Яким джерелам інформації довіряти під час війни та як розпізнавати фейки

Яким джерелам інформації довіряти під час війни та як розпізнавати фейки
Ілюстративне фото
  • Бомбардування російською армією українських міст та воєнний стан.

  • У таких умовах достовірна інформація особливо важлива.

  • Розповідаємо, як відрізнити фейк від правди та якими джерелами інформації можна користуватися.

Як розпізнати дезінформацію та з яких джерел дізнаватися про ситуацію в Хмельницькому та Україні? Пропонуємо ознайомитися з інфографікою громадської організації «Інститут масової інформації».

 

Відео дня

Ще раніше у хмельницьких спільнотах у Viber поширювали повідомлення, пов’язані з війною в Україні, які були фейковими. Так, в одному з них йшлося про запис телефонних розмов та моніторинг соцмереж. Зазначалося, що «всі пристрої підключені до відомчих систем CDMX». Абревіатура вказувала на столицю Мексики — Мехіко («Ciudad de México»).

Крім того повідомлення мало типові ознаки циклічних фейків — заклик поширити та помилки. Також зазначалося, що моніторинг діятиме «з завтрашнього дня», проте не називається конкретна дата. За інформацією проєкту «По той бік новин», цей фейк поширюється принаймні від 2017 року.

Інше повідомлення, яке поширювали у хмельницьких чатах — про вірус, який заражає телефон після перегляду відео, які приходять у додаток WhatsApp. І знову ж таки, були присутні типові ознаки циклічних фейків — заклик поширити та помилки, а також згадка про «сьогодні» без зазначення конкретної дати.

Яким же джерелам інформації можна довіряти? Пропонуємо ознайомитися з «білим списком» українських медіа від «Інституту масової інформації».

Додаємо також перелік сайтів органів влади, правоохоронних та військових формувань:

На сайтах цих органів є посилання на офіційні сторінки у соцмережах. Ви можете підписатися на них для отримання оперативної інформації. Це важливо також у випадку хакерських атак, коли сайти можуть не працювати. Наостанок рекомендуємо користуватися не одним, а кількома різними джерелами інформації.

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Es fero

    Я довіряю разведці мосад...сама крута і все таке. але вони нічого мені не пишуть)))))))

    ЧитачЧитачів reply Es fero

    Тому що ти не підписана на їх канал. Підписуйся.
  • ЧитачЧитачів

    Я довіряю тільки сайту vsim.ua. Тому що тут самі "грамотні" журналісти.
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗ Коротко про головне - долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vsimnews

keyboard_arrow_up