Військові силою затримали чоловіка в Хмельницькому. Що про це каже адвокат

Військові силою затримали чоловіка в Хмельницькому. Що про це каже адвокат
  • На Староміській військові силою затримали чоловіка й повели його в автомобіль.

  • У ТЦК пояснили це тим, що він є ухилянтом і перебуває в розшуку.

  • Запитали в адвоката, чи є законними такі дії.

Вчора, 28 березня, в мережі опублікували відео, на якому військові затримують чоловіка в цивільному. Вони взяли його під руки та повели в автомобіль. Сталося все на Староміській, поблизу «Юності». Відео дивіться далі.

 

У ТЦК кажуть, що не було вчинено жодних протиправних дій

У Хмельницькому обласному ТЦК та СП прокоментували ці події. Зазначили, що чоловік у цивільному на відео – систематично та безпідставно уникає служби в ЗСУ. Мовляв, він перебуває в розшуку за ухилення від мобілізації. Після затримання на Староміській, його доправили до центру. Крім того, в ТЦК додали наступне: 

Відео дня

- У своїй роботі представники центру керуються лише чинним законодавством. І з боку військовослужбовців не було вчинено жодних протиправних дій відносно ухилянта. 

А що каже адвокат й керівник військової практики?

За коментарем щодо вище описаних подій журналістка vsim.ua звернулася до адвоката й керівника військової практики – Миколи Онисковця. Ознайомившись із подіями на Староміській, він пояснив: «Дії працівників ТЦК щодо примусового (силового) затримання, зокрема саджання в транспортний засіб або будь-якого затримання на вулиці, чи в будь-якому іншому місці з метою мобілізації є незаконними». 

Мовляв, такі дії можуть бути кваліфіковані, як кримінальне правопорушення передбачене ст. 146 ККУ (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини) або ст. 365 ККУ (Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу).

- Варто пам’ятати, що працівники ТЦК та / або інші військовослужбовці не мають права здійснювати затримання особи, навіть якщо вона перебуває у розшуку. Адміністративне затримання здійснюється виключно працівниками Національної поліції і є законним, якщо ви перебуваєте у розшуку за порушення правил військового обліку, – додав адвокат. 

Що робити, якщо вас затримали працівники ТЦК

Микола Онисковець розповів, як діяти людині, у випадку затримання працівниками ТЦК. Перше, що слід зробити – зателефонувати на «102» із проханням направити на місце події слідчо-оперативну групу. 

Адвокат і керівник військової практики каже: якщо все ж військові доставили людину до центру, в жодному разі не потрібно нічого підписувати. Експерт радить зателефонувати до адвоката або до когось із близьких аби повідомити про своє місце знаходження. У випадку, якщо працівники ТЦК відібрали телефон – Микола Онисковець радить наполягати на наданні правової допомоги адвокатом. 

- Згідно зі ст. 59 Конституції України, кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав, – додає він. 

Повідомивши рідним про своє місце перебування, варто попросити їх про звернення до районного суду із заявою про неправомірне затримання. Якщо ж це відбулося у вихідний чи в пізню пору доби – служба судової охорони зобов’язана викликати чергового слідчого суддю. Тоді буде можливість подати заяву і наполягати на її терміновому розгляді. 

- Оскільки ТЦК не має права затримувати особу, слідчий суддя зобов’яже ТЦК доставити вас до суду і у суді вас буде звільнено. У разі вчинення будь-який неправомірних дій у вашу сторону необхідно відразу телефонувати адвокату або на гарячу лінію Міністерства оборони України для скарг щодо мобілізації: 0800 500 410, 0800 500 442, 044 454 44 99, – каже адвокат. 

Також Микола Онисковець говорить – якщо людина перебуває в розшуку за ухилення від мобілізації, її можуть затримати виключно працівники поліції. Вони також можуть доправити особу до ТЦК.

Що входить до повноважень працівників ТЦК

Працівники ТЦК є військовослужбовцями ЗСУ. Тож, згідно з постановою «Про затвердження Порядку перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян під час забезпечення заходів правового режиму воєнного стану» вони можуть проводити перевірку документів в осіб. Здійснювати зупинку транспортних засобів. Проводити огляд речей і машин. Однак, додає адвокат, це може здійснюватися лише за наявності:

При спілкуванні з працівниками ТЦК, людина має право запитати в нього документи, що посвідчують особу. Також слід запитати, на яких підставах військовослужбовець вимагає пред’явити документ або зупиняє транспортний засіб. 

Читайте також: «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (58)
  • Николай Кулина

    Таке враження що у нас в місті працює НКВД
  • Николай Кулина

    На моїх очах люди не у формі, моя думка така що це ТЦКашники за руки і загрузили в БУС хлопця і повезли, я коли втрутився то мені сказали ідіть дядьку на х...своєю дорогою,а то ще вас хаберемо до військомату
  • Alexandr Tselikov

    Прав був Андрiй Кузьменко. За те його i вбили
  • Михаил Полевой

    Перцовкою їм в рило!

keyboard_arrow_up