Ворожі фейки про Хмельниччину: зібрали поширені вигадки росіян

Ворожі фейки про Хмельниччину: зібрали поширені вигадки росіян
  • Вороги ведуть війну не лише на полі бою.
  • Вони брешуть, сіють паніку і намагаються залякати. 
  • Зібрали фейки окупантів про Хмельниччину.

Триває шостий місяць повномасштабної війни. Ворог веде її не лише на полі бою, а й в інформаційному середовищі. Маніпуляції, різноманітні вкиди і відверта брехня з “липовими” фото. Це далеко не всі засоби, чим керується російська пропаганда. 

Часто фейки про війну в Україні розлітаються зі швидкістю світла і набирають мільйони переглядів. Та в цьому інформаційному шумі українцям радять не заплутатись і не піддатись паніці. Адже все спрямовано не те, аби деморалізувати українців, розколоти зсередини й дискредитувати ЗСУ. Тому всі такі повідомлення й розвінчують експерти Центру протидії дезінформації при РНБО. 

Сигнальні маячки, вогневі позиції в дитячому інтернаті або “живий” щит із цивільних - на Хмельниччині теж активно “гуляли” такі байки. Зібрали добірку фейків і маніпуляцій, що ворог поширював про Хмельницьку область. 

Відео дня

Прослуховування телефонів хмельничан

Початок березня 2022 року. Українці ще не оговтались від факту повномасштабного наступу окупантів. Інтернет кишить різноманітною інформацією - карта бойових дій, прогнози військових експертів, лякають все нові й нові загрози. У соцмережах та месенджерах набирає обертів новий фейк. Попереджали, нібито усі мобільні телефони почали прослуховувати росіяни. Зміст був наступний:

  • Увага! Хочу повідомити, (дотримуємося). Інформація достовірна. Від завтра ми стоїмо на прослуховуванні наших ворогів. Пояснюю - в телефонному режимі маємо обговорювати лише побутові питання. Від нині ні адрес, ні імені обставин, ні міст не повинно лунати з телефонів, - йшлося у повідомленні. 

Згодом, а точніше 2 березня, голова обласної військової адміністрації Сергій Гамалій повідомив під час брифінгу - дане повідомлення є дезінформацією. Водночас нагадав мешканцям області не здійснювати фото й відео пересування військової техніки й не оприлюднювати матеріали в соцмережах.

Вірус, який заражає телефони

Лютий, початок повномасштабного вторгнення. У хмельницьких спільнотах у Viber поширюють безліч повідомлень, пов’язаних з війною. Більшість з них виявляється “липовими”. Та все ж сотні хмельничан встигають поділитись інформацією і розіслати далі серед знайомих.

Зокрема, в одному з фейків йшлося про запис телефонних розмов, про яких ми вже згадували вище та моніторинг соцмереж. Зазначається, що «всі пристрої підключені до відомчих систем CDMX». Абревіатура вказує на столицю Мексики — Мехіко («Ciudad de México»). Повідомлення ж мало всі ознаки циклічних фейків - заклик поширити та помилки. Також зазначалось, що моніторинг діятиме «з завтрашнього дня», проте не називається конкретна дата. За інформацією проєкту «По той бік новин», цей фейк поширюється принаймні від 2017 року.

Інше повідомлення, яке поширювали тоді у хмельницьких чатах — про вірус, який заражає телефон після перегляду відео, які приходять у додаток WhatsApp. І знову ж таки, є типові ознаки циклічних фейків — заклик поширити та помилки, а також згадка про «сьогодні» без зазначення конкретної дати.

Фейк про вогневі позиції на Хмельниччині

На росії створили фейк про Хмельницьку область. Це було у травні. Повідомлення поширювали у російських ЗМІ і на каналі Міноборони окупантів. Брехня рашистів стосувалась начебто вогневих позицій ЗСУ, розташованих на території двох цивільних об’єктів Кам’янця-Подільського. 

Ворог зробив “вкид”, нібито у приміщенні обласного дитячого туберкульозного санаторію і загальноосвітньої школи-інтернату українські військові обладнали вогневі позиції, неподалік розмістили артилерію та РСЗО. А цивільних тримають в якості “живого щита”.  

Повідомлення поширювали і в хмельницьких спільнотах і Telegram-каналах. Однак далі було офіційне спростування. 

Зокрема, на пропаганду рашистів відреагував міський голова Кам’янця Михайло Посітко. Він поспішив запевнити і заспокоїти, що жодних засобів вогневого ураження та й будь-яких військових груп у вказаних місцях немає. А інформація - черговий елемент інформаційної війни. Щоправда, мер таки закликав містян бути максимально уважними до сигналів тривоги та в жодному разі їх не ігнорувати. Адже ворог дуже підступний. 

“Три вагони поранених бійців”

У березня мережею почали поширювати інформацію про поранених бійців у місцевому госпіталі. Йшлося, що у Хмельницький начебто привезли “три вагони поранених бійців”, які перебувають у міській лікарні й військовому шпиталі. А далі були зазначені потреби: починаючи від капців-шльопанців до одягу й білизни. Люди відреагували майже миттєво і почали пересилати допис один одному.  

Згодом інформацію спростував офіцер групи морально-психологічного забезпечення Дмитро Габінет і назвав це черговим фейком. 

  • Ми бачимо, що ворог все більше і більше активізовує свою діяльність в інформаційному просторі, - написав тоді у Фейсбук Габінет.

«Зі сторони Білорусі просунуться ДРГ»

Бодай кожен українець міг натрапити в мережі на цей фейк. Його поширювали ледь не кожного місяця з початку повномасштабного вторгнення. Так зване попередження не стосувалось саме нашого міста, проте цю інформацію поширювало чимало хмельничан.

У повідомленні йшлося, що протягом кількох днів потрібно обов’язково реагувати на сигнали повітряної тривоги та спускатися в укриття. Мовляв, у цей період існує велика загроза ракетних ударів. Також зазначалось, що о 4:00 (проте невідомо, якого саме дня) можливий повномасштабний наступ, а диверсійно-розвідувальні групи просунуться на 15-20 кілометрів вглиб території України для відволікання військ. А в кінці повідомлення примітка - “це нам на укр. залізницю прийшло”. До слова, подібна за змістом інформація “гуляла” на багатьох сайтах і у соцмережах. 

Як ми вже повідомляли раніше, вперше таке повідомлення з’явилось в мережі у травні. Там було зазначено, що отримане воно «з власних джерел у ЗСУ». Згодом українцям пояснили, що це фейк. Адже у відомостях не вказане конкретне джерело, не зазначена дата, коли саме можливий наступ, а лише “завтра” - тобто такий фейк може мати “вічну” актуальність. Окрім цього, як і багато подібних вкидів, характеризується емоційністю і закликом поширити інформацію. 

Варто додати, що хмельничанам наголошують завжди реагувати на сигнали повітряних тривог,  а не лише у певні дати або час, адже загроза ракетного удару існує постійно по всій території України. 

Ворожі фейки про мобілізацію жінок

Така інформація почала “гуляти” телеграм-каналами два місяці тому. Йшлося про те, начебто всіх українок мають поставити на облік до кінця червня. Роспропагандисти поширювали фейк про мобілізацію жінок до лав Сил оборони України. Говорили про це і в Хмельницькому. Очевидно, що все виявилось брехнею. 

  • Рядом проросійських Telegram-каналів поширено фото документа, нібито підписаного Начальником Генштабу ЗСУ С.Шапталою, в якому йдеться про те, що територіальним центрам комплектування необхідно «до 15.06.2022 року підготувати списки жінок, що стоять на військовому обліку … і провести мобілізаційні заходи, а до 31.06.2022 року організувати заходи для постановки на військовий облік жінок у віці від 18 до 60 років». Однак ця інформація не відповідає дійсності, а сам документ є фейковим, - повідомили у Центрі протидії дезінформації при РНБО.

Заспокоїли також, що поширюваний пропагандистами фейк розрахований на «внутрішнього» споживача та має на меті створення осередків соціальної нестабільності в окремих регіонах України - тобто деморалізувати українців. 

Інформаційні атаки на міських голів

Хвиля дезінформація прокотилась і стосовно міських голів на Хмельниччині. Зокрема провокативні чутки в мережі поширювали про очільницю Красилова Нілу Островську. У повідомленні йшлося про те, що жінка намагалась виїхати за кордон і начебто її затримали. Сама ж мер ці закиди одразу спростувала на своїй сторінці у Фейсбук, назвавши  їх “наклепом” і “сепаратизмом”. 

Аналогічна інформація з’явилась також на початку літа і стосувалась міського голову Славути Василя Сидора. У фейку було вказано про його арешт. Повідомлення тоді встигли розпостити деякі місцеві спільноти. Керівництво міст оперативно відреагувало і припустило, що подібні повідомлення - цілеспрямовані дії поплічників ворога, які намагаються дестабілізувати ситуацію у громадах.

Фейк про знищення «HIMARS» поблизу Хмельницького

Черговий фейк про Хмельниччину від міноборони ворога. Окупанти повідомили, що знищили боєприпаси неподалік Хмельницького. Інформацію поширили у своїх зведеннях 25 липня, якраз після того, коли напередодні над Хмельниччиною силами нашої ППО було збито російські ракети
У їхній байці йшлось наступне:

  • Високоточною зброєю великої дальності морського базування в районі населеного пункту Богданівці Хмельницької області знищено перевалочну базу з поставленими США боєприпасами до реактивних систем залпового вогню «HIMARS» та снарядами до американських великокаліберних гаубиць М777», - повідомили агресори.

Очевидно, що це виявилось фейком. Адже напередодні, 24 липня, у командуванні Повітряних Сил Збройних Сил України заявили, що протиповітряною обороною Повітряних Сил Збройних Сил України знищено усі чотири крилаті ракети типу «Калібр», які були випущені у напрямку Хмельницької області з акваторії Чорного моря.

Місце, де на Хмельниччині впали уламки збитої російської ракети. Фото - Сергій Гамалій

Варто нагадати, що за майже як півроку повномасштабної війни триває й активна боротьба з ворожими фейками. А вони, як правило, спрямовані на те, аби деморалізувати нас, розколоти й нашкодити. Великий потік інформації накрив з головою у перші дні вторгнення. Чимало фейкових повідомлень поширювали не лише рашисти, а й українці. В тому числі й у Хмельницькому. Тому мешканцям щоденно наголошували, як важливо все фільтрувати. Зокрема, довіряти офіційним джерелам, поширювати лише перевірену інформацію і не піддаватись паніці. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up