Яка якість повітря у мікрорайонах Хмельницького (ІНФОГРАФІКА)

Яка якість повітря у мікрорайонах Хмельницького (ІНФОГРАФІКА)
  • У місті є 10 станцій моніторингу, дані яких є публічними.

  • Актуальна інформація доступна не для всіх.

  • Ми дізналися, чому так, та склали для вас інфографіку.

На початку минулого року в Хмельницькому розпочали спостереження за якістю повітря. Коштом міського бюджету придбали станції моніторингу та підключили їх до загальноукраїнської мережі. Ми вирішили дізнатися, якою ситуація є зараз, що в місті з якістю повітря й чи збираються чиновники розширювати мережу спостереження.

Карта станцій моніторингу якості повітря є на сайті «SaveEcoBot». У Хмельницькому їх загалом налічується 10. Кількість за мікрорайонами:

  • Відео дня
    /li>

Втім, онлайн переглянути дані можна лише п’яти з них, скориставшись сайтом «Eco-City». Решта востаннє передавали дані у 2020-2021 роках. Станції, дані яких доступні станом на сьогодні, 19 січня, працюють за такими адресами:

Дані щодо якості повітря від цих станцій переглядайте у таблиці.

Чому працюють не всі станції моніторингу, ми запитали у начальника управління з питань екології міськради Олександра Лукова. Він припустив, що відсутність даних пов’язана зі збоєм на сайті. Загалом на придбання восьми станцій моніторингу минулого року витратили 38 800 гривень в рамках проєкту «Громадський бюджет».

Олександр Луков розповів, що всі ці станції не є ліцензованими. Тим часом ліцензії мають дві станції Укргідрометцентру. Вони розташовані на Олімпійській та Чорновола (у військовому госпіталі). У разі перевищення певних показників на неліцензованих станціях управління екології звертається до Укргідрометцентру, аби там перевірили дані вже за допомогою ліцензованих станцій.

В управлінні екології планують придбати ліцензійну станцію, оскільки двох станцій Укргідрометцентру для міста замало. Вартість стаціонарної складає від 500 тисяч гривень, пересувної — близько 16 мільйонів гривень. На розгляд міської ради управління подаватиме програму моніторингу якості повітря, в якій передбачатимуть придбання станції. Фінансування можливе як з міського бюджету, так і з обласного та грантових коштів.

За словами Олександра Лукова, основним забруднювачем повітря у Хмельницькому є автомобільний транспорт. Особливо це актуально для літа. Крім того, у холодну пору зростає забруднення через роботу котелень, восени — через спалювання листя.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up