Як працюють водорозбірні колонки у Хмельницькому та чи буде в них вода в разі відключення

Як працюють водорозбірні колонки у Хмельницькому та чи буде в них вода в разі відключення
Скрін з відео з відео Суспільного
  • Воду до вуличних колонок подають з тієї ж мережі, що й до житлових будинків. 

  • Дізнавайтесь чи можна буде набрати в них воду, якщо її відключать. 

В обласному центрі наразі є більше півсотні діючих вуличних водорозбірних колонок. Вони розташовані в кожному мікрорайоні міста. Яка в них вода та чи можна буде її набрати в разі відключень розповів головний інженер Хмельницькводоканалу Станіслав Міхалець для Суспільного

Було більше 500 колонок

Водорозбірні колонки в місті почали встановлювати на початку розвитку водопровідно-каналізаційного господарства. У 70-х роках таких колонок в Хмельницькому налічували близько 500. У 90-х кількість скоротилась вдвічі. Нині ж є 56 діючих вуличних водорозбірних колонок. 

— Кількість колонок зменшувалася з покращенням житлових умов населення, з виконанням благоустрою. Була можливість у людей забезпечувати водопостачанням своє приміщення, тому водозабори ці відключалися, — пояснив Станіслав Міхалець. 

Відео дня

До слова, нещодавно на підприємстві повідомили адреси працюючих водозбірних колонок, в яких можна буде накачати води за потреби. Знайти найближчі до себе точки можна на карті:

Норма на людину — 60 літрів

У водоканалі кажуть, головне призначення вуличної водорозбірної колонки – забезпечити абонентів питною водою. Кожна колонка, зареєстрована за певною адресою, підключена до абонента. 

— 369 зареєстровано абонентів. А якщо брати осіб, бо є такі колоночки, де декілька осіб, то це 592 особи, які користуються водою і от вони сплачують за користування цією водою, — каже Міхалець. 

На одного абонента передбачена і затверджена норма води з колонки. На добу вона складає 60 літрів на одну людину.

Вода зникне, але не одразу

Воду до таких вуличних водорозбірних колонок у Хмельницькому подають з тієї ж мережі, що і до житлових будинків. Якщо ж у водоканалі припиняють подачу води, то вона зникає також і в колонках. Однак, не відразу.

В колонці вода буде довше. Бо вода на поверхах буде зникати повільно. Вода припиняється завдяки водорозбору. Та на нижніх поверхах і на вулиці вона буде довше, — додав Станіслав Міхалець. 

Також від розташування колонки залежить скільки часу після припинення водопостачання можна буде набрати з неї воду. Наприклад, одна з колонок розташована по вулиці Грушевського, 39. Набрати з неї воду можна буде ще впродовж години після відключення.

Якщо ж води не буде понад 10 годин і перспективи її відновлення найближчим часом, то в Хмельницькому організують підвіз води до кожного мікрорайону.

— Є перелік адрес. Ці адреси є по кожному мікрорайону міста і розміщені на сайті водоканалу, є в фейсбуці, і туди вода буде доставлятися автотранспортом, — підсумовує Міхалець. 

Також для надзвичайних ситуацій в Хмельницькому затвердили пункти роздачі питної води. Ними можна буде скористатися, якщо воду відключать на довше, ніж 12 годин. Всього є 26 таких точок практично у всіх мікрорайонах Хмельницького. Знайти найближчий до себе пункт можна на карті за посиланням. 

Додамо, у зв’язку з перебоями електрики, хмельничанам порадили зробити в кожному домі запаси води, яких би вистачило на 72 години. Як розрахувати скільки води потрібно і як її зберігати?

Як розрахувати запас води на сім’ю

Перш ніж набирати воду в усі ємності поспіль, у "Хмельницькводоканалі" радять розрахувати норму споживання води вашою сім'єю. Вони рекомендують користуватися загальноприйнятими стандартами.

На особу на добу потрібно:

Запасаючись водою, радять враховувати ряд важливих правил:

Які терміни зберігання:

Уточнити інформацію можна в диспетчерів «Хмельницькводоканалу» за номерами: 

Нагадаємо, в Україні розгорнули новий проект – «Пункти незламності». Його створили задля підтримки людей, які через масовані російські обстріли залишаються без базових потреб. Це місця, куди кожен зможе прийти в разі тривалого відключення електроенергії.

При таких “Пунктах Незламності”, незважаючи на відключення електроенергії, передбачається наявність: тепла, води, освітлення, інтернету, живлення для мобільних, місця для відпочинку, аптечки, забезпечення мам та дітей.  Дізнатися детальніше про "Пункти" та переглянути де вони знаходяться можна за посиланням. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Татьяна Диаш

    Для чого було їх нищити, а якщо дійсно таке настане, що буде гостра потреба в воді, будуть відновлювати? Чи на людей по - барабану!
  • Артем Трешкін

    ті що я бачив, декілька років назад спиляні, трембовецька, біля жд вокзала
  • Victor Honcharuk

    звідки там буде вода в разі відключення? ))))
  • наташа цимбалюк

    Дякую,що є можливість знайти усі потрібні відомості.

keyboard_arrow_up