на «поле бою» проти тонн опалого листя. 

Палити листя не можна

Незважаючи на заборону, люди продовжують його палити, керуючись звичкою та небажанням витрачатися на оплату вивозу побутового сезонного сміття, кажуть в департаменті природних ресурсів та екології Хмельницької облдержадміністрації. 

Відео дня

Питання "зелених відходів" восени досить актуальне, особливо для мешканців приватного сектору. Хмельничанам вкотре нагадують, що спалювати гілки та опале листя не можна. Також заборонено виносити такі відходи на сміттєві майданчики загального користування. Що ж тоді робити?

Не палити, а компостувати

Фахівці радять листя не палити, а компостувати. Для цього не потрібні особливі знання, зусилля чи витрати. Якщо немає спеціального резервуару, ємністю для компостування, зазначають екологи, може служити звичайна яма, куди треба помістити листя, а потім помірно його зволожувати.

Використовувати компост в якості добрива можна вже через рік після закладки. Опад радять використовувати як мульчу. Розкидане на вільних ділянках грунту вологе листя зупинить ріст бур'янів, вивітрювання грунту і вимивання з нього мінеральних речовин, зазначають фахівці.

— Крім того, природна ковдра захищатиме землю від холоду і слугуватиме укриттям для всіляких комах, важливих для екосистеми, — додають в департаменті. 

Також опале листя є гарним матеріалом для укриття в зимовий період багаторічних рослин, які бояться морозів.

А подрібнене газонокосаркою листя, залишене на газоні, дозволить траві «дихати» і, незабаром проникнувши у грунт, значно поліпшить його структуру.

Куди вивезти опале листя?

Хмельничани також можуть самостійно відвезти "зелені відходи". Опале дистя чи сухі гілки можна здати до Центру управління відходами, який розташований біля міського полігону за адресою проспект Миру, 7. 

Листя та гілля, пов’язане у в’язанки, можна привозити щоденно з 8.00 до 19.00. Відходи приймаються безкоштовно. Телефон для довідок +38 (067) 37-81-271.

До слова, штрафи за спалювання сухого листя такі ж, як і за підпал сухої трави:

 

Нагадаємо, у Хмельницькому хочуть шукати паліїв сухої трави та городини за допомогою дронів. Це анонсували 6 вересня. Мешканців міста та тегромади просять не лякатися, якщо почують звук від польоту квадрокоптера.

Опитування

А що ви робите з опалим листям?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up