Течія у Плоскій майже зупинилася. Що з нею будуть робити (ФОТО, ВІДЕО)

Течія у Плоскій майже зупинилася. Що з нею будуть робити (ФОТО, ВІДЕО)
  • Потік води у притоці Бугу місцями ледь помітний, а місцями йде у протилежному напрямі.

  • Яка причина та що з цим збираються робити?

В одній з приток Південного Бугу, річці Плоскій, майже зупинилася течія. Станом на сьогодні, 22 листопада, в районі гирла залежно від конкретного місця вода у річці або тече дуже повільно, або рухається по колу, або тече у протилежному напрямі. Крім того, водойма виглядає замуленою та має значну кількість водоростей.

У суботу, 20 листопада, на сторінці департаменту інфраструктури у Facebook повідомили, що через стан річки почали скидання води з водосховища на Південному Бузі. Це потрібно, аби була можливість обстежити підпірні стінки та дно для «прийняття найбільш оптимальних рішень». Рівень води у водосховищі відновлять по завершенню обстеження.

Рівень води у водосховищі дійсно знизився. Судячи з водоростей на підпірних стінках, спад склав близько пів метра. Місцями біля набережної оголилося дно річки. Такою є ситуація станом на середину дня сьогодні, 22 листопада.

Відео дня

Попри зниження рівня водосховища про нормальну течію на Плоскій не йдеться. Біля місця впадіння каналу з парку Чекмана швидкість руху води настільки мала, що не відразу й помітна. Ближче до білого мосту течія дещо швидша, відразу за ним вода рухається по колу. Ближче до Південного Бугу рух води не помітний, а біля місця впадіння видно, що вода тече з Бугу в Плоску.

Саме останнє і причиною такої ситуації з річкою. Підпір води з Південного Бугу спричиняє майже повну зупинку течії у Плоскій. Про це журналістам vsim.ua розповів виконувач обов’язки начальника управління комунальної інфраструктури Хмельницького Василь Кабальський.

Аналогічне пояснення міститься у програмі розбудови мережі водовідвідних колекторів, каналів та водостоків, проєкт якої запропонували на розгляд виконавчого комітету міськради:

— Рух води у річці Плоска через підтоплення, спричинене запором води з водосховища, майже відсутній, тобто русло працює як відстійник. Через це виникає застій води, її «цвітіння» та нестримний ріст болотяних трав. Результати локальних робіт, що проводяться з метою очищення берегів від рослинності, приносять короткотривалий позитивний результат, — йдеться у документі.

За словами Василя Кабальського, 2016 року був розроблений проєкт відновлення Плоскої, який досі не реалізований. Він передбачає будівництво колектора, через який вода річки буде скидатися за мостом на Кам’янецькій. Там, до слова, рівень води значно нижчий, ніж у водосховищі.

На момент виготовлення проєкту вартість його реалізації оцінювали у близько 25 мільйонів гривень. Зараз він потребує коригування. Взятися за це все планують наступного року. Як розповів Василь Кабальський, частина робіт буде фінансуватися з державного бюджету.

Плоска

Південний Буг

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Станіслав Павлінський

    Та й з Бугом ситуація не краща, і щороку тільки погіршується, але жодної реакції немає.

keyboard_arrow_up